7 Ιουνίου 2020

Από τον Καραΐσκάκη στο “Καραΐσκάκη” στις Ιστορίες του Πειραιά … στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

 

 

 

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ιστορίες του Πειραιά …

και

Ιστορία

Από τον Καραΐσκάκη στο “Καραΐσκάκη”:η μάχη του Φαλήρου και ο θάνατος του Καραϊσκάκη

με την Μαρία Ευθυμίου

 Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ιστορίας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου

Δευτέρα 14 Ιανουαρίου

7μμ /Φουαγέ του ΔΘΠ 

 

To   Δημοτικό Θέατρο Πειραιά στο πλαίσιο του κύκλου Ιστορίες του Πειραιά διοργανώνει σειρά εκδηλώσεων – συζητήσεων  όπου η Ιστορία συναντάει τις Ιστορίες του Πειραιά.

 Η Μαρία Ευθυμίου, αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ιστορίας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου ανοίγει τον κύκλο αυτών των συζητήσεων  την Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2019, στις 7μμ στο Φουαγέ του ΔΘΠ  με θέμα Από τον Καραΐσκάκη στο “Καραΐσκάκη”:η μάχη του Φαλήρου και ο θάνατος του Καραϊσκάκη

Σύντομη παρέμβαση θα  κάνει ο δημοσιογράφος Γιάννης  Κλάδης για το «Καραισκάκη».

Την επιμέλεια των εκδηλώσεων Ιστορίες του Πειραιά … και Ιστορία

 έχει η Αγγελική Φωτοπούλου.

 

Από τον Καραϊσκάκη στο “Καραΐσκάκη”: η μάχη του Φαλήρου και ο θάνατος του Καραϊσκάκη

 

Η πορεία και ο θάνατος του Καραϊσκάκη (στον Πειραιά) είναι μια γοητευτική, δύσκολη και σκοτεινή ιστορία, που συνδέεται με την ιστορία της χώρας και  δίνει στοιχεία για την κατανόηση της πορείας αυτής.

Με αφορμή το τοπόσημο – γήπεδο Καραϊσκάκη και ότι αυτό φέρει ως μύθο και ως πειραιώτικη αναφορά (το ποδηλατοδρόμιο των λαϊκών στρωμάτων, το γήπεδο του Ολυμπιακού και του Εθνικού) συναντάμε/γνωρίζουμε τον Γεώργιο Καραϊσκάκη, τον ήρωα της Επανάστασης, τον Αρχιστράτηγο, με την ιδιόμορφη πορεία και το τέλος του κοντά στο χώρο που υψώνεται τώρα το γήπεδο.

Ο Καραϊσκάκης και το “Καραισκάκη”. Αόρατα νήματα που κάπου συμπλέκονται. Ο Καραϊσκάκης, ο αθυρόστομος, ο αγωνιστής, ο διαφορετικός και το ιστορικό γήπεδο, που φέρει τ’ όνομά του, με την πολύχρονη και πολύπλευρη ιστορία συναντώνται στη συλλογική μνήμη στοιχειώνοντας την πόλη.