5 Δεκεμβρίου 2021

Ο Μπαράκ Ομπάμα μέσα από τα "μάτια" του φωτογράφου του Πιτ Σόουζα

Ο Πιτ Σόουζα επί οκτώ χρόνια ήταν η σκιά του Μπαράκ Ομπάμα. Ο επίσημος φωτογράφος του Λευκού Οίκου, ο άνθρωπος που τράβηξε μερικές από τις πιο φημισμένες φωτογραφίες του πρώην προέδρου των ΗΠΑ.

Ο φωτογραφικός φακός του Πιτ Σόουζα τράβηξε τη φωτογραφία της Μισέλ και του Μπαράκ Ομπάμα από την πρώτη τους μέσα στον Λευκό Οίκο. Μέσα στο ασανσέρ εμπορευμάτων. Και τη φωτογραφία με το αγόρι με το αποκριάτικο κοστούμι που τρόμαξε τον πρόεδρο.

Ο Πιτ Σόουζα ήταν ο επικεφαλής φωτογράφος στον Λευκό Οίκο. Και σε ένα νέο φωτογραφικό βιβλίο για τα οκτώ χρόνια στο πλευρό του Μπαράκ Ομπάμα περιγράφει τα χρόνια του δίπλα στον πρώτο μαύρο πρόεδρο των ΗΠΑ. Έναν άνθρωπο χαλαρό. Που όπως λέει «δεν πήρε ποτέ τον εαυτό του πολύ σοβαρά».
Οι στιγμές δίπλα στον Μπαράκ Ομπάμα

Υπήρχαν βέβαια και δύσκολες στιγμές και δύσκολες φωτογραφίες. Μια από αυτές η εικόνα από την αίθουσα των επιχειρήσεων όπου ανακοινώθηκε ο θάνατος του Οσάμα Μπιν Λάντεν. Ο Πιτ Σόουζα ήταν σε μια γωνία δίπλα στον Ομπάμα, βλέποντας τις οθόνες στις οποίες παρακολουθούσαν με το προσωπικό ασφαλείας του Λευκού Οίκου ό, τι συνέβαινε στο Πακιστάν.

«Είτε καθόμουν στο Οβάλ Γραφείο είτε ακριβώς δίπλα. Θα μπορούσε πάντα να υπάρχει κάτι που δεν ήταν στην ημερήσια διάταξη, γι’ αυτό ήμουν στο Οβάλ Γραφείο και περίμενα. Μερικές φορές όλη την ημέρα», λέει ο Σόουζα σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Rheinische Post.

«Δεν κουραστήκατε ποτέ από τη δουλειά;» τον ρωτά ο δημοσιογράφος. «Ήμουν κουρασμένος όλη την ώρα», λέει. Στα 8 χρόνια στον Λευκό Οίκο αρρώστησε μόνο μια φορά. «Έπρεπε να υποβληθώ σε κολονοσκόπηση», λέει γελώντας.

Όταν ο Πιτ Σόοουζα γνώρισε τον Ομπάμα

Ο Σόουζα είχε ξαναδουλέψει στον Λευκό Οίκο επί προεδρίας Ρόναλντ Ρέιγκαν. Όπως λέει γνώρισε τον Ομπάμα για πρώτη φορά το 2005, στην πρώτη του θητεία ως Γερουσιαστής.

«Δούλευα τότε για την «Chicago Tribune» και ήταν ενθουσιασμένος μαζί μου γιατί ακόμα και τότε η παρουσία μου και η κάμερα μου δεν τον ενοχλούσε».

A post shared by Pete Souza (@petesouza) on

Τα πρώτα πέντε χρόνια του Ομπάμα στο Λευκό Οίκο ο Σόουζα δεν έκανε διακοπές. Μόνο τα τρία τελευταία έκανε διακοπές μια εβδομάδα το χρόνο.

«Φοβόσαστε μήπως χάσετε κάτι;», ρωτήθηκε. Και δεν έκρυψε ότι «είχα πάντα αυτόν τον φόβο».
Τον… εξάντλησε

Ακολούθησε τον Μπαράκ Ομπάμα με την φωτογραφική του μηχανή σε όλα τα ταξίδια του στο εξωτερικό. «Έπρεπε να τεκμηριώσω πολύ σοβαρά την προεδρία του για την ιστορία. Αρχικά ο πρόεδρος Ομπάμα είχε εξαντληθεί μαζί μου, αλλά μετά από λίγο είχε συνηθίσει στη συνεχή παρουσία μου. Πιστεύω ότι αναγνώρισε την αξία της δουλειάς μου: ότι κάποιος καταγράφει τον χρόνο του σε εικόνες για τις επόμενες γενιές».

A post shared by Pete Souza (@petesouza) on

«Ο Ομπάμα ή ένας από τους συμβούλους του, σας είπαν μερικές φορές ότι δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για μια φωτογραφία»; ρωτά ο δημοσιογράφος. Και ο Σόουζα απαντά: «Ανέπτυξα μια διαίσθηση γι’ αυτό. Όταν καλούσε έναν επισκέπτη, τραβούσα τις φωτογραφίες μου στην αρχή της συζήτησης και έφευγα…Πιστεύω ότι πολλοί άνθρωποι τον γνώρισαν καλύτερα μέσα από τις εικόνες ως άνθρωπο».

A post shared by Pete Souza (@petesouza) on

Όταν ο Ομπάμα εγκατέλειψε τον Λευκό Οίκο μαζί του έφυγε και ο Σόουζα: «Ήμουν λυπημένος για το αποτέλεσμα των εκλογών, αλλά χαρούμενος γιατί θα έφευγα από τον Λευκό Οίκο. Ήμουν εξαντλημένος – σωματικά, ίσως συναισθηματικά. Οκτώ χρόνια στον Λευκό Οίκο είναι πολύς καιρός», λέει.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