Τζανακόπουλος για Ερντογάν: Στην Θράκη θα φάει και θα προσευχηθεί – Τίποτε άλλο

Ως εξαιρετικά μεγάλης σημασίας και σπουδαιότητας χαρακτήρισε την επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, καθώς για πρώτη φορά μετά από 65 χρόνια Τούρκος Πρόεδρος επισκέπτεται τη χώρα μας.

«Θα τον καλωσορίσουμε και θα θέσουμε στην ατζέντα όλα τα σημαντικά ζητήματα που απασχολούν τις δύο χώρες. Προφανώς θα συζητηθεί η κατάσταση στο Αιγαίο, το προσφυγικό-μεταναστευτικό, οι οικονομικές σχέσεις, σε σχέση με το εμπόριο, τις μεταφορές, την ενέργεια» ανέφερε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.

Όπως σημείωσε ο κ. Τζανακόπουλος, «προσδοκούμε ουσιαστική αναβάθμιση των σχέσεών μας, καθώς κάτι τέτοιο σε μία περίοδο ευρύτερης αποσταθεροποίησης στην περιοχή θα παίξει καταλυτικό ρόλο και για την οικονομική ανάπτυξη και για τη βελτίωση των ειδικών σχέσεων τόσο μεταξύ της Ελλάδας με την Τουρκία, όσο και της Τουρκίας με την ΕΕ». «Αναμένουμε να έχουμε εξαιρετικά εποικοδομητικές συζητήσεις» πρόσθεσε.

Ερωτηθείς σχετικά, απάντησε ότι στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη χώρα, ο Τούρκος Πρόεδρος θα επισκεφθεί τη Θράκη και τόνισε ότι «δεν αντιμετωπίζουμε με φοβικότητα τη συγκεκριμένη επίσκεψη, αντιθέτως θεωρούμε ότι στο πλαίσιο άσκησης των θρησκευτικών του πιστεύω, θα επισκεφθεί μία περιοχή που κατοικείται και από ομόδοξούς του». «Είναι μία εύλογη επίσκεψη» συμπλήρωσε, «αλλά από εκεί και πέρα υπενθυμίζουμε ότι η κυβέρνηση έχει πει σε όλους τους τόνους ότι η Συνθήκη της Λωζάνης εξακολουθεί να ισχύει και να δεσμεύει όλους όσους την έχουν υπογράψει».

Ακόμη, παρατήρησε ότι η επίσκεψη του κ. Ερντογάν στη Θράκη θα περιλαμβάνει «το προσκύνημα και ένα ιδιωτικό γεύμα, δεν θα περιλαμβάνει δηλαδή κάποιου άλλου τύπου εκδήλωση».

Σε ερώτηση για το προσφυγικό και την αποσυμφόρηση των νησιών, είπε πως είναι γνωστό ότι στην ατζέντα της συνάντησης του Τούρκου Προέδρου και του Έλληνα πρωθυπουργού υπάρχει και το ζήτημα του προσφυγικού, «καθώς Ελλάδα και Τουρκία παίζουν έναν πολύ συγκεκριμένο ρόλο στη προσπάθεια διαχείρισης αυτού του παγκόσμιου ζητήματος.

Ο κ. Τζανακόπουλος επισήμανε ότι από το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής έχουν δοθεί απολύτως συγκεκριμένες διευκρινίσεις για το σχέδιο της κυβέρνησης -το οποίο είναι και σε εξέλιξη- για αποσυμφόρηση των νησιών, που αφορά στη δυνατότητα να μεταφερθούν ευπαθείς ομάδες και ασυνόδευτα παιδιά στην ενδοχώρα. Η διαδικασία, είπε, ήδη έχει ξεκινήσει και «στόχος της κυβέρνησης είναι η επιτάχυνση των μεταφορών, ώστε πολύ γρήγορα να βελτιώσουμε τις συνθηκες διαβίωσης στα νησιά του Αιγαίου».

Πηγή: www.newsit.gr