28 Σεπτεμβρίου 2021

Υεμένη: Σχεδόν 50 νεκροί, άμαχοι και αντάρτες, σε ένα 24ωρο

Σχεδόν 50 άμαχοι και αντάρτες Χούτι της Υεμένης έχασαν τη ζωή τους το τελευταίο 24ωρο από αεροπορικές επιδρομές που πραγματοποίησε ο συνασπισμός δυνάμεων υπό τη Σαουδική Αραβία στην επαρχία Χοντέιντα, στη δυτική Υεμένη, δήλωσαν σήμερα υπεύθυνοι νοσοκομείων.

Τα αεροσκάφη του συνασπισμού πραγματοποίησαν, σύμφωνα με τοπικές πηγές, εννέα αεροπορικές επιδρομές κατά τη διάρκεια της νύχτας που πέρασε, όπως και σήμερα το πρωί, εναντίον διαφορετικών θέσεων των ανταρτών σε αυτήν την στρατηγικής σημασίας επαρχία στη δυτική Υεμένη.

Σύμφωνα με απολογισμό που έγινε βάσει των στοιχείων τεσσάρων νοσοκομείων της πόλης Χοντέιντα, που είναι η πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας, 36 αντάρτες σκοτώθηκαν από τα πλήγματα αυτά και 12 πολίτες, οι οποίοι επλήγησαν από «σφάλμα», σύμφωνα με τις πηγές αυτές.

Ο συντονιστής ανθρωπιστικών υποθέσεων του ΟΗΕ στην Υεμένη Τζέιμι ΜακΓκόλντρικ είχε δηλώσει την περασμένη Πέμπτη ότι 68 πολίτες είχαν σκοτωθεί δύο ημέρες νωρίτερα από τις αεροπορικές επιδρομές του συνασπισμού υπό την Σαουδική Αραβία στη χώρα.

Ο συνασπισμός κατηγόρησε τον ΜακΓκόλντρικ ότι μεροληπτεί υπέρ των ανταρτών Χούτι της Υεμένης χωρίς ωστόσο να διαψεύσει ότι υπήρξαν νεκροί μεταξύ των αμάχων.
Τραγωδία χωρίς τέλος

Ο συνασπισμός υπό την Σαουδική Αραβία έχει εντείνει τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς κατά των ανταρτών στην Υεμένη μετά την αναχαίτιση στις 19 Δεκεμβρίου ενός πυραύλου που είχαν ρίξει οι αντάρτες Χούτι και κατευθυνόταν προς το Ριάντ.

Περισσότεροι από 8.750 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τον Μάρτιο του 2015 που άρχισε η επέμβαση του συνασπισμού υπό την Σαουδική Αραβία στην Υεμένη, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