25 Ιουνίου 2022

Κοινωνικό μέρισμα: «Βροχή» τα παράπονα από πολίτες. Υπόσχεση για… διορθώσεις

Άνοιξε χθες η πλατφόρμα για την χορήγηση του κοινωνικού επιδόματος και από τις πρώτες ώρες κιόλας υπήρξαν αρκετά παράπονα από δικαιούχους (γονείς με παιδιά ΑμεΑ) ή κάποιους που νόμιζαν ότι είναι δικαιούχοι, ότι οι αιτήσεις τους, απορρίπτονται ενώ πληρούν τα κριτήρια που έχουν τεθεί.

Το newsit.gr επικοινώνησε αμέσως, μόλις έγινε αποδέκτης των παραπόνων, με τους αρμόδιους στο υπουργείο Οικονομικών οι οποίοι και τόνισαν ότι το σύστημα δουλεύει και δεν υπάρχουν αστοχίες. Ωστόσο τόνισαν ότι εφόσον διαπιστωθεί πως κάτι δεν πάει καλά τότε τα όποια προβλήματα υπάρχουν θα διορθωθούν άμεσα και οι δικαιούχοι θα λάβουν το μέρισμα.

Εκεί που πραγματικά εντοπίστηκε ένα σοβαρό θέμα είναι με παιδιά ΑΜΕΑ που έχουν κωδικούς Taxis. Όπως τόνισαν από το υπουργείο το αίτημα για το κοινωνικό μέρισμα θα πρέπει να το κάνει ο γονέας που δηλώνει το παιδί ΑΜΕΑ  ως προστατευόμενο μέλος και όχι το ίδιο το παιδί.

Click4more: Κοινωνικό μέρισμα: Καταγγελίες για απόρριψη αιτήσεων! Τι απαντά το υπουργείο

Επίσης σημειώνουν ότι θα πρέπει να πληρούν και τα υπόλοιπα δύο κριτήρια:Να έχει ο γονέας κάνει φορολογική δήλωση για τα τελευταία 7 χρόνια καιΟι καταθέσεις του 2018 να μην υπερβαίνουν τις 20.000 ευρώ.

Η βασική πάντως ένσταση ήταν ότι ενώ πληρούνται όλα τα κριτήρια η αίτηση απορρίπτεται χωρίς αιτιολόγηση.

Ας δούμε μερικά από τα email των αναγνωστών μας.«Είμαι δικαιούχος του κοινωνικού μερίσματος διότι είμαι πατέρας τριών τέκνων και το ένα απόν αυτά έχει ποσοστό αναπηρίας 67% με βεβαίωση ΚΕΠΑ και επίδομα αναπηρικό από ΟΠΕΚΑ. Πως γίνεται να μου απορρίπτει την αίτηση η πλατφόρμα δεν έχω καταθέσεις και τηρώ τα κριτήρια του άρθρου 2. Ποια είναι η αρμόδια υπηρεσία για το κοινωνικό μέρισμα του 2019 μπορείτε να μου αναφέρετε; Διότι θεωρώ ότι είναι λάθος του συστήματος».Ο αδερφός μου με αναπηρία 67% εφ όρου ζωής και παίρνει προνοιακό επίδομα 313 το μήνα από ΟΠΕΚΑ απορρίφθηκε.Έχω ανήλικο τέκνο ΑΜΕΑ που επιδοτείται με προνοιακό βοήθημα και δεν έχω καταθέσεις άρα είμαι δικαιούχος του κοινωνικού μερίσματος. Μπήκα στην ιστοσελίδα και έκανα αίτηση με τους δικούς μου κωδικούς taxisnet και μου είπε ότι δεν εγκρίνεται η αίτηση μου. Πιθανολογώ ότι θα πρέπει να πάω τον 15χρονο γιο μου να βγάλει κωδικούς taxisnet αύριο στη ΔΟΥ και να μπω με τους δικούς του κωδικούς. Σκεφτείτε με αύριο εμένα και άλλους τραγικούς γονείς να πηγαίνουμε τα παιδιά μας με τα καροτσάκια στη ΔΟΥ. ΘΑ ΜΑΣ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ. ήταν τόσο δύσκολο να διασυνδεόσουν το ΑΦΜ του ΑΜΕΑ με του πατέρα του;

Σήμερα θα φανεί αν υπάρχουν προβλήματα στο σύστημα και πως αυτά θα διορθωθούν ή εάν τελικά όλα κύλησαν ομαλά και απλά όσοι διαμαρτυρήθηκαν δεν πληρούσαν κάποιο κριτήριο το οποίο, ούτε οι ίδιοι δεν το γνώριζαν. Να σημειωθεί επίσης ότι από το υπουργείο Οικονομικών και την ΗΔΙΚΑ δηλώνουν κατηγορηματικά, ότι εφόσον διαπιστωθεί κάποια αστοχία του συστήματος τότε αυτό θα διορθωθεί άμεσα.Κοινωνικό μέρισμα: Τα βήματα που πρέπει να γίνουν

