28 Φεβρουαρίου 2020

ΗΠΑ: Το Πεντάγωνο κόβει 3,8 δις για το τείχος στα σύνορα Μεξικού

Το Πεντάγωνο θα κάνει οικονομία και δεν θα αγοράσει πολλά μαχητικά αεροσκάφη F-35 και μη επανδρωμένα αεροπλάνα, ώστε να αποδεσμεύσει άλλα 3,8 δισεκατομμύρια δολάρια για την κατασκευή του τείχους που θέλει να χτίσει ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό, σύμφωνα με έγγραφα που υποβλήθηκαν, την Πέμπτη στο Κογκρέσο.

Από τα χρήματα αυτά, τα 2,2 δισεκατομμύρια θα προέλθουν από τον προϋπολογισμό του Πενταγώνου για το 2020 και αρχικά επρόκειτο να διατεθούν για την αγορά εξοπλισμού για την Πολεμική Αεροπορία και το Πολεμικό Ναυτικό, αναφέρεται στα έγγραφα, αντίγραφα των οποίων περιήλθαν στην κατοχή του Γαλλικού Πρακτορείου.

Τα υπόλοιπα χρήματα προβλεπόταν έως τώρα να δοθούν για τις επιχειρήσεις των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων στο εξωτερικό (Αφγανιστάν, Συρία, Ιράκ).

Οι Δημοκράτες του Κογκρέσου, που είχαν αντιταχθεί και παλαιότερα στην απόφαση του Τραμπ να ξοδέψει τα χρήματα του στρατού στην κατασκευή του τείχους, χαρακτήρισαν την επιλογή του «επικίνδυνη και εσφαλμένη».

«Ο Πρόεδρος Τραμπ παραβιάζει για άλλη μια φορά τον διαχωρισμό των εξουσιών και θέτει σε κίνδυνο την ασφάλειά μας υποβιβάζοντας τον στρατό μας για να πληρώσει ένα σπάταλο συνοριακό τείχος», δηλώνει η Δημοκράτης βουλευτής, Νίτα Λόουι, πρόεδρος της Επιτροπής Πιστώσεων στην Βουλή των Αντιπροσώπων.

«Το Σύνταγμα δίνει στο Κογκρέσο, όχι στον Πρόεδρο, τη δύναμη του πορτοφολιού. Το Κογκρέσο απέρριψε το πλήρες αίτημα του Προέδρου Τραμπ για χρηματοδότηση του τείχους, γι ‘αυτό και τώρα προσπαθεί να βρει μια εναλλακτική ώστε να υποστηρίξει ένα πολιτικό έργο ματαιοδοξίας», συμπληρώνει ο πρόεδρος της υποεπιτροπής για τις αμυντικές πιστώσεις, Πιτ Βισκλόσκι.

Η κυβέρνηση Τραμπ έχει ορκιστεί να χτίσει τουλάχιστον 640 χλμ. τείχους κατά μήκος των συνόρων του Μεξικού, μέχρι το Νοέμβριο του 2020, όταν οι Αμερικανοί θα ψηφίσουν για πρόεδρο.

Η διοίκηση Τραμπ έχει κατασκευάσει περίπου 160 χλμ, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία των Τελωνείων και Προστασίας των Συνόρων των ΗΠΑ, μέχρι τα τέλη του Δεκεμβρίου.

Οι σκληρές πολιτικές μετανάστευσης του Τραμπ, ιδιαίτερα για τους μετανάστες που στα νότια σύνορα με το Μεξικό, αποτέλεσαν το θέμα της πολιτικής του εκστρατείας και της πρώτης θητείας του στο Λευκό Οίκο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πηγή:
Ereportaz.gr