25 Φεβρουαρίου 2020

Οπισθοχώρηση για το συνταξιοδοτικό στη Ρωσία

Οι Ρώσοι βουλευτές υιοθέτησαν τροπολογίες που χαλαρώνουν τη διόλου δημοφιλή μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, όπως το είχε ανακοινώσει στα τέλη Αυγούστου ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν χωρίς ωστόσο να βάλει ένα τέλος στη δυσαρέσκεια.

Το σχετικό νομοσχέδιο, το οποίο έχει προκαλέσει πολυάριθμες διαδηλώσεις και εκλογικές αποτυχίες αναπάντεχες για το κυβερνών κόμμα, εξετάζεται σε δεύτερη ανάγνωση από τη Δούμα, την κάτω βουλή του ρωσικού κοινοβουλίου, που ψήφισε ομόφωνα για να περιλάβει σ’ αυτό τις τροπολογίες που προτάθηκαν από τον Πούτιν.

Το νομοσχέδιο θα πρέπει τώρα να ψηφιστεί σε δεύτερη και τρίτη ανάγνωση, πριν υιοθετηθεί από την άνω βουλή και πάρει την τελική υπογραφή από τον Πούτιν.
Χαμός για τις αλλαγές του Πούτιν στο συνταξιοδοτικό

Αντιμέτωπος με ασυνήθιστες αντιδράσεις που μείωσαν τη δημοτικότητά του, ο πρόεδρος είχε υποσχεθεί να αυξήσει την ηλικία συνταξιοδότησης για τις γυναίκες, από τα 55 χρόνια που είναι σήμερα, μόνο στα 60 (αντί των 63 που προβλέπονταν στο αρχικό νομοσχέδιο), υποστηρίζοντας πως «δεν θα ήταν σωστό» να γίνει κάτι διαφορετικό.

Για τους άνδρες, η συντάξιμη ηλικία αυξάνεται στα 65 χρόνια, από τα 60 που είναι σήμερα.

Οι Ρώσοι βουλευτές υιοθέτησαν επίσης και τα άλλα μέτρα που προτάθηκαν από τον Πούτιν, όπως την πρόωρη συνταξιοδότηση για τις μητέρες πολύτεκνων οικογενειών, τη διατήρηση πλεονεκτημάτων για ορισμένα επαγγέλματα όπως οι ανθρακωρύχοι και τη θέσπιση ποινικών κυρώσεων για τις επιχειρήσεις που απολύουν εργαζομένους οι οποίοι πλησιάζουν την ηλικία συνταξιοδότησης.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