13 Αυγούστου 2020

Λαμία: Σπαρακτικό αντίο στον Γιώργο Τζαμάρα – Ράγισαν καρδιές στην κηδεία του

Η οικογένειά του, οι συγγενείς, οι φίλοι και οι άνθρωποι που τον γνώριζαν μέσα από το μουσικό του έργο, ήταν όλοι εκεί, για το «ύστατο χαίρε» στον πρωτομάστορα του Ρουμελιωτικου Δημοτικού Τραγουδιού…

Ο Γιώργος Τζαμαρας οδηγήθηκε στην τελευταία του κατοικία υπό τον ήχο του κλαρίνου και με τραγούδια από συγγενείς, φίλους και καταξιωμένους καλλιτέχνες του δημοτικού τραγουδιού που έδωσαν άπαντες το παρών.Ποιος ήταν ο Γιώργος Τζαμαρας

Ο Γιώργος Τζαμάρας γεννήθηκε το 1936 σ’ ένα μικρό χωριό του Νομού Φθιώτιδας στην περιοχή του Δομοκού ,το χωριό ονομάζεται Μαντασιά. Το κίνητρο για να ασχοληθεί ο Γιώργος Τζαμάρας με το δημοτικό τραγούδι να το αγαπήσει κ.λ.π , ήταν ο μεγαλύτερος αδελφός του Κώστας (έχει φύγει από την ζωή πολλά χρόνια τώρα) που έπαιζε κλαρίνο.

Σύμφωνα με το lamianow.gr, ο Γιώργος Τζαμάρας δειλά-δειλά ξεκίνησε με μιά κιθάρα και αργότερα με ένα ακορντεόν, τραγουδώντας συγχρόνως, να πηγαίνει στα τοπικά πανηγύρια και σε γάμους με τον αδελφό του.

Σε κάποια από τις δουλειές αυτές έτυχε να τον ακούσει ο αξέχαστος Παναγιώτης Κοκοντίνης ο πολύ μεγάλος αυτός Βοιωτός κλαρινίστας και τον παρότρυνε να κατέβει στην Αθήνα να ηχογραφήσει ένα δισκάκι.

Έτσι κι έγινε ,το νερό μπαίνει πλέον στο αυλάκι και στα 1961 ηχογραφεί το πρώτο του τραγούδι “Τα ορφανά δεν χαίρονται” σε μουσική του Βασίλη Σούκα και στίχους του Γιώργου Πολύζου. Οι δισκογραφικές εταιρείες που θα συνεργαστεί ο καλλιτέχνης είναι η music box και αργότερα η general music. Ηχογράφησε συνολικά 400 περίπου τραγούδια, αρκετά από τα οποία έγιναν επιτυχίες.

Πηγή: www.newsit.gr