17 Αυγούστου 2022

Η νέα κυβέρνηση Τσίπρα και τα τέσσερα υπερυπουργεία

Η νέα κυβέρνηση Τσίπρα και τα τέσσερα υπερυπουργείαΣε λίγη ώρα…
θα ανακοινωθεί η κυβέρνηση από τον κ. Γαβριήλ Σακελλαρίδη που αναλαμβάνει κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Μέσω της προσωπικής του ιστοσελίδας, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Βαρουφάκης, επιβεβαίωσε την είδηση ότι αναλαμβάνει τα ηνία του υπουργείου Οικονομικών.
Μαζί με τον κ. Βαρουφάκη θα είναι οι κύριοι Σταθάκης και Τσακαλώτος με την υψηλή εποπτεία να την έχει ο Γιάννης Δραγασάκης.

Οι πληροφορίες αναφέρουν επίσης ότι είναι δεδομένη η συμμετοχή του Παναγιώτη Λαφαζάνη στο υπερυπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, όπως και του Παναγιώτη Κουρουμπλή στο υπουργείο Υγείας.Για το Υγείας ακούγεται και το όνομα του Ρεθυμνιώτη Ανδρέα Ξανθού στη θέση του αναπληρωτή υπουργού.

Ο κ. Κουρουμπλής ανακοίνωσε ότι ο πρωθυπουργός του ανέθεσε το υπουργείο, επικαλούμενος χθεσινή τους τηλεφωνική συνομιλία. Ακόμη στο Υγείας ως δεύτερος αναπληρωτής φαίνεται πως θα είναι ο Δημήτρης Στρατούλης.
Στο υπουργείο Εξωτερικών πηγαίνουν ο Νίκος Κοτζιάς και η Νάντια Βαλαβάνη, με τον Νίκο Χουντή να συζητείται έντονα για ρόλο επί των ευρωπαϊκών θεμάτων.

Το Εθνικής Άμυνας αναλαμβάνει ο Πάνος Καμμένος. Υπουργός Επικρατείας τοποθετείται ο Νίκος Παππάς. Κυβερνητικός εκπρόσωπος αναλαμβάνει πιθανότατα ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης.

Το Υπερπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων προοριζόταν για τον Αριστείδη Μπαλτά, αλλά σύμφωνα με τις τελευταίες διεργασίες, ακούγεται και το όνομα του Κωνσταντίνου Τσουκαλά. Αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού αναλαμβάνει μάλλον ο δημοσιογράφος Νίκος Ξυδάκης που εξελέγη βουλευτής στη Β Αθηνών.

Το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας που μετονομάζεται σε υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης ήταν ανάμεσα στην Ράνια Αντωνοπούλου και τον Δημήτρη Στρατούλη, ωστόσο πληροφορίες της τελευταίας στιγμής αναφέρουν πως για τη θέση αυτή προορίζεται ο Πάνος Σκουρλέτης.

Ο κ. Γιάννης Πανούσης της ΔΗΜΑΡ ακούγεται για το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ενώ ο κ. Τσιρώνης από τους Οικολόγους προορίζεται για θέση στο υπουργείο Περιβάλλοντος.

Ο κ. Παναγιώτης Νικολούδης αναλαμβάνει τον τομέα Διαφάνειας και Πάταξης της Διαφθοράς (ελεγκτικοί μηχανισμοί), το οποίο ίσως να υπάγεται απευθείας στον πρωθυπουργό, ενώ το «παραδοσιακό» υπουργείο Δικαιοσύνης προορίζεται για τη Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Θοδωρής Δρίτσας αναλαμβάνει χαρτοφυλάκιο του προηγούμενου υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου του οποίου οι υπηρεσίες και οι αρμοδιότητες έχουν υπαχθεί στο υπερυπουργείο Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού.

Τα τέσσερα νέα υπερυπουργεία

Ο Αλέξης Τσίπρας ξεκίνησε με αλλαγές στη σύνθεση του κυβερνητικού σχήματος. Με Προεδρικό Διάταγμα που κατατέθηκε ήδη στο Συμβούλιο της Επικρατείας, , δημιουργούνται 4 υπερυπουργεία, στα οποία ενσωματώνονται οι υπηρεσίες 10 υπουργείων και μιας Γενικής Γραμματείας.

Παράλληλα δυο άλλα υπουργεία θα μετονομαστούν.
Το νέο υπουργικό συμβούλιο θα αποτελείται από μόλις 10 υπουργούς, όπως είχε εξαγγείλει προεκλογικά ο Αλέξης Τσίπρας.

Αναλυτικότερα:
Συνιστάται υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης στο οποίο υπάγονται οι υπηρεσίες και οι αρμοδιότητες των υπουργείων: 1) Εσωτερικών, 2) Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, 3) Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη και 4) Μακεδονίας Θράκης.

Συνιστάται υπουργείο Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, στο οποίο υπάγονται οι υπηρεσίες και οι αρμοδιότητες των υπουργείων: 1) Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, 2) Ναυτιλίας και Αιγαίου, 3) Τουρισμού και 4) Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.

Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στο οποίο υπάγονται οι υπηρεσίες και οι αρμοδιότητες των υπουργείων: 1) Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, 2) Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και 3) οι υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας του υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας.

Υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, στο οποίο υπάγονται οι αρμοδιότητες και οι υπηρεσίες των υπουργείων: 1) Πολιτισμού και Αθλητισμού και 2) Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Μετονομάζονται

Το υπουργείο Υγείας μετονομάζεται σε υπουργείο Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων .

Το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας μετονομάζεται σε υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης .

Η Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων μεταφέρεται από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης στο υπουργείο Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Τέλος, όλες οι αρμοδιότητες, οι θέσεις και το προσωπικό των υπουργείων που συγχωνεύονται μεταφέρονται στα νέα υπουργεία.