3 Δεκεμβρίου 2022

Οι Ικέτιδες στη σκιά της Ακρόπολης…

Οι Ικέτιδες στη σκιά της Ακρόπολης… Η προπώληση ξεκίνησε!

Το Ωδείο Ηρώδου του Αττικού υποδέχεται μια παράσταση – πρόταση από τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου Στάθη Λιβαθινό, η οποία, κατόπιν της επιτυχημένης πρεμιέρας στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου και της συγκλονιστικής εμπειρίας που χαρίζει στις δεκάδες χιλιάδες θεατών της Ελλάδας και της Κύπρου στο πλαίσιο περιοδείας στις δύο χώρες, υπόσχεται μια σπάνια βραδιά στη σκιά της Ακρόπολης.

Η προπώληση ξεκίνησε. Εξασφαλίστε τις θέσεις σας εγκαίρως! Εισιτήρια διαθέσιμα στο ticketservices.gr, στο tickets.public.gr και στα καταστήματα Public.

Ικέτιδες του Ευριπίδη
5 Σεπτεμβρίου, Ωδείο Ηρώδου του Αττικού | 21:00
Μια συμπαραγωγή του Εθνικού Θεάτρου και του ΘΟΚ
Σκηνοθεσία: Στάθης Λιβαθινός

Μια ανθρώπινη και συνάμα εμβληματική τραγωδία για τον πόλεμο, την πίστη και τη γυναικεία αντοχή, όπως πηγάζει από την ανεξάντλητη δύναμη της μητρότητας, σε ένα σπάνιο ανέβασμα:

 • δύο Εθνικά Θέατρα [Ελλάδας-Κύπρου] ενώνουν τις δυνάμεις τους σε μια μεγάλη συμπαραγωγή
 • ένα αριστούργημα του Αρχαίου Δράματος σε νέα μετάφραση από έναν σύγχρονο ποιητή
 • με τη σκηνοθετική υπογραφή του Καλλιτεχνικού Διευθυντή του Ε.Θ. σε μια πρωτότυπη προσέγγιση με άξονα τη μετρική του αρχαίου κειμένου
 • και τη ματιά – καλλιτεχνικό έργο διακεκριμένων συντελεστών στην Ελλάδα και διεθνώς
 • με πρωτότυπη μουσική σύνθεση σε ζωντανή εκτέλεση
 • κι ένα σύνολο 16 σπουδαίων ηθοποιών των δύο χωρών

Ικέτιδες
του Ευριπίδη

Μια παράσταση – πρόταση από τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου Στάθη Λιβαθινό, κατόπιν της επιτυχημένης πρεμιέρας στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου, περιοδεύει σε Ελλάδα και Κύπρο. Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα περιοδείας κι εξασφαλίστε εγκαίρως τις θέσεις σας για τον σταθμό της προτίμησής σας.

Πρόκειται για μια συμπαραγωγή του Εθνικού Θεάτρου και του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου με μια εμβληματική τραγωδία του Ευριπίδη για τον πόλεμο, τους νεκρούς του, την υπαρξιακή αγωνία, την αξιοπρέπεια, την πίστη και τη γυναικεία αντοχή.

Οι Ικέτιδες του Ευριπίδη είναι ένα έργο-εγκώμιο των Αθηνών, του δημοκρατικού πολιτεύματος και των χρηστών ηγετών και πολιτών, βαθιά ανθρώπινο και οξυδερκές μέσα στους αιώνες.

53 χρόνια μετά το μοναδικό της ανέβασμα από το Εθνικό Θέατρο (1966) σε σκηνοθεσία του Τάκη Μουζενίδη και 39 χρόνια από την πρώτη παράσταση του ΘΟΚ στην Επίδαυρο (1980) σε σκηνοθεσία Νίκου Χαραλάμπους, η τραγωδία σκηνοθετείται από τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου Στάθη Λιβαθινό, σε ένα εγχείρημα που στηρίζεται στη συνεργασία των καλλιτεχνών από την Ελλάδα και την Κύπρο.

Για την παράσταση ανατέθηκε η μετάφραση στον ποιητή Γιώργο Κοροπούλη, ενώ τα σκηνικά και τα κοστούμια σχεδίασε ο διεθνώς διακεκριμένος Κύπριος σκηνογράφος Γιώργος Σουγλίδης. Τη μουσική σύνθεση ανέλαβε ο Αγγελος Τριανταφύλλου, τους φωτισμούς ο Αλέκος Αναστασίου, τη χορογραφία ο Φώτης Νικολάου και τη μουσική διδασκαλία η Μελίνα Παιονίδου.

Οι μητέρες των Αργείων στρατηγών που έχασαν τη ζωή τους στη Θήβα πολεμώντας στο πλάι του Πολυνείκη προσπέφτουν Ικέτιδες στον βωμό της Δήμητρας στην Ελευσίνα. Μαζί τους ο βασιλιάς του Άργους Άδραστος ο οποίος ήταν και αρχηγός της επίμαχης εκστρατείας. Ζητούν τη βοήθεια του βασιλιά της Αθήνας Θησέα γιατί οι Θηβαίοι κρατούν τους νεκρούς και δεν επιτρέπουν την ταφή τους παραβιάζοντας το έθος των Ελλήνων.

