28 Μαΐου 2020

Ποινή καθείρξεως δέκα ετών για το "σύγχρονο Κωσταλέξι"

Ποινή καθείρξεως 10 ετών επιβλήθηκε από το Μικτό Ορκωτό Εφετείο της Αθήνας στην 82χρόνη Όλγα Μαχατίδου η οποία κατηγορείται για την υπόθεση η οποία έχει ονομαστεί «σύγχρονο Κωσταλέξι».

Θύμα της ιστορίας Μαρίας Παπαδοπούλου, η οποία βρέθηκε να διαβιώνει το 2014 ένα «σύγχρονο Κωσταλέξι», σε άθλιες συνθήκες στο φωταγωγό του σπιτιού της, με ένα σπασμένο πόδι δεμένο σε ξύλο, καθηλωμένη σε ένα κρεβάτι με μουσαμάδες.

Το δικαστήριο μετέτρεψε την κατηγορία από απόπειρα ανθρωποκτονίας σε έκθεση ζωής σε κίνδυνο, καταδικάζοντας την 82χρονη στην ποινή των 10 ετών με αποτέλεσμα να οδηγηθεί στη φυλακή ενώ συγγενής της καταδικάστηκε σε 5 έτη για απλή συνέργεια, εξαγοράσιμη προς 5 ευρώ ημερησίως, η οποία θα αποπληρωθεί σε 36 δόσεις, αρχής γενομένης από την 1η Δεκεμβρίου.
Σοκαριστικές καταθέσεις για το «σύγχρονο Κωσταλέξι»

Τα όσα βίωσε η Μαρία περιέγραψε στο Δικαστήριο η Ιωάννα Πλεύρη, η γειτόνισσα της που αποκάλυψε την ιστορία και πλέον είναι η δικαστική της συμπαραστάτρια. «Στην πολυκατοικία είχε έρθει η Μαρία με τη μαμά και τη γιαγιά της. Όταν πέθανε η γιαγιά της, η Μαρία έκανε απόπειρα αυτοκτονίας. Ήταν ένα ιδιαίτερο παιδί. Η Μαρία μετά την απόπειρα έμεινε ανάπηρη από την πτώση από το μπαλκόνι. Έτσι η μητέρα της πήρε την κατηγορούμενη να την προσέχει» περιέγραψε η μάρτυρας.
«Παρακαλούσε για νερό και φαγητό»

Τα πρώτα σημάδια ότι κάτι δεν πήγαινε καλά εμφανίστηκαν το 2014 όπως κατέθεσε η μάρτυρας όταν αρρώστησε η κατηγορούμενη.«Το 2014 η μητέρα μου είπε ότι έχουν βγάλει έξω τη Μαρία και ότι ακούει διάφορα. Δεν μπορούσα να δω γιατί ήταν καλυμμένη με σεντόνια και κουρτίνες μπάνιου. Παρακαλούσε για νερό και φαγητό. Της μιλούσαν άσχημα. Κάποια στιγμή που αντιλήφθηκα ότι έλειπε η κατηγορούμενη, χτύπησα την πόρτα και άνοιξε ο συγγενής της. Βγήκα στο μπαλόνι. Είδα ένα σκελετό. Τα μαλλιά κουρεμένα ασύμμετρα. Γεμάτη πληγές. Σκασμένα χέρια και δόντια σάπια. Έμεινα… Μούδιασα. Μου είπε «δεν είμαι πολύ καλά με χτυπάει η Ολγα. Θέλω να αλλάξω γυναίκα. Να φύγουν αυτοί» ανέφερε η κυρία Πλεύρη.

Η μάρτυρας περιέγραψε όλες τις προσπάθειες της να καλέσει βοήθεια είτε μέσω εισαγγελέα, είτε μέσω της πρόνοιας, όταν τελικά μια ανώνυμη καταγγελία στο Υγειονομικό έδωσε τη λύση. «Φοβήθηκα. Ζητούσε η Μαρία χυμό και της έλεγε η κατηγορούμενη «τώρα θα πάω περιβόλι να μαζέψω πορτοκάλια». Της φώναζα εγώ γιατί δεν της δίνετε χυμό; Μου έλεγε γιατί κατουριέται και θα σαπίσει ο πωπός της. Σε μια εβδομάδα έκανα ότι μπορούσα να την πάρουν από εκεί. Όταν τελικά ήρθε η αστυνομία και τη ρώτησα για το πόδι της, μου είπε ότι το έσπασε μόνη της. Της είχαν βάλει κάτι σχοινιά στον τοίχο για να πιάνεται και να την πλένει η κατηγορούμενη και όπως γύρισε μπλέχτηκε το πόδι της στον τοίχο κι έσπασε».
«Αυτό που είδα με συγκλόνισε σαν άνθρωπο»

Την άθλια κατάσταση στην οποία βρέθηκε η Μαρία μέχρι την επέμβαση της αστυνομίας περιέγραψε και μια ακόμη γειτόνισσα, η οποία την επισκέπτεται ακόμη και σήμερα. «Μου χτύπησε το κουδούνι η κ. Πλεύρη σε χάλια κατάσταση και μου λέει θέλω να δεις κάτι. Αυτό που είδα με συγκλόνισε ως άνθρωπο. Αποστεωμένος άνθρωπος, σαν παιδί στην Αφρική. Υπήρχε και οσμή σηψαιμία. Τότε κινητοποιηθήκαμε πόρτα πόρτα. Μετρούσαν τα λεπτά για να σωθεί το κορίτσι», ανέφερε η μάρτυρας περιγράφοντας στην συνέχεια τη σημερινή κατάσταση της Μαρίας: «Πρέπει να την δείτε σήμερα! Άλλος άνθρωπος! Έχει πάρει βάρος, είναι χαρούμενη και γελάει».
«Όλα είναι ψέμματα»!

Από την πλευρά της η κατηγορούμενη κλαίγοντας υποστήριξε ενώπιον του Δικαστηρίου ότι όλα είναι ψέμματα.«Όλα είναι ψέμματα. Για το φωταγωγό όλα τα μπαλκόνια εκεί είναι! Σε ποιο χάλι ήταν; Φώναξα τόσες φορές ασθενοφόρο. Εγώ προσπάθησα σε όλα τα νοσοκομεία. Πήγα να καθαρίσουμε τις πληγές και μας την έδιναν πίσω. Σε τι κακή κατάσταση βρέθηκε; Είχα τον καρκίνο και δυο εβδομάδες την άφησα. Πλήρωσα το κρεβάτι καινούργιο, δυο τέντες την πρόσεχα. Έπαιρνα σεντόνια και φάρμακα. Ότι ήθελε από φαγητό έπαιρνα» υποστήριξε, χωρίς να πείσει όμως το δικαστήριο.

Την ενοχή και την καταδίκη όπως πρωτοδίκως των δύο κατηγορουμένων πρότεινε ο Εισαγγελέας της έδρας τονίζοντας ότι η αφαίρεση της ζωής της Μαρίας ήταν ο τελικός στόχος των δραστών προκειμένου να πάρουν το σπίτι της, το οποίο είχε δωρίσει στην 82χρονη.

Πηγή: www.newsit.gr