28 Φεβρουαρίου 2020

Γ. Πιτσιλής: Τίτλοι τέλους για τον γκαφατζή πρόεδρο της ΑΑΔΕ

Τελειώνει η θεητεία του επικεφαλής της Αρχής που δημιούργησε η τρόικα.
Από το φιάσκο με τα ανασφάλιστα ΙΧ, στο μέγα λάθος με τα αναδρομικά των συνταξιούχων.

Του Κώστα Δημητρίου

Στις 20 Ιανουαρίου λήγει η θητεία του επικεφαλής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων 9 (ΑΑΔΕ) Γιώργου Πιτσιλή. Στην συγκεκριμένη θέση βρίσκεται από το 2016 και ήταν επιλογή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο όμως όπως λένε οι πληροφορίες πρότεινε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.
Ο Γ. Πιτσιλής είναι ο άνθρωπος που κατάφερε να κάνει χρεώστες στην εφορία πάνω από τους μισούς Ελληνες και βέβαια με τις κατάλληλες δημόσιες σχέσεις στα μέσα μαζικής επικοινωνίας προβάλεται ως ο κατάλληλος για να επιλεγεί για την ίδια θέση και μετά τις 20 Ιανουαρίου.

Οι ανακοινώσεις της ΑΑΔΕ στον Tύπο όλο και συχνότερα τελευταία κάνουν λόγο για εκτεταμένα κυκλώματα λαθρεμπορίου ή φοροδιαφυγής που ανακαλύπτει η Αρχή, που ας μην ξεχνάμε ότι δημιούργηθηκε μετά από επιμονή της τρόικας. Η σκέψη ήταν να είναι ανεξάρτητη πέρα από παρεμβάσεις και άλλα τέτοια που συνηθίζονται στον ελληνικό ζωολογικό πολιτικό κήπο.

Το 2017 ο Γιώργος Πιτσιλής εγινε γνωστός στο πανελλήνιο με την γκάφα που έκανε αναφορικά με τα ανασφάλιστα ΙΧ. Εκεί περίπου τον Ιούνιο η ΑΑΔΕ έστειλε ”ραβασάκια” όπως τα λένε οι συνεργάτες του Πιτσιλή στον τύπο σε περίπου 1 εκατ ΙXήδες επειδή δεν είχαν υποτίθεται ασφαλισμένα τα αυτοκίνητά τους. Πολύ σύντομα διαπιστώθήκε ότι τα πρόστιμα εστάλησαν κυριολεκτικά στον γάμο του καραγκιόζη, και βέβαια μόνο το πρόβλημα δεν αντιμετώπιζαν. Εστάλησαν τότε πρόστιμα σε ανθρώπους που τους είχαν κλέψει τα ΙΧ, όπως επίσης και σε άλλους που τα είχαν αποσύρει εδώ και χρόνια αλλά και σε πολλούς ακόμη που τα είχαν ασφαλισμένα. Πολύ σύντομα η τότε πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομιών (Τσακαλώτος και Μαυραγάνης) αντιλήφθηκαν την μεγάλη γκάφα της αρχής και πήραν πίσω τα πρόστιμα σαλπίζοντας γενική υποχώρηση για την ΑΑΔΕ του Γιώργου Πιτσιλή. Η ”έφοδος” στα ανασφάλιστα επαναλήφθηκε λίγους μήνες αργότερα και εφόσον ο τύπος βομβαρδίζονταν από δημοσιεύματα, κατευθυνόμενα στο μεγαλύτερο μέρος από ασφαλιστικές εταιρείες. Η ΑΑΔΕ έλεγε ότι προάσπιζε την νομιμότητα, αλλά ήδη τα παράπονα που έφθαναν στο πρωθυπουργικό γραφείο,μιλούσαν για ένα άνρθωπο που έσπευδε να ικανοποιήσει πρωτίστως τα αιτήματα των εταιρειών

