26 Νοεμβρίου 2022

Νίκος Νικολόπουλος: Το… ανύπαρκτο λογισμικό του ΕΦΚΑ στερεί τις συντάξεις χηρείας των δικαιούχων!

Μένουν χωρίς σύνταξη χηρείας τα προστατευόμενα τέκνα και ο Πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος και ανεξάρτητος βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος κατέθεσε ερώτηση προς την Υπουργό Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, διατυπώνοντας την έντονη αντίδρασή του.

Ο Χριστιανοδημοκράτης βουλευτής αναφέρει ότι πρακτική αδυναμία του ΕΦΚΑ εντοπίζεται στην έλλειψη του σχετικού λογισμικού, που θα «έλυνε τα χέρια» στις αρμόδιες υπηρεσίες απονομής συντάξεων και θα επιμέριζε το ποσό της σύνταξης, ανάλογα με τον αριθμό των προστατευόμενων μελών, όπως ακριβώς ορίζει ο νόμος.

Η διοίκηση του ΕΦΚΑ έχει ενημερωθεί από τους εργαζόμενους, εδώ και τουλάχιστον πέντε μήνες για την ύπαρξη του σχετικού προβλήματος, που αφορά δεκάδες περιπτώσεις τέκνων, τα οποία δεν μπορούν να λάβουν τη σύνταξη χηρείας του γονέα. Παρά το γεγονός ότι έχει δοθεί και σχετική έγκριση από Διοικητικό Συμβούλιο του Φορέα, εντούτοις τα χρήματα που απαιτούνται δεν έχουν ακόμη εκταμιευθεί, ενδεικτικό των μεγάλων καθυστερήσεων που σημειώνονται σε ένα υπερ-ταμείο κοινωνικής ασφάλισης.

Σε άλλο σημείο της ερώτησής του ο Νίκος Νικολόπουλος επισημαίνει ότι η αδυναμία του ΕΦΚΑ να αποδώσει τις συντάξεις λόγω έλλειψης λογισμικού συνεπάγεται την απώλεια της ασφαλιστικής ικανότητας των προστατευόμενων μελών, δηλαδή το δικαίωμα στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Τα ερωτήματα του ανεξάρτητου βουλευτή προς την Υπουργό Εργασίας είναι τα ακόλουθα:

1ον Πότε θ’ αποκτήσει το σχετικό λογισμικό ο ΕΦΚΑ για να μπορεί να χορηγεί τις συντάξεις χηρείας σε προστατευόμενα μέλη;

2ον Τι πρόβλεψη θα κάνετε για να μην χάσουν οι δικαιούχοι το δικαίωμα της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης;