28 Φεβρουαρίου 2020

Πέτσας: Δεν υπάρχει θέμα κοινών γεωτρήσεων Τουρκίας – Ιταλίας

Στη διάψευση των πληροφοριών που μεταδόθηκαν από τουρκικά ΜΜΕ για ενδεχόμενες κοινές γεωτρήσεις Ιταλίας-Τουρκίας προχώρησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

«Με βάση τις πληροφορίες που έχουμε δεν υπάρχει θέμα κοινών γεωτρήσεων» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, το μεσημέρι της Τρίτης (21/01).

Κληθείς να σχολιάσει άλλα δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου περί επικείμενης αναγνώρισης του ψευδοκράτους από τη Ρωσία, ο κ. Πέτσας παρέπεμψε στην διάψευση από την ρωσική πρεσβεία στην Κύπρου.

Αναφορικά με τις τελευταίες προκλητικές δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τον Έλληνα Πρωθυπουργό, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε:

«Η ελληνική κυβέρνηση αντιλαμβάνεται τον εκνευρισμό», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σχολιάζοντας τις τελευταίες προκλητικές δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τον Έλληνα Πρωθυπουργό. «Εμείς δεν πιστεύουμε ότι θα έχουμε διακοπή συζητήσεων σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων για τα ΜΟΕ. Ευελπιστούμε σε συζήτηση που θα οδηγήσει σε αποκλιμάκωση και όχι σε κλιμάκωση», συμπλήρωσε.

Τα βήματα πριν τη Χάγη και το Βερολίνο

Την ανάγκη να προχωρήσουμε και σε άλλες ενέργειες πριν προσφύγουμε στο Δικαστήριο της Χάγης, επεσήμανε ο Στέλιος Πέτσας. «Πρώτο την άρση των προκλητικών ενεργειών, δεύτερο να υπάρξουν μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, να υπάρξουν διερευνητικές διαπραγματεύσεις και μετά η συνυπογραφή συνυποσχετικού», όπως είπε.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε επίσης ότι τα συμπεράσματα της Διάσκεψης του Βερολίνου συνιστούν ένα θετικό βήμα, υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα αναμένει να συμπεριληφθεί στη συνέχεια της διαδικασίας. Σχολιάζοντας την παρουσία της Τουρκίας στην γερμανική πρωτοβουλία για την ειρήνη και τη συμφιλίωση στη Λιβύη, ο Στέλιος Πέτσας τόνισε ότι είναι φυσικό λόγω θέση και ρόλου να συμμετάσχει, υπογραμμίζοντας, όμως, ότι είναι διαφορετικό να συμμετέχει κανείς στις συζητήσεις και διαφορετικό να επιδοκιμάζονται οι απόψεις της.

ΑΕΙ: «αξιολόγηση, ποιότητα, διαφάνεια»

Στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, το οποίο υποστήριξε ότι συνιστά τομή στην Εκπαίδευση, καθώς συνδέει ένα μέρος της χρηματοδότησης των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (ΑΕΙ) με την αξιολόγηση και χαράσσει πολιτικές που βασίζονται στο τρίπτυχο «αξιολόγηση, ποιότητα, διαφάνεια».

Πιο συγκεκριμένα, με το νομοσχέδιο αυτό ιδρύεται Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ) σε αντικατάσταση της υπάρχουσας ΑΔΙΠ, εκσυγχρονίζεται το πλαίσιο λειτουργίας της, ενισχύεται ο ρόλος της, διευρύνεται το πεδίο των αρμοδιοτήτων της και θωρακίζεται η ανεξαρτησία της. Δρομολογείται παράλληλα η ριζική αναμόρφωση των διαδικασιών και του πλαισίου χρηματοδότησης των Α.Ε.Ι., καθώς συνδέεται ένα συγκεκριμένο ποσοστό της κρατικής χρηματοδότησης των Πανεπιστημίων με την αξιολόγησή τους. Έτσι, διασφαλίζεται η διαρκής ποιοτική βελτίωση της λειτουργίας των Πανεπιστημίων μας.

Με το ίδιο νομοσχέδιο απελευθερώνεται η έρευνα και δημιουργείται ευέλικτο πλαίσιο λειτουργίας των Ειδικών Λογαριασμών Έρευνας (ΕΛΚΕ). Έτσι αποφεύγονται γραφειοκρατικές αγκυλώσεις που στερούσαν ερευνητικούς πόρους από την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση στην Πατρίδα μας. Και συνδυάζεται η ευελιξία, με την λογοδοσία και τη διαφάνεια στη χρήση αυτών των πόρων.

Ακόμη, θεσπίζεται -για πρώτη φορά στη χώρα μας- Κρατικό Πιστοποιητικό Πληροφορικής το οποίο αποκτάται κατόπιν εξετάσεων.

Επίσης, αναστέλλεται η έναρξη λειτουργίας των 37 νέων τμημάτων ΑΕΙ, τα οποία συστάθηκαν από την προηγούμενη Κυβέρνηση, χωρίς συγκεκριμένα ακαδημαϊκά κριτήρια, χωρίς να έχουν προηγηθεί οι απαιτούμενες μελέτες, χωρίς συνεκτικό σχεδιασμό, χωρίς καν την προηγούμενη γνώμη της ΑΔΙΠ όπως ο νόμος επιτάσσει.

Επιπλέον, εντάσσονται οι πολύτεκνοι εκπαιδευτικοί στις ειδικές κατηγορίες και μετατίθενται κατά προτεραιότητα, ενώ θεσπίζεται αυτονομία των σχολείων ως προς την οργάνωση των μαθητικών εκδρομών.

Πηγή: newsbomb.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Πέτσας: Η κυβέρνηση καταδικάζει τη φασιστική επίθεση σε δημοσιογράφο στο Σύνταγμα

Πηγή:
Ereportaz.gr