30 Σεπτεμβρίου 2022

Εξαγγελίες Σπίρτζη: Αλλάζουν οι τιμές και ο τρόπος πληρωμής στα διόδια – "Επεκτείνεται" το ηλεκτρονικό εισιτήριο

– Αλλαγές στα διόδια εξήγγειλε ο Χρήστος Σπίρτζης, σε συνέντευξη του στην ΕΡΤ
– Παράλληλα, εξαπέλυσε νέα επίθεση κατά της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων για το ηλεκτρονικό εισιτήριο, με αφορμή τις ατέλειωτες ουρές
– “Όλα θα είναι έτοιμα για την ηλεκτρονική μετάβαση ως τις 15 Νοεμβρίου”
– Τι είπε ο υπουργός Μεταφορών για την κόντρα με την εταιρεία ταξί “Beat”

Τις αλλαγές στα διόδια εξήγγειλε ο Χρήστος Σπίρτζης, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ. Ο υπουργός Μεταφορών τόνισε ότι μέσα στη χρονιά θα διεξαχθεί διαγωνισμός για να μπει ενιαίο σύστημα για κάρτες στα διόδια, ενώ αποκάλυψε ότι ήδη έχει ολοκληρωθεί η μελέτη. «Θα μπορεί ο πολίτης από το e-banking ή μέσω κινητού, να μη στέκεται στις ουρές», είπε χαρακτηριστικά.

Εκτός αυτού, επανέλαβε την εξαγγελία για αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού της τιμής των διοδίων, καθώς πλέον ο πολίτης θα πληρώνει το ποσό που αντιστοιχεί χιλιομετρικά από την είσοδο σε αυτοκινητόδρομο μέχρι την έξοδο, συνεπώς, όπως είπε θα μειωθούν οι τιμές στα διόδια.
Ηλεκτρονικό εισιτήριο

Παράλληλα, ο Χρήστος Σπίρτζης εξαπέλυσε νέα επίθεση κατά της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, σχετικά με το αλαλούμ για την έκδοση των ηλεκτρονικών εισιτηρίων και την απίστευτη ταλαιπωρία του επιβατικού κοινού.

Αν και οι ουρές συνεχίζονται στα εκδοτήρια ο κ. Σπίρτζης δήλωσε πως «οι μέρες ταλαιπωρίας έχουν τελειώσει» ενώ για ακόμα μία φορά έσπευσε να καταγγείλει τα κυκλώματα που εμποδίζουν, όπως κατήγγειλε, την ηλεκτρονική μετάβαση.
«Έχουν εκδοθεί μέχρι στιγμής 180.000 προσωποποιημένες κάρτες», αποκάλυψε ο υπουργός δηλώνοντας πως τώρα θα φανεί και πόσες πλαστές κυκλοφορούσαν με βάση το υφιστάμενο σύστημα.

Ο κ. Σπίρτζης τόνισε πως όλα θα είναι έτοιμα για την ηλεκτρονική μετάβαση ως τις 15 Νοεμβρίου και δεν θα χρειαστεί νέα παράταση στην ισχύ των μηνιαίων καρτών «αρκεί να προσπαθήσει η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων να αποδεχθεί έστω τους πολίτες που από μόνοι τους στέλνουν τα προσωπικά τους στοιχεία στον ΟΑΣΑ για την έκδοση των καρτών».
ηλεκτρονικό εισιτήριοΦωτογραφία Eurokinissi

