5 Ιουλίου 2020

Ιράκ: Πυροβολούν διαδηλωτές. Επτά νεκροί από πραγματικά πυρά και δακρυγόνων

Για τα καλά έχει ξεφύγει η κατάσταση στο Ιράκ με τις δυνάμεις της τάξης να κάνουν χρήση πραγματικών πυρών και δακρυγόνων εναντίον διαδηλωτών στη Βαγδάτη. Επτά άτομα έχασαν τη ζωή τους, σύμφωνα με ιατρικές πηγές.

Η αιτία των θανάτων ήταν πραγματικά πυρά και κάνιστρα δακρυγόνων που εκτοξεύθηκαν κατευθείαν στο κεφάλι των διαδηλωτών, ανέφεραν οι πηγές από το Ιράκ, σύμφωνα με τις οποίες τουλάχιστον 78 άνθρωποι τραυματίστηκαν.

Η αστυνομία ανέφερε νωρίτερα ότι ένας διαδηλωτής σκοτώθηκε κοντά στη γέφυρα Σινάκ και ένας άλλος στη διπλανή γέφυρα Αχράρ.

Άλλοι δύο άνθρωποι που είχαν τραυματιστεί σοβαρά υπέκυψαν αργότερα στο νοσοκομείο, ο ένας από τραύματα που προκλήθηκαν από πραγματικά πυρά στο κεφάλι και ο άλλος από κάνιστρο δακρυγόνου στο κεφάλι, δήλωσαν αστυνομικές και νοσοκομειακές πηγές.

Άλλοι τρεις σκοτώθηκαν αργότερα στη διάρκεια της ημέρας — δύο από αυτούς από πραγματικά πυρά κοντά στη γέφυρα Αχράρ.

Νοσοκομειακές πηγές σημείωσαν ότι ορισμένοι από τους τραυματίες έφεραν τραύματα από πραγματικές σφαίρες, ενώ άλλοι είχαν τραυματιστεί από σφαίρες με πλαστική επικάλυψη και κάνιστρα δακρυγόνων.

Οι διαδηλωτές εξακολουθούν να έχουν υπό τον έλεγχό τους τμήματα τριών μεγάλων γεφυρών στην κεντρική Βαγδάτη, που οδηγούν στην οχυρωμένη Πράσινη Ζώνη της πόλης, όπου βρίσκονται κυβερνητικά κτίρια και ξένες πρεσβείες.

Περισσότεροι από 325 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από την έναρξη του μαζικού κινήματος διαμαρτυρίας στη Βαγδάτη και στον σιιτικό νότο στις αρχές Οκτωβρίου.

Η φονική χρήση πραγματικών πυρομαχικών, δακρυγόνων και όπλων αναισθητοποίησης με ηλεκτρικό ρεύμα εναντίον των διαδηλωτών, που στην πλειονότητά τους είναι άοπλοι, έχει επιδεινώσει την αντιπαράθεση.

Οι διαδηλώσεις αυτές αποτελούν ξέσπασμα της οργής των πολιτών εναντίον της κυβερνώσας ελίτ, την οποία κατηγορούν για διαφθορά και ότι εξυπηρετεί ξένα συμφέροντα.

Πηγή: www.newsit.gr