31 Μαΐου 2020

"Πόρτα" από τη Βουλγαρία στον πρόεδρο της ΠΓΔΜ.

Η στάση του προέδρου της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ σχετικά με τη συμφωνία για τη “Βόρεια Μακεδονία” δεν εκνεύρισε μόνο τον Ζόραν Ζάεφ. Θέση υπέρ της σκοπιανής κυβέρνησης πήρε ξεκάθαρα η Βουλγαρία, που έριξε… πόρτα στον πρόεδρο των Σκοπίων!

Ο Ιβάνοφ βρίσκεται στη Βουλγαρία στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης. Στη Σόφια επρόκειτο να συναντήσει τον Βούλγαρο πρωθυπουργό Μπόικο Μπορίσοφ και την υπουργό Εξωτερικών Εκατερίνα Ζαχαρίεβα. Αλλά αμφότεροι ακύρωσαν τη συνάντησή τους μαζί του!

Και αυτό γιατί, όπως είπαν, δεν θέλουν να παρέμβουν στην εσωτερική πολιτική των Σκοπίων.
«Δεν συμφωνούμε με τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ»

«Δεν θέλουμε να παρέμβουμε στις εσωτερικές υποθέσεις της γειτονικής χώρας. Η θέση μας είναι σαφής, καθώς και ολόκληρης της διεθνούς κοινότητας. Επίσης είναι σαφής και η θέση του προέδρου της ΠΓΔΜ. Η βουλγαρική κυβέρνηση δεν βλέπει κανένα λόγο να χρησιμοποιηθεί για εσωτερικές πολιτικές συζητήσεις στα Σκόπια. Το κλειδί για τη μελλοντική ανάπτυξη της γειτονικής χώρας, είναι η ένταξη στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ και αυτό δεν πρέπει να αμφισβητηθεί», αναφέρει ανακοίνωση της βουλγαρικής κυβέρνησης.

Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβανόφ πραγματοποιεί διήμερη επίσημη επίσκεψη στη Βουλγαρία. Σύμφωνα με το επίσημο πρόγραμμα που ανακοινώθηκε και από την Προεδρία στα Σκόπια, εκτός από την υποδοχή από τον πρόεδρο της Βουλγαρίας Ρούμεν Ράντεφ στη Σόφια, επρόκειτο να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Μπορίσοφ και την επικεφαλής της βουλγαρικής διπλωματίας, Εκατερίνα Ζαχαρίεβα.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