Νωρίτερα ο Υπουργός με καταγγελτικό ύφος φρόντισε να ανοίξει νέο μέτωπο με την Αρχή επαναλαμβάνοντας αφενός το επιχείρημα ότι είχε μπλοκάρει την ηλεκτρονική διαδικασία με το επιχείρημα ότι δεν πρέπει ο ΟΑΣΑ να διαθέτει ηλεκτρονικά κρίσιμα προσωπικά στοιχεία των επιβατών. «Η Αρχή δεν πρέπει να τηρεί δύο μέτρα και δύο σταθμά μεταξύ ιδιωτικών και εταιρειών υπό τον έλεγχο του Δημοσίου», δήλωσε ο κ. Σπίρτζης φέρνοντας ως παράδειγμα τα στοιχεία που τηρούν ηλεκτρονικά οι τράπεζες και οι εταιρείες έκδοσης πιστωτικών καρτών. Άφησε μάλιστα εμμέσως αιχμές για τον τρόπο λειτουργία της Αρχής λέγοντας: «δεν μπορεί μία τράπεζα με τη χρησιμοποίηση μίας κάρτας να ξέρει τι κάνετε και τι όχι, τι τυρί τρώτε κοκ…».
Επεκτείνεται το ηλεκτρονικό εισιτήριο

Έπειτα από λίγο ωστόσο εξήγγειλε ότι ο σχεδιασμός είναι το ηλεκτρονικό εισιτήριο για τις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας να επεκταθεί στη Θεσσαλονίκη, την ΤΡΑΙΝΟΣΕ ενώ συζητήσεις διεξάγονται με τα ΚΤΕΛ καθώς και με το υπουργείο Πολιτισμού ώστε να είναι συμβατές με τα μουσεία.

Ο κ. Σπίρτζης δήλωσε επίσης ότι ο ΟΑΣΑ θα λαμβάνει πληροφορίες για τους κατόχους των καρτών στην περίπτωση αλλαγής των δεδομένων τους φέρνοντας σαν παράδειγμα τους ανέργους. Θέλοντας να τονίσει ότι οι κάτοχοι των προσωποιημένων καρτών δεν θα ξαναχρειαστεί να κάτσουν στις ουρές των εκδοτηρίων απάντησε ότι ο ΟΑΣΑ θα ενημερώνεται ηλεκτρονικά απ’ τις αρμόδιες υπηρεσίες για το εάν ένας άνεργος έχει βρει δουλειά και έτσι θα σταματούν τα προνόμια που σήμερα έχει.
Beat

Στο θέμα των ταξί, ο κ. Σπίρτζης, σχολίασε το γεγονός της «κόντρας» με την Taxibeat, αναφέροντας ουσιαστικά ότι δεν υπάρχει προσωποποιημένη κόντρα και ότι υπήρξε και συνάντηση σε καλό κλίμα με ανθρώπους της εταιρείας. Έθεσε το γεγονός στο θέμα της φορολογίας γενικά, λέγοντας ότι «εργαζόμαστε για τη θέσπιση πλαισίου για τις συγκεκριμένες εταιρείς γενικά. Όχι κάποιον συγκεκριμένα».

Αναφέροντας το γεγονός ότι η εταιρεία Taxibeat συνεργάζεται με εξωχώριες εταιρείες τόνισε ότι υπάρχει πρόβλημα, καθώς οποιαδήποτε εταιρεία, δεν μπορεί να δραστηριοποιείται στην Ευρώπη και να αγνοοεί τη νομοθεσία, όπως επίσης και να μην αποδίδει στην Ελλάδα τους φόρους που πρέπει, στέλνοντας τα έσοδά της σε offshore, γλιτώνοντας φόρους.

Πέραν αυτού, ο κ. Σπίρτζης επιτέθηκε στον αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας, λέγοντας ότι έβγαλε διάγγελμα υπέρ της Taxibeat αγνοώντας το γεγονός ότι «φιλτράρει» τα έσοδά της, μέσω offshore, γλιτώνοντας φόρους.

Εν συνεχεία υπερασπίστηκε την προσπάθεια που κάνει το υπουργείο, λέγοντας εκ νέου αφορά σε προσπάθεια θέσπισης ενός γενικού πλαισίου για τις εταιρείες ταξί, ενώ τόνισε ότι μέχρι τώρα κανείς δεν ήξερε πόσες εταιρείες δραστηριοποιούνται στη χώρα, αλλά και ούτε αν αυτές οι εταιρείες απασχολούν επιβεβαιωμένα επαγγελματίες οδηγούς.

 

Πηγή: www.newsit.gr