26 Μαΐου 2020

Το email Τσακαλώτου που διασπά τον ΣΥΡΙΖΑ

Ο επικεφαλής των «53+» βάζει τους δικούς του όρους στο συνέδριο του Μαΐου

Του Γιώργου Μανουσακάκη

Σε διάσπαση οδηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ καθώς οι «53+»,των οποίων δείχνει να ηγείται ο Ευκλείδης
Τσακαλώτος,με κείμενο που διακινείται για συλλογή υπογραφών, προσπαθούν να βάλουν τους δικούς τους όρους στο 3οσυνέδριο του κόμματος, το οποίο θα γίνει 14-17 Μαΐου με στόχο τη διεύρυνση και τον μετασχηματισμό του.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών πιέζει τον Αλέξη Τσίπρα να μην προχωρήσει στη διεύρυνση του κόμματος προς το ΠΑΣΟΚ, μέσα από το συνέδριο, ζητώντας μεταξύ άλλων στην επιστολή που στέλνει επιλεκτικά σε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, οι πασοκογενείς πολιτικοί, που προσκαλεί ο πρόεδρος του κόμματος, να μην μετέχουν ως σύνεδροι αλλά ως απλοί παρατηρητές και χωρίς δικαίωμα ψήφου. Με λίγα λόγια δεν επιθυμεί να ανοίξει το κόμμα προς την κεντροαριστερά και τον σοσιαλισμό αλλά να παραμείνει στα στενά αριστερά ιδεολογικά του πλαίσια. Και όλα  αυτά τη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ, ως κυβέρνηση, σε πολλές φάσεις της δεν κράτησε ούτε τα… αριστερά του προσχήματα. Την ίδια στιγμή, όπως αναφέρουν κύκλοι προσκείμενοι στον Αλέξη Τσίπρα, ο πρώην πρωθυπουργός έχει επιλέξει την οδό της ρήξης με όσους θα εμποδίσουν
τη διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς εκτιμά ότι αυτός είναι ο μόνος τρόπος να επανέλθει στην εξουσία. Μάλιστα, οι ίδιοι κύκλοι τονίζουν ότι για τον ΣΥΡΙΖΑ η συγκεκριμένη χρονική συγκυρία για τη διεύρυνση του κόμματος, είναι μοναδική. Κι αυτό γιατί, όπως εκτιμούν, το ΚΙΝΑΛ δείχνει πως δεν μπορεί να ξαναγίνει ΠΑΣΟΚ, καθώς ο κόσμος δεν του συγχωρεί τα λάθη του παρελθόντος, ενώ σε ό,τι αφορά το «ΜέΡΑ 25» πιστεύουν ότι ο Γιάνης Βαρουφάκης όσο πιο πολύ εκτίθεται στην κοινή γνώμη τόσο πιο πολύ χάνει έδαφος, με τις ουτοπικές του προτάσεις αλλά και τα λάθη του, υπογραμμίζοντας την περίπτωση της Μάγδας Φύσσα την οποία πρότεινε για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, εν αγνοία της.

Επιπλέον, οι ίδιοι κύκλοι τονίζουν ότι ανοι «53+» θεωρούν ότι ο νέος ΣΥΡΙΖΑ δεν τους αντιπροσωπεύει μπορούν από μόνοι τους να «ανοίξουν» την πόρτα της εξόδου και να είναι σίγουροι ότι δεν θα τους εμποδίσει κανείς να φύγουν. Όπως έγινε και τον Αύγουστο του 2015 με τον Παναγιώτη Λαφαζάνη και τη «Λαϊκή Ενότητα».Βέβαια, η αλήθεια είναι ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν επιθυμεί την διάσπαση, αλλά από τη στιγμή που πάνω από όλα είναι το συμφέρον του ΣΥΡΙΖΑ, είναι υποχρεωμένος να λειτουργήσει ως αρχηγός και να ξεκινήσει τις… εκκαθαρίσεις. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα επιδιώξει δια του διαλόγου να αμβλύνει τις «γωνίες» που δημιουργεί η εσωκομματική αντιπολίτευση πριν προχωρήσει σε ριζικές αποφάσεις. Άλλωστε, με τη συνάντηση που έγινε με τον πρώην υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά, απέδειξε ότι αυτός θέτει τους όρους της προσέγγισης ώστε να μπορέσει να «κολλήσει» το γυαλί που έσπασε.

