25 Μαΐου 2020

Moody’s: Το χρέος της ευρωζώνης μπορεί να ανακόψει την ανάπτυξη

Το χρέος της ευρωζώνης μπορεί να ανακόψει τη μελλοντική ανάπτυξη εκτός αν οι χώρες ενισχύσουν τους προϋπολογισμούς τους, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Moody’s.

Την άποψη αυτή του οίκου αξιολόγησης Moody’s μεταφέρει η εφημερίδα Daily Telegraph.

Το χρέος των κυβερνήσεων της ευρωζώνης είναι μόνο 4% μειωμένο σε σχέση με το ζενίθ του 94.2% του ΑΕΠ το 2014, σημειώνει η ίδια εφημερίδα. Αυτή η μικρή μείωση του χρέους μεταξύ των κρατών-μελών μέχρι τώρα οφείλεται στην κυκλική οικονομική ανάπτυξη παρά σε μια αποφασιστική προσπάθεια για αύξηση της φορολογίας ή περικοπής δαπανών.
Χρέος και ανάπτυξη στην ατζέντα της Moody’s

Οι προσπάθειες αντιμετώπισης των ανεβασμένων επιπέδων χρέους παραμένουν ανομοιογενείς παρά την κυκλική ανάκαμψη. Η Γερμανία και η Ολλανδία αναμένεται να έχουν μειώσει το χρέος τους κάτω από το 60% του ΑΕΠ μέχρι το τέλος του 2019. Σε αντίθεση με τη Γαλλία, Ισπανία και Ιταλία όπου, κατά την επόμενη διετία, τα επίπεδα χρέους δεν θα μεταβληθούν ή θα μειωθούν ελάχιστα, σημειώνεται εξάλλου.

Η έλλειψη συνολικής ανάπτυξης, καθώς μερικά κράτη και περιοχές ανακάμπτουν αργότερα σε σχέση με άλλες, συνιστά μεγάλο κίνδυνο για την ευρωζώνη κατά τα επόμενα έτη, αναφέρει η Daily Telegraph.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