Ο Γ. Πιτσιλής αν και ήταν άριστος στις δημοσιες σχέσεις με τους πολιτικούς εν τούτοις δεν γλύτωσε το ξεμπρόστιασμα από τον ΣΥΡΙΖΑ (που υπηρέτησε φιλότιμα και με κάθε μέσο) και δη από τον Αλέξη Τσίπρα, όταν παλαιότερα έριξε τις ευθύνες στην ΑΑΔΕ για τις κατασχέσεις λογαριασμών και την διενέργεια πλειστηριασμών που έκανε η ΑΑΔΕ. Σε ένα κρεσέντο αριστερής υποκρισίας ο πρώην πρωθυπουργός και αρχήγός του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε ως υπεύθυνη την ΑΑΔΕ για κατασχέσεις λογαριασμών φορολογουμένων κ.λπ, δηλαδή για όσα ο ίδιος ως πολιτική ηγεσία πίεζε την ΑΑΔΕ για να τα κάνει. Το αποκορύφωμα ήταν όταν ο Αλέξης Τσίπρας έλεγε ότι η ΑΑΔΕ δημιουργήθηκε κατόπιν πιέσεων της τρόικας, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο ίδιος δεν την ήθελε.

Γκάφα πρώτου μεγέθους διέπραξε η ΑΑΔΕ και τελευταία με την φορολογία των αναδρομικών των συντάξεων. Η φορολογικής διοίκηση τούς απέστειλε λίγες ημέρες πριν λήξει η προθεσμία παραγραφής του δικαιώματος ελέγχου των φορολογικών δηλώσεων του οικονομικού έτους 2014, εκκαθαριστικά σημειώματα με υπέρογκες πρόσθετες χρεώσεις φόρων εισοδήματος, τόκων και προστίμων για αναδρομικά που εισπράχθηκαν το 2013 και δεν αναγράφηκαν στις δηλώσεις του 2014. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα χιλιάδες συνταξιούχοι να εμπλακούν αδίκως σε χρονοβόρες και πολύπλοκες γραφειοκρατικές διαδικασίες για να καταφέρουν να διαγράψουν τις παράνομες κα έξω από κάθε λογική χρεώσεις.

Οπως καταγγέλλουν οι ίδιοι συνταξιούχοι οι υπάλληλοι των ΔΟΥ πάνω στον φόρτο της εργασίας τους δεν μερίμνησαν για το γεγονός ότι πολλές από τις τροποποιητικές δηλώσεις υποβλήθηκαν στις εφορίες χειρογράφως και δεν περάστηκαν μετά στο ηλεκτρονικό σύστημα TAXIS, το οποίο ψηφιοποιήθηκε μετά το 2015. Ετσι υπέπεσαν στο λάθος να στείλουν σωρηδόν εκκαθαριστικά σημειώματα, όχι μόνο σε φορολογουμένους που όντως ξέχασαν να τα δηλώσουν (ανάμεσά τους και υψηλόβαθμοι κρατικοί υπάλληλοι, δικαστές, βουλευτές, επικεφαλής εφοριών που γνωρίζουν άριστα την νομοθεσία και δεν δικαιολογούνται…), αλλά και σε αυτούς που είχαν εκπληρώσει τη συγκεκριμένη υποχρέωση.

Μεταξύ αυτών βρίσκονται και φορολογούμενοι οι οποίοι έλαβαν ειδοποίηση να πληρώσουν φόρο για αποδοχές οι οποίες είναι αφορολόγητες σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία. Οπως έχουν ενημερωθεί από τα λογιστήρια των ασφαλιστικών και άλλων δημόσιων φορέων και οργανισμών θα πρέπει να λάβουν βεβαίωση ότι πρόκειται για αφορολόγητες αποδοχές τις οποίες θα προσκομίσουν στις ΔΟΥ όπου ανήκουν.

Στοιχείο προς προβληματισμός είναι πάντως ότι η εκκαθάριση των αδήλωτων εισοδημάτων από τις Εφορίες έγινε στο τέλος του 2019 και όχι νωρίτερα, από τη στιγμή που η εκταμίευση των ποσών στους δικαιούχους των αναδρομικών έγινε το έτος 2014; Εάν η διαδικασία της εκκαθάρισης γινόταν νωρίτερα, θα ήταν μικρότερα και τα όποια φορολογικά πρόστιμα μαζί με τις προσαυξήσεις και τους τόκους… Είναι ολοφάνερο ότι η ΑΑΔΕ για μια ακόμη φορά κινήθηκε εκ του πονηρού…

* Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ” της Κυριακής

Πηγή:
Ereportaz.gr