Πατώντας την ένδειξη «είσοδος» που υπάρχει στη σελίδα www.koinonikomerisma.gr o ενδιαφερόμενος καλείται να συναινέσει με τα εξής:Η αίτηση επέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης του ν. 1599/1986 (Α’ 75) ως προς τα δηλούμενα στοιχεία καθώς και συναίνεσης για τη λήψη φορολογικών δεδομένων που τηρούνται στην ΑΑΔΕ.Ο αιτών φέρει την ευθύνη για τη συμπλήρωση αριθμού λογαριασμού (IBAN), ο οποίος είναι έγκυρος και ενεργός και στον οποίο είναι υποχρεωτικά είτε αποκλειστικός δικαιούχος, είτε συνδικαιούχος.Ο αιτών συναινεί στο σύνολο των ηλεκτρονικών διασταυρώσεων και λοιπών ελέγχων που θα πραγματοποιηθούν για την επιβεβαίωση των στοιχείων και της διαδικασίας έγκρισης.Τυχόν έγκριση της αίτησής θα είναι ορατή από τον/την σύζυγο ή το έτερο μέλος του συμφώνου συμβίωσης.

Στη συνέχεια καλείται να εισάγει τα διαπιστευτήρια (password και username) του Taxisnet. Στο επόμενο στάδιο γίνεται η «αυθεντικοποίηση του χρήστη» όπου ο ενδιαφερόμενος καλείται να επιβεβαιώσει το εξής: «Με το παρόν δίνετε τη συγκατάθεσή σας ώστε η εφαρμογή “ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΜΕΡΙΣΜΑ” να αποκτήσει πρόσβαση στα βασικά στοιχεία Μητρώου (ΑΦΜ, Όνομα, Επώνυμο, Πατρώνυμο, Μητρώνυμο, Έτος Γέννησης) που παρέχονται από το φορολογικό μητρώο του ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ που διαχειρίζεται η Α.Α.Δ.Ε.». Πατάτε την ένδειξη «αποστολή» και συνεχίζετε. Το σύστημα βγάζει αμέσως την απάντηση για το αν δικαιούστε ή όχι το κοινωνικό μέρισμα. Αν δεν το δικαιούστε, το μήνυμα είναι απορριπτικό. Αν το δικαιούστε πρέπει να συμπληρώσετε τον αριθμό του τραπεζικού σας λογαριασμού.Προσοχή στον IBAN

Σύμφωνα με την απόφαση: «Απαραίτητη είναι η συμπλήρωση αριθμού λογαριασμού IBAN. O αιτών φέρει την ευθύνη για τη συμπλήρωση αριθμού λογαριασμού, ο οποίος είναι έγκυρος και ενεργός και στον οποίο είναι υποχρεωτικά είτε αποκλειστικός δικαιούχος, είτε συνδικαιούχος. Εάν ο ενδιαφερόμενος δεν είναι αποκλειστικός δικαιούχος ή συνδικαιούχος στον αριθμό λογαριασμού που δήλωσε, δεν κρίνεται δικαιούχος του κοινωνικού μερίσματος και δεν πραγματοποιείται η σχετική πληρωμή, ακόμα και αν κατά τα λοιπά πληρούνται τα κριτήρια χορήγησής του». Σε περίπτωση που αριθμός IBAN που δηλώθηκε δεν είναι ενεργός, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η πίστωση του λογαριασμού στον οποίο ο ενδιαφερόμενος είναι αποκλειστικός δικαιούχος ή συνδικαιούχος, θα πρέπει ο ίδιος να μεταβεί στο οικείο πιστωτικό ίδρυμα τήρησης του εν λόγω λογαριασμού και να διευθετήσει το ζήτημα μέχρι τη λήξη της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων. Εάν ο ίδιος IBAN εμφανίζεται να έχει δηλωθεί δύο ή περισσότερες φορές σε διαφορετικές αιτήσεις και για διαφορετικούς δικαιούχους, ισχύει και είναι έγκυρη μόνο η πρώτη χρονικά υποβληθείσα αίτηση.Προσοχή σε ΑΦΜ και ΑΜΚΑ

Και πέρυσι με το κοινωνικό μέρισμα, πολλοί αντιμετώπισαν προβλήματα καθώς παρατηρήθηκε ασυμφωνία του ΑΦΜ με τον ΑΜΚΑ του δικαιούχου.

Όπως αναφέρει και η απόφαση: «Σε περίπτωση που προκύψει ασυμφωνία στοιχείων μεταξύ ΑΦΜ και ΑΜΚΑ, ο αιτών ή το μέλος του νοικοκυριού στου οποίου τα στοιχεία εμφανίζεται η ασυμφωνία, πρέπει εντός της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων να αιτηθεί την αλλαγή στοιχείων του ΑΜΚΑ του στα ΚΕΠ και κατόπιν αυτού να προχωρήσει στην ολοκλήρωση της διαδικασίας υποβολής της αίτησης».

Πηγή: www.newsit.gr