25 Σεπτεμβρίου 2022

Η Τουρκία ετοιμάζει «θερμό επεισόδιο» μέσα στο Πάσχα: Θα ανοίξει πυρ στην «καρδιά» του Αιγαίου

Με τρεις νάρκες σε όλο το πλέγμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων η Άγκυρα κλιμακώνει την ένταση με την Αθήνα, στον απόηχο της σύλληψης και προφυλάκισης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών.

Με ανακοίνωση – πρόκληση το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, να σέβεται το διεθνές δίκαιο, ενώ την ίδια ώρα ο Τούρκος Πρωθυπουργός, Μπιναλί Γιλντιρίμ, ζητούσε το λόγο από την ελληνική κυβέρνηση επειδή έθεσε το θέμα της κράτησης των δύο στρατιωτικών στις Βρυξέλλες. Η πρόκληση έγινε τριπλή μετά την απίστευτη κίνηση του Πολεμικού Ναυτικού της Τουρκίας να δεσμεύσει με NAVTEX για ασκήσεις στο Κεντρικό Αιγαίο την 25η Μαρτίου και την περίοδο του Πάσχα.

Ασκήσεις με πραγματικά πυρά στο Αιγαίο

Η Τουρκία τραβάει κι άλλο το σχοινί της έντασης και με NAVTEX για ασκήσεις που προγραμματίζει με πραγματικά πυρά στο Κεντρικό Αιγαίο την 25η Μαρτίου, τη Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα, παραβιάζοντας δηλαδή τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης Ελλάδας – Τουρκίας που προβλέπουν αποφυγή ασκήσεων σε εθνικές και θρησκευτικές γιορτές.

Με τη NAVTEX – που κι αυτή είναι παράτυπη κατά τη συνήθη πρακτική της Τουρκίας, καθώς η περιοχή δεν είναι στη δικαιοδοσία της – η γειτονική χώρα δέσμευσε μία μεγάλη περιοχή στο Κεντρικό Αιγαίο ανάμεσα στη Σκύρο, στα Ψαρά και την Εύβοια από την Τετάρτη (07/03) έως και τα τέλη Απριλίου. Συγκεκριμένα θα πραγματοποιήσει ασκήσεις με πραγματικά πυρά στις 8,25-27,28,29 Μαρτίου αλλά και στις 2,3,4,5,6 -10, 24-26 και 30 Απριλίου.

Η κίνηση οδηγεί σε ευθεία παραβίαση του μνημονίου που είχαν υπογράψει το 1988 στη Βουλιαγμένη οι τότε υπουργοί Εξωτερικών Κάρολος Παπούλιας και Μεσούτ Γιλμάζ και των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης ανάμεσα στις δύο χώρες.

Πηγές του Πενταγώνου, σύμφωνα με «Τα Νέα», μάλιστα, τονίζαν πως η Τουρκία με τη συγκεκριμένη NAVTEX προκαλεί προβλήματα στη ναυσιπλοΐα.

newsbomb.gr