27 Ιουνίου 2022

Η μέθοδος της ομάδας ΒΑΝ πρόβλεψε τους μεγάλους σεισμούς στο Μεξικό

Στη συμβολή της μεθοδολογίας της ομάδας ΒΑΝ του καθηγητή Βαρώτσου στην πρόγνωση των τελευταίων μεγάλων σεισμών στο Μεξικό, αναφέρθηκαν – στο πλαίσιο συνέντευξής τους στην ΕΡΤ1 – οι Ιάπωνες καθηγητές Σ. Ουγιέντα, Τ. Ναγκάο και Μ. Καμογκάβα. Τόνισαν ότι με την εφαρμογή της μεθοδολογίας της ομάδας ΒΑΝ, Μεξικανοί επιστήμονες διαπίστωσαν -και δημοσίευσαν εγκαίρως- ότι η περιοχή στο νότιο Μεξικό είχε την μεγαλύτερη πιθανότητα, σε σχέση με τις άλλες περιοχές της χώρας, να δώσει έναν εξαιρετικά μεγάλο και σπάνιο σεισμό.
Πρόκειται για τους καθηγητές Seiya UYEDA (Μέλος της Ιαπωνικής Ακαδημίας Επιστημών), που θεωρείται παγκοσμίως ο εν ζωή σημαντικότερος θεμελιωτής της θεωρίας των τεκτονικών πλακών για την γένεση των σεισμών, Toshiyasu NAGAO (Πανεπιστήμιο Τοκάι) και Masashi KAMOGAWA (Πανεπιστήμιο Gakugei, Τόκυο).
Σύμφωνα με τους Ιάπωνες καθηγητές, η μεθοδολογία της ομάδας ΒΑΝ που περιλαμβάνει μετρήσεις για την ανίχνευση προσεισμικών ηλεκτρικών σημάτων εφαρμόζεται σήμερα σε διάφορες χώρες για παράδειγμα στην Ιαπωνία, Ρωσία, Κίνα και Μεξικό.
Όσον αφορά το Μεξικό, ο μεγαλύτερος σεισμός για περισσότερο από 100 χρόνια, μεγέθους 8,2R σημειώθηκε πρόσφατα στις 7 Σεπτεμβρίου 2017 στο νότιο Μεξικό και ακολουθήθηκε από σεισμό 7,1R στις 19 Σεπτεμβρίου 2017 στο κεντρικό Μεξικό. Όπως σημείωσαν, οι σεισμοί αυτοί έφεραν σε μεγάλη αμηχανία την διεθνή επιστημονική κοινότητα διότι δεν σημειώθηκαν, ως συνήθως, σε σημεία όπου συγκρούονται δύο τεκτονικές πλάκες (η πλάκα Cocos και η πλάκα της Βορείου Αμερικής σε αυτή την περίπτωση) αλλά σε εσωτερικά σημεία της μίας μόνον πλάκας (δηλαδή της Cocos). Το καίριο αυτό ερώτημα απαντήθηκε μετά από συνεργασία Μεξικανών επιστημόνων με την ομάδα ΒΑΝ.
Οι κκ Ουγιέντα, Ναγκάο και Καμογκάβα είπαν ότι οι Μεξικανοί επιστήμονες, εφαρμόζοντας την μεθοδολογία της ομάδας ΒΑΝ, διαπίστωσαν (και δημοσίευσαν) εγκαίρως, δηλαδή πριν από τους προαναφερθέντες σεισμούς, ότι η περιοχή στο νότιο Μεξικό, παρ’ όλον ότι εθεωρείτο έως τότε από τους σεισμολόγους ασεισμική, είχε την μεγαλύτερη πιθανότητα -συγκρίνοντάς την με όλες τις άλλες περιοχές στο Μεξικό- να δώσει έναν εξαιρετικά μεγάλο και σπάνιο σεισμό. Αυτό τελικά επαληθεύτηκε αφού εκεί σημειώθηκε ο γιγαντιαίος σεισμός 8,2R στις 7 Σεπτεμβρίου 2017.
Σύμφωνα με τους Ιάπωνες καθηγητές, τα έως τώρα αποτελέσματα δείχνουν ότι η μεθοδολογία της ομάδας ΒΑΝ ευρίσκεται διεθνώς στην πρωτοπορία στην πρόγνωση των σεισμών. Επίσης ότι έχει δώσει έως τώρα απαντήσεις σε σύγχρονα επιστημονικά ερωτήματα παγκοσμίου ενδιαφέροντος τα οποία έχουν ταυτοχρόνως και μεγάλη πρακτική αξία εάν λάβουμε υπ’ όψη μας για παράδειγμα ότι οι προαναφερθέντες μεγάλοι σεισμοί στο Μεξικό προξένησαν πολυάριθμες ανθρώπινες απώλειες και εκτεταμένες καταστροφές. Αυτή η ερευνητική προσπάθεια είναι εξαιρετικά μεγάλης σημασίας και πρέπει να την ενθαρρύνουμε με όλες μας τις δυνάμεις είπαν στην ΕΡΤ1 οι καθηγητές Ουγιέντα, Ναγκάο και Καμογκάβα.