Ο Θησέας ανταποκρινόμενος στο δίκαιο αίτημα ετοιμάζεται να στείλει μήνυμα στον βασιλιά της Θήβας Κρέοντα όμως τον προλαβαίνει η άφιξη Θηβαίου Κήρυκα που φέρνει το δικό του μήνυμα στον Αθηναίο βασιλιά: Του ζητά να διώξει τον Άδραστο και τις μητέρες διαφορετικά θα τους επιτεθούν.

Ο Θησέας οδηγεί τον στρατό της Αθήνας ενάντια στους Θηβαίους και φέρνει στην Ελευσίνα τους νεκρούς στρατηγούς όπου και τους καίουν προσφέροντάς τους τις πρέπουσες τιμές. Η Ευάδνη σε ένα παραλήρημα ορμά στη φωτιά και καίγεται μαζί με τον άνδρα της Καπανέα. Μητέρες και παιδιά παίρνουν τον δρόμο της επιστροφής με τις στάχτες των αγαπημένων τους.

Η τραγωδία γραμμένη το 422 π.Χ. φέρει τον απόηχο της μάχης στο Δήλιο το 424 π.Χ., δύο χρόνια πριν, όταν οι Θηβαίοι -σύμμαχοι της Σπάρτης- νίκησαν τους Αθηναίους και δεν τους άφηναν για μέρες να πάρουν και να θάψουν τους νεκρούς τους.

Ταυτότητα παράστασης

Μετάφραση: Γιώργος Κοροπούλης
Σκηνοθεσία: Στάθης Λιβαθινός
Σκηνικά – Κοστούμια: Γιώργος Σουγλίδης
Φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου
Μουσική: Άγγελος Τριανταφύλλου
Χορογραφία: Φώτης Νικολάου
Μουσική διδασκαλία: Μελίνα Παιονίδου
Βοηθός σκηνοθέτης: Βασίλης Ανδρέου

Βοηθός σκηνοθέτη: Μαρίνα Μυρτάλη
Βοηθός σκηνογράφου – ενδυματολόγου: Μαρία Καλαμαρά

Διανομή αλφαβητικά

Μητέρες Αργείων στρατηγών
Άννα Γιαγκιώζη
Άνδρη Θεοδότου
Κόρα Καρβούνη
Τζίνη Παπαδοπούλου
Μαρία Σαββίδου
Κωνσταντίνα Τάκαλου
Τάνια Τρύπη
Νιόβη Χαραλάμπους

 

Κάτια Δανδουλάκη: Αίθρα

Θοδωρής Κατσαφάδος: Ίφις

Κατερίνα Λούρα: Ευάδνη

Αγλαΐα Παππά: Αθηνά

Άκης Σακελλαρίου: Θησέας

Χρήστος Σουγάρης:Άδραστος

Ανδρέας Τσέλεπος: Άγγελος:

Χάρης Χαραλάμπους: Κήρυκας

 

 

Αναλυτικά η περιοδεία:

 • 11-14 Ιουλίου, Λευκωσία, Αμφιθέατρο Μακαρίου Γ΄
 • 17-18 Ιουλίου, Λεμεσός, Αρχαίο Θέατρο Κουρίου
 • 20 Ιουλίου, Λάρνακα, Παττίχειο Δημοτικό Αμφιθέατρο
 • 30 Αυγούστου, Θεσσαλονίκη, Θέατρο Δάσους
 • 2 Σεπτεμβρίου, Βεάκειο Δημοτικό Θέατρο
 • 5 Σεπτεμβρίου, Ηρώδειο
 • 11 Σεπτεμβρίου, Κορωπί, Θέατρο Δεξαμενής
 • 15 Σεπτεμβρίου, Ελευσίνα, Παλαιό Ελαιουργείο

Προπώληση εισιτηρίων: ticketservices.grtickets.public.gr και στα καταστήματα Public. Ομαδικές κρατήσεις: 210 7001468

Περιοδεία | Τιμές εισιτηρίων:
15€ κανονικό

12€ (φοιτητές, άνω των 65 ετών, ανέργους, ΑΜΕΑ και ομαδικά εισιτήρια).

*Ωδείο Ηρώδου Αττικού [Ικέτιδες του Ευριπίδη] | Τιμές εισιτηρίων:

Άνω διάζωμα: 10€
Β Ζώνη: 15€
Α Ζώνη: 25€
Διακεκριμένη: 35€
Άνεργοι/ΑΜΕΑ: 5€ (άνω διάζωμα)

Για θέσεις ΑΜΕΑ με αμαξίδιο ή για άτομα με κινητικές δυσκολίες, επικοινωνείτε τηλεφωνικά με το 2107234567

Για ομαδικές κρατήσεις, ανά 25 άτομα, ένα εισιτήριο δωρεάν [Οι κρατήσεις πραγματοποιούνται μέσω email στο [email protected]]