6 Φεβρουαρίου 2023

Νοσηλεύτρια με πλαστό απολυτήριο Λυκείου: Της ζητούν να επιστρέψει μισθούς 17 ετών!

Ορθώς το ελληνικό Δημόσιο ζητά από νοσηλεύτρια  της οποίας ο διορισμός της βασίστηκε σε πλαστό απολυτήριο Λυκείου, να επιστρέψει τις αποδοχές 17 ετών. Αυτό πρότεινε σήμερα στην μείζονα, 35μελη, Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου ο Επίτροπος Επικρατείας Αντώνιος Νικητάκης.

Ο Επίτροπος ζήτησε έτσι να απορριφθεί η αίτηση ακύρωσης της νοσηλεύτριας και να επιστρέψει τα χρήματα στο Ελληνικό Δημόσιο. Αρχικά το Δημόσιο καταλόγισε στη νοσηλεύτρια του κλάδου ΔΕ, το ποσό των 179.000 ευρώ, αλλά μετά το θόρυβο που προκλήθηκε με την καθαρίστρια του Βόλου, η οποία προφυλακίστηκε για ανάλογη περίπτωση και τελικά δικαιώθηκε από τη Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, το Δημόσιο της «έκανε μια καλύτερη τιμή» επικαλούμενο την αρχή της δίκαιης ισορροπίας και μείωσε το ποσό του καταλογισμού στις 50.000 ευρώ.

Κατά τη διάρκεια της σημερινής συζήτησης ο δικηγόρος της νοσηλεύτριας ανέφερε, ότι η πλαστογραφία ανάγεται στο ότι ο απολυτήριος βαθμός από «14,33» πλαστογραφήθηκε στο «20», χωρίς αυτό να έχει όμως επιπτώσεις στους συνυποψήφιους της, οι οποίοι και αυτοί διορίστηκαν.

Το μεγάλο ύψος του καταλογισμού, επισήμανε ο δικηγόρος της νοσηλεύτριας, μετατρέπεται αυτοδικαίως σε κύρωση, κάτι που εξέρχεται του πλαισίου της νομιμότητας, ενώ το Δημόσιο με τον καταλογισμό των αποδοχών των 17 ετών, στην ουσία απολαμβάνει την παροχή της εργασίας της επί σειρά ετών, χωρίς να καταβάλει μισθούς, μετατρέποντας έτσι το κράτος σε παράνομο εργοδότη.

Η νοσηλεύτρια είναι διωκόμενη, σημείωσε ο δικηγόρος της, καθώς τις έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για πλαστογραφία και απάτη, ενώ παράλληλα της έγινε και ο υπέρογκος καταλογισμών των αποδοχών 17 ετών, παραβιάζοντας έτσι κάθε έννοια ασφάλεια δικαίου.

Από την πλευρά του ο Αντώνιος Νικητάκης, επισήμανε ότι ορθά ερμηνεύτηκε η συνταγματική αρχή της αναλογικότητας και της έγινε ο καταλογισμός των αποδοχών 17 ετών.

Ο συνήγορος του Δημοσίου (ΝΣΚ) ανέφερε ότι η ίδια η νοσηλεύτρια προκάλεσε τον παράνομο διορισμός της και έτσι σωστά έγινε ο επίμαχος καταλογισμός.

Το Ανώτατο Δημοσιονομικό Δικαστήριο επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφαση του.

Πάντως αξίζει να σημειωθεί ότι η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου θα αποτελέσει πιλότο για εκατοντάδες ανάλογες περιπτώσεις καταλογισμού μισθών, που έχουν γίνει μετά τον συνολικό έλεγχο που έγινε στον Δημόσιο τομέα για πλαστά απολυτήρια Λυκείων και πτυχίων. Δηλαδή, εάν θα πρέπει ή όχι όσοι απολύονται να επιστρέφουν τις αποδοχές που έλαβαν όλο το διάστημα που απασχολήθηκαν στον Δημόσιο τομέα.

Πηγή