10 Αυγούστου 2022

Δεκάδες γυναίκες στο Ιράν έβγαλαν τη μαντίλα τους δημοσίως και συνελήφθησαν

Η ιρανική αστυνομία συνέλαβε περίπου 30 γυναίκες στην Τεχεράνη επειδή έβγαλαν τη μαντίλα τους δημοσίως για να διαμαρτυρηθούν για τον νόμο που επιβάλλει στις γυναίκες να τη φορούν μετά την Ισλαμική Επανάσταση του 1979, σύμφωνα με ό,τι μετέδωσαν πολλά τοπικά μέσα ενημέρωσης.

«Η αστυνομία συνέλαβε 29 πρόσωπα για διατάραξη της κοινωνικής τάξης και τα οδήγησε στη δικαιοσύνη», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η αστυνομία της Τεχεράνης, στην οποία δεν διευκρινίζει περαιτέρω σχετικά με τα πρόσωπα αυτά.

Την ανακοίνωση αυτή επικαλέστηκαν τα πρακτορεία Fars, Ilna και Tasnim. Τις τελευταίες ημέρες στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης αναρτώνται φωτογραφίες γυναικών στην Τεχεράνη, αλλά και σε άλλες πόλεις του Ιράν, στις οποίες αυτές στέκονται με ακάλυπτο το κεφάλι και κρατούν ένα ξύλο στο οποίο έχουν κρεμάσει την μαντίλα τους, διαμαρτυρόμενες για τον νόμο που ισχύει στο Ιράν από την Ισλαμική Επανάσταση του 1979 και επιβάλει στις γυναίκες να καλύπτουν το κεφάλι τους με μαντίλα και το σώμα τους με ένα φαρδύ και μακρύ ρούχο.

 

tilestwra