28 Μαρτίου 2020

Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στα Προπύλαια για τα πτυχία των Κολεγίων

Ημέρα κινητοποιήσεων για τον κόσμο της εκπαίδευσης σήμερα, με συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, συλλαλητήρια και πορείες να διοργανώνονται σε πολλές περιοχές της Ελλάδας.

Τρίωρη στάση εργασίας 11 με 2 πραγματοποιεί σήμερα η ΟΛΜΕ που καλεί σε πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στα Προπύλαια και στην συνέχεια πορεία προς τη Βουλή.

Η ΟΛΜΕ ζητά να αποσυρθεί το νομοσχέδιο που εξισώνει τα ιδιωτικά κολέγια με τα Δημόσια Πανεπιστήμια. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της «η διάταξη αυτή ταυτίζει επαγγελματικά δικαιώματα με ακαδημαϊκά προσόντα και καταργεί στην ουσία τον υπεύθυνο για την ακαδημαϊκή ισοτιμία φορέα που είναι ο ΔΟΑΤΑΠ».

«Η Ν.Δ αλλάζει τον καταστατικό χάρτη της εκπαίδευσης για να αποδώσει νέο πεδίο κερδοσκοπίας στην αγορά. Ενισχύει την ιδιωτική εκπαίδευση, επιχειρηματίες και σχολάρχες, εμπορευματοποιεί τα πτυχία, κατασυκοφαντεί κι επιτίθεται ποικιλοτρόπως στη δημόσια εκπαίδευση και με κάθε ευκαιρία», αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση.

Εξίσωση πτυχίων κολλεγίων με ΑΕΙ

Σημειώνεται πως οι δύο εκπαιδευτικές ομοσπονδίες αντιδρούν στις αλλαγές του υπουργείου Παιδείας τονίζοντας ότι η διάταξη που αφορά στα πτυχία των Κολεγίων, ταυτίζει επί της ουσίας επαγγελματικά δικαιώματα με ακαδημαϊκά προσόντα και καταργεί στην τον υπεύθυνο για την ακαδημαϊκή ισοτιμία φορέα που είναι ο ΔΟΑΤΑΠ.

«H κυβέρνηση κατέθεσε αιφνιδιαστικά προς ψήφιση στη Bουλή νομοσχέδιο με νέες αρνητικές ρυθμίσεις που πλήττουν βάναυσα τη Δημόσια Εκπαίδευση. Προχωρά στην εξίσωση των πανεπιστημιακών πτυχίων με αυτά των ιδιωτικών κολεγίων. Η διάταξη αυτή ταυτίζει επαγγελματικά δικαιώματα με ακαδημαϊκά προσόντα και καταργεί στην ουσία τον υπεύθυνο για την ακαδημαϊκή ισοτιμία φορέα που είναι ο ΔΟΑΤΑΠ» αναφέρει η ΟΛΜΕ εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά της για τη διάταξη.

Η Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας επί των άρθρων:

16: «Κατανομή της δημόσιας επιχορήγησης των ΑΕΙ»

33: Αναστολή εκπαιδευτικής λειτουργίας νέων Τμημάτων Α.Ε.Ι.

50: «Τροποποίηση της παραγράφου 5 του άρθρου 54 του ν. 4589/2019» (σχετικά με τη διακρίβωση των προσόντων του προσωπικού της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του νομοσχεδίου του Υπ. Παιδείας και Θρησκευμάτων Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης, Ειδικοί Λογαριασμοί Κονδυλίων Έρευνας Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, Ερευνητικών και Τεχνολογικών Φορέων και άλλες διατάξεις).

Τι λέει η Κεραμέως

Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως υπερασπίστηκε τις αλλαγές που προωθεί στο χώρο της εκπαίδευσης ενώ συγκεκριμένα για το θέμα των αποφοίτων Κολεγίων τόνισε μιλώντας στον ΣΚΑΪ πως το ενωσιακό δίκαιο καθορίζει ότι οφείλουμε να αναγνωρίσουμε επαγγελματικά δικαιώματα σε όσους έχουν πτυχία άλλων χωρών της Ένωσης.

Σχετικά με τους διορισμούς εκπαιδευτικών στη Γενική Εκπαίδευση, η υπουργός ανέφερε ότι πρόκειται για μία «μεγάλη διαδικασία» και εκτίμησε ότι οι αιτήσεις μπορεί να υπερβούν τις 150.000, για 5.000 θέσεις. Για τις προσλήψεις στην Ειδική Αγωγή, ενημέρωσε ότι η διαδικασία έχει προχωρήσει και τόνισε ότι είναι «ιδιαίτερης σημασίας» το ότι η κυβέρνηση ξεκίνησε τις προσλήψεις από την Ειδική Αγωγή.

 

Πηγή:
Ereportaz.gr