Τι αναφέρει η επιστολή
Με το κείμενο που διακινούν οι «53+» και τη συλλογή υπογραφών, επιδιώκουν να εκβιάσουν τη σύγκλιση της – κανονικά απερχόμενης -Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ- και εκεί να επιβάλλουν αποφάσεις, διαμορφώνοντας πλειοψηφία με τη συνδρομή και άλλων στελεχών που αντιστέκονται στον μετασχηματισμό. Σύμφωνα με το κείμενο, αξιώνουν «το 3ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ να είναι συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ και όχι συνέδριο ‘ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία’» και να οργανωθεί όπως προβλέπει το -προς αναμόρφωση -καταστατικό. Πιο συγκεκριμένα, ζητούν να αποκλειστούν από τη προσυνεδριακή διαδικασία -και να μετέχουν ως… παρατηρητές στο συνέδριο -όσοι ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση του Αλέξη Τσίπρα από το 2018 για διεύρυνση.Επικαλούνται απόφαση της ΚΕ για να ισχυριστούν ότι η πρόσφατη δημιουργία της πολυμελούς «Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης» δεν επηρεάζει τις δράσεις του κόμματος. Άρα ούτε το συνέδριό του και αφορά μόνο τη συγκρότησης ενός… «συμμαχικού φορέα». Σπεύδουν, μάλιστα, να διαχωρίσουν την ανάγκη για μαζικοποίηση του κομματικού ΣΥΡΙΖΑ από τις… συμμαχίες του. Για την τύχη της Προοδευτικής Συμμαχίας και των οργάνων που δημιουργήθηκαν με τη διεύρυνση προτείνουν να αποφασίσει το αμιγώς κομματικό συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, στο οποίο οι εκπρόσωποι της ΠΣ θα μετέχουν ως… παρατηρητές χωρίς ψήφο. Αξίζει να σημειωθεί ότι στις αρχές Φεβρουαρίου ο
ΣΥΡΙΖΑ έχει αποφασίσει να συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή Ανασυγκρότησης (στην οποία συμμετέχουν πολλοί πασοκογενείς στο πλαίσιο της διεύρυνσης), προκειμένου να εγκρίνει τις θέσεις για το 3ο συνέδριο.

Αν δεν συνιστά απόπειρα διάσπασης, είναι σίγουρα οργανωμένη επιχείρηση να υπονομευθεί το συνέδριο και να μην υπάρξει μετασχηματισμός του κόμματος σε νέο πολιτικό φορέα, που θα διεκδικήσει την πολιτική πλειοψηφία. Από καιρό στελέχη αυτής της τάσης μιλούν για «αριστερό πόλο» που θα συγκροτεί «μέτωπα». Σ’ αυτή την αναμέτρηση, που κλιμακώνεται, μένει να κριθεί η στάση που θα κρατήσουν ενδιάμεσες ομάδες, αλλά και επώνυμοι παράγοντες, όπως ο Ν. Φίλης, ο Ν. Βούτσης και κυρίως ο απερχόμενος γραμματέας Παν. Σκουρλέτης– στον οποίο χρεώνεται η συντριπτική αποτυχία στις περασμένεςαυτοδιοικητικές εκλογές. Πάντως, οι βαρόνοι του κόμματος προς το παρόν δείχνουν να κρατούν αποστάσεις από το επίμαχο κείμενο και ουδείς έχει βγει δημοσίωςνα το σχολιάσει αρνητικά ή θετικά. Στο παρασκήνιο υπάρχει μια κινητικότητα, τόσο από τον Πάνο Σκουρλέτη που έχει ταχθεί κατά της πασοκοποίησης του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και από τον ευρωβουλευτή Δημήτρη Παπαδημούλη που θέλει να υπάρχει αντίλογος στις θέσεις του Αλέξη Τσίπρα.

* Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ” της Κυριακής

Πηγή:
Ereportaz.gr