5 Φεβρουαρίου 2023

Aribnb: Πρόστιμα 100 ως 5.000 ευρώ και φόρος ως 45%.

Θέμα χρόνου είναι πλέον η δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων για τη φορολόγηση των εσόδων από ακίνητα που ενοικιάζονται μέσω Airbnb. Όσοι δεν συμμορφωθούν θα πληρώσουν βαρύ πρόστιμο, ενώ και ο φόρος θφάνει, ανάλογα με το εισόδημα δεν δυσθεώρητα ύψη.

Όσοι ενοικιάζουν ακίνητο μέσω της γνωστής πλατφόρμας Airbnb ή άλλης αντίστοιχης πλατφόρμας βραχυχρόνιας ενοικίασης στην περίπτωση που δεν συμμορφωθούν και δεν δηλώσουν το ακίνητο θα πληρώσουν βαριά πρόστιμα ενώ θα κληθούν να πληρώσουν και φόρο αντίστοιχο με την κανονική ενοικίαση ακινήτου.

Άμεσα η ΑΑΔΕ θα δημιουργήσει ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα για τη δήλωση της βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Ο ιδιοκτήτης θα πρέπει να δηλώνει το ακίνητο ή τα ακίνητα στο “μητρώο ακινήτων βραχυχρόνιας διαμονής» της ΑΑΔΕ.

Airbnb πρόστιμα φόρος

Εκεί θα δηλώνεται η διάρκεια μίσθωσης και όλα τα υπόλοιπα σχετικά στοιχεία που θα ζητούνται.

Το ανώτατο όριο βραχυχρόνιας μίσθωσης θα είναι 90 ημέρες, ενώ το όριο αυτό θα πέφτει στις 60 ημέρες σε περιπτώσεις ακινήτων που βρίσκονται περιοχές με πληθυσμό κάτω από 10.000 άτομα.

Για όσους δεν δηλώσεις εμπρόθεσμα το ακίνητο προβλέπεται πρόστιμο 100 ευρώ. Το πρόστιμο για όποιον δεν δηλώσει το ακίνητο είναι 5.000 ευρώ. Ο ιδιοκτήτης ή ο διαχειριστής του ακινήτου θα ενημερώνονται και θα καλούνται να δηλώσουν το ακίνητο μέσα σε διάστημα 15 ημερών. Εάν δεν το πράξουν θα επιβάλλεται αυτόματα πρόστιμο 5.000 ευρώ. Εάν ο ιδιοκτήτης δεν δηλώσει το ακίνητο εντός έτους το πρόστιμο διπλασιάζεται και σε περίπτωση υποτροπής τετραπλασιάζεται.

Airbnb πρόστιμα φόρος

Δεν είναι όμως μόνο τα πρόστιμα. “Καίει” και ο φόρος τους ιδιοκτήτες ακινήτων, καθώς το εισόδημα από τη βραχυχρόνια μίσθωση φορολογείται όπως και εκείνο από την κανονική ενοικίαση του ακινήτου.

Για εισόδημα έως 12.000 ευρώ με 15%, από 12.000 έως 35.000 με 35% και από 35.000 ευρώ και πάνω με 45%.
Αν μαζί με το ακίνητο ο ιδιοκτήτης προσφέρει και εστίαση ή άλλες υπηρεσίες τα έσοδα από αυτές φορολογούνται με 22% ως 45%.

Πηγή: www.newsit.gr