9 Αυγούστου 2020

Ετοιμάζουν… τελετή για τον Πινοσέτ την Ημέρα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Μια τουλάχιστον προκλητική εκδήλωση ετοιμάζει το τοπικό κοινοβούλιο της Πολιτείας Σαν Πάουλο της Βραζιλίας. Κι αυτό γιατί την 10η Δεκεμβρίου, την παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, θα… τιμήσει τον δικτάτορα της Χιλής Αουγκούστο Πινοσέτ!

«Η επίσημη τελετή στη μνήμη του προέδρου Αουγκούστο Π. Ουγάρτε» θα γίνει κατόπιν αιτήματος του τοπικού βουλευτή Φρεντερίκου Ντ’ Άβιλα του Σοσιαλιστικού Φιλελεύθερου Κόμματος (PSL), της παράταξης της οποίας ήταν υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές του 2018 ο ακροδεξιός Ζαΐχ Μπολσονάρο, ο νυν αρχηγός του κράτους.

Η λέξη-κλειδί «Πινοτσέτ» κατατασσόταν στην τρίτη θέση μεταξύ των όρων στους οποίους αναφέρονταν συχνότερα χθες οι χρήστες του Twitter στη Βραζιλία μετά τη μετάδοση της είδησης από ΜΜΕ. Όπως ήταν αναμενόμενο, η εκδήλωση προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις.

«Ο πατέρας μου ήταν θύμα της δικτατορίας του Πινοτσέτ. Φυλακίστηκε, βασανίστηκε (…). Η απότιση φόρου τιμής σε αυτόν που ευθυνόταν για ορισμένα από τα χειρότερα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας την Ημέρα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είναι κάτι περισσότερο από χυδαία ύβρη, είναι εγκληματική», σχολίασε ένας χρήστης, ο @sebastianismos.

Αντίθετα άλλοι, όπως ο @KarpovCarlsen, τάχθηκαν υπέρ της πρωτοβουλίας. «Ζήτω ο Πινοτσέτ! Η αριστερά είναι σκ…», έγραψε.Υμνητής της χούντας και ο Μπολσονάρο

Ο πρόεδρος Μπολσονάρο, ο οποίος έχει αποτίσει επανειλημμένα φόρο τιμής σε έναν βασανιστή της βραζιλιάνικης δικτατορίας και υμνεί συχνά το στρατιωτικό καθεστώς τη χώρα του, είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις τον Σεπτέμβριο, όταν είχε εξάρει την καταστολή στην οποία επιδιδόταν η στρατιωτική χούντα στη Χιλή αναφερόμενος στον θάνατο του πατέρα της πρώην προέδρου της χώρας — νυν Ύπατης Αρμόστριας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα — Μισέλ Μπατσελέτ.

Να μην «ξεχνάμε ότι η Χιλή δεν έγινε (νέα) Κούβα χάρη σε εκείνους που είχαν το θάρρος να ανατρέψουν την αριστερά το 1973», έγραψε ο Μπολσονάρο, συγκαταλέγοντας «στους κομμουνιστές» και «τον πατέρα της».

Αυτό το σχόλιο ήταν η αντίδρασή του στη δήλωση της Μπατσελέτ περί «συρρίκνωσης του δημοκρατικού χώρου» στη Βραζιλία επί των ημερών του.

Ο σημερινός πρόεδρος της Χιλής Σεμπαστιάν Πινιέρα, μολονότι θεωρείται σύμμαχος της κυβέρνησης υπό τον Μπολσονάρου, καταδίκασε αυτή την τοποθέτηση του βραζιλιάνου ομολόγου του.

Πηγή: www.newsit.gr