8 Ιουλίου 2020

Έλληνας ογκολόγος ανακάλυψε το τεστ αίματος για τον καρκίνο!

Ένα σημαντικό βήμα για την ανάπτυξη ενός καθολικού τεστ αίματος που θα ανιχνεύει όλους τους καρκίνους, έκαναν επιστήμονες στις ΗΠΑ, με επικεφαλής έναν Έλληνα ογκολόγο, οι οποίοι ανέπτυξαν ένα τεστ που μπορεί να διαγνώσει ταυτόχρονα οκτώ διαφορετικά είδη καρκίνου.

Ο Νικόλας Παπαδόπουλος, ογκολόγος στο Πανεπιστήμιο του Χόπκινς στη Βαλτιμόρη, μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ANT1 και τον Νίκο Χατζηνικολάου. Οπως χαρακτηριστικά είπε ο Έλληνας επιστήμονας “‘πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα. Δεν είναι έτοιμο ακόμα το τεστ. Θα απευθύνεται σε όλα τα άτομα προκειμένου να ανιχνευθεί ο καρκίνος σε πρώιμο στάδιο. Είναι η πρώτη φορά που προσπαθήσαμε κάτι τέτοιο και έχουμε καλά αποτελέσματα”.

Στο ερώτημα του Νίκου Χατζηνικολάου αν αυτό το τεστ μπορεί να υποκαταστήσει άλλες εξετάσεις πρώτης γραμμής για τον καρκίνο, όπως τη μαστογραφία, τη γαστροσκόπηση ή το τεστ ΠΑΠ ο κύριος Παπαδόπουλος απάντησε “αυτό θα αποδειχτεί στις επόμενες μελέτες. Αυτή τη στιγμή σε καμία περίπτωση δεν μπορώ να πω να μην κάνουν οι άνθρωποι αυτές τις εξετάσεις. Αν όντως το τεστ γίνει καθολικό και επιτυχημένο θα κριθεί στις επόμενες μελέτες. Το τεστ θα είναι φθηνό και εύκολο. Στόχος μας είναι να κάνουν αυτό οι πολίτες και αν βγαίνει θετικό από εκεί και πέρα να κάνουν τις επόμενες πιο εξειδικευμένες εξετάσεις.

Αν βεβαιωθούμε ότι το τεστ ανταποκρίνεται τότε θα μπορεί να ενταχθεί στον γενικό προληπτικό έλεγχο, αυτό είναι το όνειρό μας”.

Το επόμενο ερώτημα του Νίκου Χατζηνικολάου για το χρόνο που θα χρειαστεί για να ολοκληρωθεί η έρευνα ο ογκολόγος απάντησε “στην επόμενη μελέτη θα συμμετέχουν χιλιάδες άτομα και θα χρειαστούν περίπου 5 χρόνια. Η πρώτη έρευνα έγινε σε 1.000 άτομα με καρκίνο χωρίς μεταστάσεις. Η επόμενη μελέτη θα γίνει σε υγιείς ανθρώπους ώστε να δούμε αν προληπτικά μπορεί να ανιχνευθεί ο καρκίνος. Εκεί θα φανεί πόσο καλά μπορεί να λειτουργήσει το τεστ”.

Κλείνοντας ο Νίκος Χατζηνικολάου, εκφράζοντας εκατομμύρια ανθρώπους, συνεχάρη τον Έλληνα επιστήμονα λέγοντάς του “μας κάνετε περήφανους. Ελπίζουμε η έρευνά σας να φέρει το χαμόγελο στα χείλη των ανθρώπων σε ολόκληρο τον κόσμο”.

Ποιος είναι ο Ελληνας πίσω από τις σημαντικές ανακαλύψεις για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου

Ο Δρ. Νικόλας Παπαδόπουλος είναι καθηγητής ογκολογίας και παθολογίας στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins Kimmel Cancer Center στο Μέριλαντ της Βαλτιμόρης και θεωρείται ειδικός στην καρκινική διαγνωστική.

Τελείωσε τις σπουδές του στην Ελλάδα το 1985, όποτε και αποφοίτησε από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και συνέχισε στο Πανεπιστήμιο του Χιούστον.

Το 1992 απέκτησε το μεταπτυχιακό του στο Πανεπιστήμιο του Τέξας και ολοκλήρωσε την εκπαίδευση του στο Johns Hopkins Medical Institutes, στον τομέα της Ογκολογίας.