6 Φεβρουαρίου 2023

«Ράπισμα» Τραμπ στον Ερντογάν για τη Γενοκτονία των Αρμενίων: Έγιναν μαζικές ωμότητες

«Χαστούκι» στην Τουρκία από τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ για τη γενοκτονία των Αρμενίων το 1925.

Με αφορμή την επέτειο της σφαγής, που ήταν χθες 24 Απριλίου, ο πρόεδρος Τραμπ σημείωσε ότι ήταν «μια από τις χειρότερες μαζικές ωμότητες του 20ου αιώνα».

«Σήμερα θυμόμαστε και τιμάμε τη μνήμη αυτών που υπέφεραν στη διάρκεια μιας από τις χειρότερες μαζικές ωμότητες του 20ου αιώνα», πρόσθεσε στην ανακοίνωσή του ο Αμερικανός πρόεδρος. «Πρέπει να θυμόμαστε τις ωμότητες ώστε να αποφεύγουμε να επαναληφθούν».

«Από το 1915 ενάμιση εκατομμύριο Αρμένιοι απελάθηκαν, σφαγιάστηκαν και περπάτησαν μέχρι να πεθάνουν στη διάρκεια των τελευταίων χρόνων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Αποφεύγοντας πάντως να χρησιμοποιήσει τον όρο «γενοκτονία», ο κ. Τραμπ «ενώθηκε με την αρμένικη κοινότητα των ΗΠΑ και όλου του κόσμου στο πένθος για την απώλεια ζωών αθώων και για τα δεινά που υπέστησαν τόσοι πολλοί άνθρωποι», πρόσθεσε.
Η αναγνώριση της «επώδυνης Ιστορίας», εκτίμησε ο Τραμπ είναι «ένα κρίσιμης σημασίας βήμα για την ανοικοδόμηση ενός πιο δίκαιου και ανεκτικού μέλλοντος».

Αντιδρώντας, η Άγκυρα έκανε λόγο για «παραπληροφόρηση» και « κακούς ορισμούς» του Αμερικανού προέδρου.

«Αναμένουμε από την αμερικανική κυβέρνηση να μην επικυρώνει μια προκατειλημμένη εκδοχή της Ιστορίας» και «να λαμβάνει υπόψη της τα δεινά που υπέστησαν όλες οι πλευρές», ανακοίνωσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Ωστόσο ο Λευκός Οίκος τόνισε ότι ο Τραμπ δεν χρησιμοποίησε ποτέ τη λέξη «γενοκτονία».

Υπενθυμίζεται ότι οι Αρμένιοι εκτιμούν ότι ενάμιση εκατομμύριο άνθρωποι δολοφονήθηκαν συστηματικά την περίοδο εκείνη και πολλοί ιστορικοί καθώς και περισσότερες από 20 χώρες αναγνωρίζουν τη γενοκτονία των Αρμενίων.

Από την πλευρά της η Τουρκία επισημαίνει ότι οι θάνατοι αυτοί οφείλονταν στον εμφύλιο πόλεμο και τον λιμό, από τον οποίο έχασαν τη ζωή τους 300.000 με 500.000 Αρμένιοι και άλλοι τόσοι Τούρκοι.

Πληροφορίες: Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο ΕιδήσεωνΠΗΓΗ : Newsbomb.gr