16 Ιουλίου 2020

ΗΠΑ: Είχαν προειδοποιήσει τον Τραμπ για τις πιέσεις στον Ζελένσκι

Τουλάχιστον τέσσερις αξιωματούχοι αρμόδιοι για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ είχαν θορυβηθεί εξαιτίας της πίεσης που άσκησε ο Λευκός Οίκος στην προεδρία της Ουκρανίας προκειμένου να εξασφαλίσει πληροφορίες οι οποίες θα εξέθεταν τον Τζο Μπάιντεν, ήδη πριν από την αμφιλεγόμενη τηλεφωνική συνδιάλεξη του Ντόναλντ Τραμπ με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σύμφωνα με την The Washington Post.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, είχαν αρχίσει να εκφράζουν τις ανησυχίες τους ήδη από τον Μάιο, όταν ανακλήθηκε ξαφνικά στην Ουάσινγκτον η Αμερικανίδα πρέσβης στο Κίεβο, η Μαρί Γιοβάνοβιτς.

Άλλες ανησυχητικές ενδείξεις, ειδικά όσα λέγονταν σε συναντήσεις στον Λευκό Οίκο, ώθησαν τους αξιωματούχους αυτούς να επικοινωνήσουν με τον νομικό σύμβουλο του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ Τζον Άιζενμπεργκ, κατά το δημοσίευμα.

Οι αμφιβολίες και οι ανησυχίες τους εντάθηκαν ακόμη περισσότερο μετά την 25η Ιουλίου και την τηλεφωνική συνδιάλεξη του προέδρου Τραμπ με τον ουκρανό ομόλογό του Ζελένσκι, η οποία βρίσκεται στην καρδιά της έρευνας που διενεργείται ενόψει της ενδεχόμενης καθαίρεσης του δισεκατομμυριούχου Ρεπουμπλικάνου.

«Αυτή η συνομιλία προκάλεσε μεγάλη ανησυχία σε όσους την άκουσαν απευθείας — ήταν σαν να ήχησε συναγερμός», εξομολογήθηκε στην Ουάσινγκτον Πόουστ μία από τις πηγές της, που μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί. «Άνθρωποι ρώταγαν τι έπρεπε να κάνουν».Και ο Μπόλτον μέσα στους διαφωνούντες

Ο τότε σύμβουλος εθνικής ασφαλείας Τζον Μπόλτον, που έχει στο μεταξύ απομακρυνθεί από τον θώκο, ήταν ανάμεσα σε εκείνους που εξέφρασαν ανησυχία αφού ενημερώθηκε από την ομάδα του, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Πάντως το περιεχόμενο της συνδιάλεξης των προέδρων Τραμπ και Ζελένσκι δεν δημοσιοποιήθηκε παρά πολλές εβδομάδες αργότερα, έπειτα από την καταγγελία ενός μυστηριώδους μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος, στελέχους κάποιας εκ των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ.click4more Υπόθεση Μπάιντεν: Συνελήφθησαν δύο συνεργάτες του προσωπικού δικηγόρου του Τραμπ!

Η Πόουστ αναφέρει πως δεν είναι σαφές εάν ο καταμηνυτής ατασθαλιών αυτός ενημερώθηκε για τις λεπτομέρειες από κάποιον ή από κάποιους από τους αξιωματούχους οι οποίοι είχαν εκφράσει ανησυχίες.Καταθέτει ο πρεσβευτής της χώρας στην Ε.Ε

Πάντως, ο Γκόρντον Σόντλαντ, ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αναμένεται να καταθέσει την επόμενη εβδομάδα ενώπιον των επιτροπών της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Την Τρίτη, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έδωσε εντολή στον Σόντλαντ, ο οποίος θεωρείται θερμός υποστηρικτής του Τραμπ, να μην πάει να καταθέσει σε τρεις επιτροπές της Βουλής των Αντιπροσώπων που διενεργούν έρευνα σε βάρος του Τραμπ, οι οποίες συνεδρίαζαν κεκλεισμένων των θυρών.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο, η εξέλιξη πιθανόν οφείλεται στο ότι το στρατόπεδο του μεγιστάνα θεωρούν πως η κατάθεση του Σόντλαντ θα είναι υπέρ του Τραμπ, ωστόσο δεν είναι 100% βέβαιο ότι θα επιτραπεί από την κυβέρνηση στον πρεσβευτή — ή σε οποιονδήποτε άλλον αξιωματούχο — να παρουσιαστεί ενώπιον των τριών κοινοβουλευτικών επιτροπών

Πηγή: www.newsit.gr