4 Αυγούστου 2020

Brexit: Τι περιλαμβάνει ο νόμος – καταπέλτης για Μπόρις Τζόνσον. Μπορεί να τον ανατρέψει;

Σήμερα αναμένεται να λάβει Βασιλική επικύρωση και να γίνει νόμος, το σχέδιο που αναγκάζει τον Μπόρις Τζόνσον να ζητήσει παράταση διαπραγματεύσεων για το Brexit αν δεν υπάρξει συμφωνία.

Συγκεκριμένα το νομοσχέδιο ορίζει πως αν μέχρι τις 19 Οκτωβρίου η κυβέρνηση δεν έχει καταφέρει να εξασφαλίσει την έγκριση του κοινοβουλίου για μια συμφωνία για το Brexit, τότε θα πρέπει ο Μπόρις Τζόνσον να ζητήσει καθυστέρηση έως τις 31 Ιανουαρίου του 2020 προκειμένου να αποτραπεί ένα Brexit χωρίς συμφωνία.click4more Βρετανία: Κλείνει η Βουλή! «Φωνές» στον Τζόνσον να παραβιάσει τον νόμο και…

Όμως ο Βρετανός πρωθυπουργός έχει πει αυτολεξεί πως «προτιμά να βρεθεί νεκρός στο χαντάκι» παρά να αναβάλει την ημερομηνία του Brexit, το οποίο έχει δεσμευθεί να φέρει εις πέρας έως τις 31 Οκτωβρίου. Το νομοσχέδιο αυτό ορίζει ότι έως τις 19 Οκτωβρίου η κυβέρνηση πρέπει να έχει ικανοποιήσει μια από τις δύο αυτές προϋποθέσεις:

1) Να πετύχει μια συμφωνία με την ΕΕ και στη συνέχεια να εγκριθεί από το Κοινοβούλιο.

2) Να εξασφαλίσει την έγκριση του Κοινοβουλίου για αποχώρηση χωρίς συμφωνία.

Εάν τίποτα από αυτά τα δύο δεν συμβεί, ο πρωθυπουργός πρέπει να αποστείλει επιστολή στην Ευρωπαϊκή Ένωση ζητώντας παράταση έως τις 31 Ιανουαρίου του 2020. Στο νομοσχέδιο προβλέπεται η μορφή και η ακριβής διατύπωση της επιστολής.

– Εάν η ΕΕ συμφωνήσει σε παράταση έως τις 31 Ιανουαρίου, ο Τζόνσον πρέπει να αποδεχθεί άμεσα την παράταση.

– Εάν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο προτείνει παράταση έως μια διαφορετική ημερομηνία, τότε ο Τζόνσον πρέπει να αποδεχθεί αυτή την παράταση εντός δύο ημερών, εκτός κι αν την απορρίψει το Κοινοβούλιο.

Εάν ικανοποιηθεί κάποια από αυτές τις προϋποθέσεις μετά την αποστολή της επιστολής, τότε η κυβέρνηση μπορεί να αποσύρει ή να τροποποιήσει την επιστολή.Τι λέει η κυβέρνηση για το νομοσχέδιο

Ο υπουργός Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ δήλωσε χθες πως η κυβέρνηση θα «συμμορφωθεί με τον νόμο», προσθέτοντας όμως σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Θέλουμε επίσης, καθώς αυτό είναι ένα κακό νομοθέτημα, το νομοσχέδιο παράδοσης που στήριξε ο Τζέρεμι Κόρμπιν, να δοκιμάσουμε τα όρια αυτού που ουσιαστικά νομίμως ζητά. Θα κοιτάξουμε πολύ προσεκτικά τις επιπτώσεις και την ερμηνεία μας για αυτές…τι απαιτεί και τι όχι», δήλωσε ο Ράαμπ στο BBC.

Ο υπουργός Οικονομικών Σατζίντ Τζάβιντ ξεκαθάρισε πως ο Τζόνσον δεν θα επιδιώξει παράταση στη σύνοδο της ΕΕ στις 17-18 Οκτωβρίου. «Το νομοσχέδιο αναφέρεται στην 19η Οκτωβρίου ως μια σημαντική ημερομηνία και όσον αφορά αυτό το σημείο θα εξετάσουμε τις επιλογές μας, όμως η πολιτική μας είναι σαφής.

Δεν έχει αλλάξει, θα αποχωρήσουμε στις 31 Οκτωβρίου. Θα υπακούσουμε σε όλους τους νόμους επειδή όλες οι κυβερνήσεις οφείλουν απολύτως να υπακούουν στους νόμους, αλλά θα πρέπει να περιμένετε για να δείτε τι θα γίνει στη συνέχεια«, κατέληξε.Μπορεί η κυβέρνηση να παρακάμψει το νόμο;

Σύμφωνα με την Telegraph  η ομάδα του Μπόρις Τζόνσον ψάχνει τρόπο να σαμποτάρει την όποια παράταση του Brexit χωρίς να παραβιάζει τον νόμο. Ένα τέτοιο τρικ θα ήταν ο πρωθυπουργός να στείλει μια συνοδευτική επιστολή μαζί με το αίτημα για παράταση, στην οποία να τονίζεται ότι η κυβέρνηση δεν επιθυμεί καμία καθυστέρηση πέραν της 31ης Οκτωβρίου.

Ακόμη η κυβέρνηση θα μπορούσε επίσης να ελπίζει ότι τα υπόλοιπα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ δεν θα συναινέσουν σε μια ακόμα καθυστέρηση, καθώς η όποια παράταση απαιτεί ομόφωνη έγκριση.

Πηγή: www.newsit.gr