5 Δεκεμβρίου 2022

Χαρίτσης για Λαυρεντιάδη: «Οι μέρες της ασυδοσίας έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί»

Μετά το Υπουργείο Εργασίας, «μπλόκο» στις μεθοδεύσεις του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη για να «εξαφανίσει» τα ίχνη των χρεών του στα Λιπάσματα Καβάλας και να ξεμπερδέψει με τους «ενοχλητικούς» εργαζόμενους, βάζει και το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης.

Ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης, στον όμιλο συμφερόντων του οποίου ανήκει η μοναδική βιομηχανία παραγωγής λιπασμάτων της χώρας, επιδίδεται σε ένα συνεχές άνοιγμα και κλείσιμο εταιρειών και μεταβίβαση εργασιών στις νέες εταιρείες, με σκοπό τη μετατροπή των εργαζομένων σε συμβασιούχους και αλλά και να «χαθούν» τα υπέρογκα χρέη στη διαδρομή…

Υπενθυμίζεται ότι η τελευταία κίνηση του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη ήταν η προσπάθεια δημιουργίας μίας νέας εταιρείας, της «Λιπάσματα Νέας Καρβάλης ΑΕ», με το ταυτόχρονο κλείσιμο της «ΕΛΑΓΡΟΛΙΠ». Ωστόσο, ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Ανδρέας Νεφελούδης, με έγγραφό του προς την Διεύθυνση Ανάπτυξης της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας, ζήτησε τη Δευτέρα (30/01/2017) να μην προχωρήσει η αδειοδότηση της νέας εταιρείας.

Την υπόθεση εξέτασε, στη συνέχεια, το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης και διαπίστωσε σειρά σοβαρών παρατυπιών εκ μέρους της εταιρείας ELFE ΑΒΕΕ κατά τη διαδικασία μεταβίβασης της άδειας λειτουργίας της στην εταιρεία Λιπάσματα Νέας Καρβάλης ΑΕ, καθώς εξακριβώθηκε ότι η ELFE ABEE δεν είχε άδεια λειτουργίας σε ισχύ.

Από την εξέταση του ιστορικού λειτουργίας της επιχείρησης προκύπτουν σοβαρές ενδείξεις ότι η διοίκηση της πάλαι ποτέ Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων (ΒΦΛ), δεν τηρεί τις απαιτούμενες προδιαγραφές για την αποφυγή κινδύνου ατυχημάτων ενώ αποφεύγει συστηματικά και επί σειρά ετών να τηρήσει τις υποχρεώσεις της προς τους εργαζόμενους, το κράτος και τα ασφαλιστικά ταμεία, μεταβιβάζοντας διαρκώς μέσα από αμφιλεγόμενες και λαβυρινθώδεις διαδρομές, τις εγκαταστάσεις και την άδεια λειτουργίας σε διάδοχα εταιρικά σχήματα, τονίζει το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης.

Επίσης, στο πλαίσιο της επιτελικής του λειτουργίας, διαμηνύει προς κάθε κατεύθυνση ότι η νομιμότητα θα τηρηθεί αυστηρά και το δημόσιο συμφέρον, όπως επίσης και τα δικαιώματα των εργαζομένων, θα διασφαλιστούν μέχρι κεραίας.

«Οι μέρες της ασυδοσίας έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί» σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, Αλέξανδρος Χαρίτσης, και τόνισε: «Δεν θα δείξουμε καμία ανοχή σε πρακτικές που παρακάμπτουν τους νόμους, μολύνουν το περιβάλλον και καταπατούν τα εργατικά δικαιώματα. Στηρίζουμε με κάθε τρόπο εκείνες τις επιχειρήσεις που αποδεικνύουν έμπρακτα ότι σέβονται το θεσμικό πλαίσιο και τηρούν τις υποχρεώσεις που απορρέουν από αυτό. Είμαστε όμως αμείλικτοι απέναντι σε φαινόμενα ‘αρπαχτής’ που στο παρελθόν τραυμάτισαν την οικονομία και υπονόμευσαν την εμπιστοσύνη των πολιτών προς το κράτος και τους θεσμούς».ΠΗΓΗ : Newsbomb.gr