28 Νοεμβρίου 2022

Ο διάλογος – φωτιά του Τσίπρα με τη Μέρκελ: Λύση ή…

Το τηλεφώνημα του Αλέξη Τσίπρα στην Άνγκελα Μέρκελ για τον Σόιμπλε – Τι απάντησε η καγκελάριος στον Πρωθυπουργό 

Την Παρασκευή, την τελευταία μέρα του Μαρτίου, στο κινητό του Αλέξη Τσίπρα ήλθε ένα μήνυμα, ήταν από τον Κριστίν Λαγκάρντ.

Του ζήτησε «τάιμ άουτ», ενώ η ίδια επικοινώνησε και με την Γερμανίδα Καγκελάριο ξεκαθαρίζοντάς της, πως «χωρίς το χρέος δεν υπάρχει συμφωνία».

Ήταν η στιγμή που ο Αλέξης Τσίπρας έπρεπε να επικοινωνήσει με την Άνγκελα Μέρκελ.

Την πήρε στο τηλέφωνο και ξεκίνησε μια σφοδρή επίθεση κατά του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Όπως ήταν αναμενόμενο η Μέρκελ προσπάθησε να τον καθησυχάσει.

“Κάποτε με πήρες για τον Βαρουφάκη, τώρα σε παίρνω εγώ για τον δικό σου υπουργό” είπε ο κ. Τσίπρας.

Η καγκελάριος τον διαβεβαίωσε ότι θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για να έχουμε συμφωνία αλλά ο Έλληνας πρωθυπουργός, ήξερε ότι δεν μπορούσε να “αδειάσει” τον Σόιμπλε -και να υποστηρίξει την Ελλάδα ανοιχτά- ενώ βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας “Έθνος της Κυριακής”, το μεσημέρι της Δευτέρας, ο Αλέξης Τσίπρας επικοινώνησε και πάλι με την Μέρκελ λέγοντας της σε έντονο ύφος:
“Άνγκελα δεν καταλαβαίνεις τι γίνεται. Ο Σόιμπλε θέλει να περάσει όλο αυτό στα χέρια του. The game is over. Το θέμα ή θα τελειώσει την Παρασκευή ή θα τελειώσει αλλιώς. Η ευθύνη είναι δική σου. Ο σχεδιασμός Σόιμπλε είναι να προκαλέσει grexit μέσα στην προεκλογική σας περίοδο. Αυτό δεν θα το επιτρέψω”.

Παρά την ένταση του Αλέξη Τσίπρα η καγκελάριος ήταν και πάλι καθησυχαστική.

Το τηλέφωνο του πρωθυπουργού χτύπησε ξανά μόλις αποχώρησε ο Ντόναλντ Τουσκ από το Μέγαρο Μαξίμου. Ήταν και πάλι η Άνγκελα Μέρκελ. Ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε πως “η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί με παιχνίδια ορισμένων πλευρών εις βάρος της Ελλάδας” με εκείνη να τον διαβεβαιώνει πως θα δουλέψει για λύση μέχρι την Παρασκευή. Όπως και τελικά έγινε.

Η Γερμανίδα Καγκελάριος είχε να αντιμετωπίσει και εσωτερικές πιέσεις καθώς ο Γερμανός Αντικαγκελάριος Ζ. Γκάμπριελ, της ξεκαθάρισε πως το κόμμα του δεν πρόκειται να κάνει αποδεκτή μια προσπάθεια για την επιβολή ενός Grexit. Μάλιστα, ο Γκάμπριελ, ο οποίος δείχνει ιδιαίτερη συμπάθεια προς την κυβέρνηση Τσίπρα την απείλησε με πρόωρες εκλογές.

cnn.gr