30 Σεπτεμβρίου 2022

ΒΟΜΒΑ: Παρελαιτήθηκε ο Υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος

Τελικά όπου υπάρχει καπνός, υπάρχει και φωτιά, κι όπως φαίνεται ο υπουργός Οικονομικών έχει ανάψει μεγάλες φωτιές στο Μέγαρο Μαξίμου, αφού πέραν της κόντρας του κατά τη διάρκεια του Eurogroup της προηγούμενης Δευτέρας 20/02/2017 έφτασε στο σημείο να υποβάλει την παραίτησή του στον Πρωθυπουργό.

Το Newsbomb.gr είχε εγκαίρως επισημάνει ότι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είναι δυσαρεστημένος από τον τρόπο με τον οποίο εξελίχθηκε η διαπραγμάτευση.

Με παραίτηση απείλησε ο Τσακαλώτος την Τρίτη το βράδυ!

Αποκλειστικές πληροφορίες του Newsbomb.gr αναφέρουν, πως μετά τη γεμάτη εντάσεις συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ την Τρίτη 21/02/2017, αργά το βράδυ (συνεδρίαση που είχε ως αντικείμενο την κατ’ αρχήν συμφωνία με τους δανειστές την προηγουμένη) ο Ευκλείδης Τσακαλώτος απείλησε με παραίτηση τον πρωθυπουργό και πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρα!

Αιτία ήταν η κριτική που του ασκήθηκε στη διάρκεια της συνεδρίασης από μέλη της Πολιτικής Γραμματείας, προεξάρχοντος του «αιρετικού» μετά τον ανασχηματισμό Ν. Φίλη.

Ο πρώην υπουργός Παιδείας είπε στην Π.Γ. ότι αυτά που συμφωνήθηκαν είναι αμφίβολο αν θα οδηγήσουν σε μια αξιοπρεπή τελική συμφωνία, με βάση την οποία θα κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση.

Επεσήμανε, ότι είχαν δημιουργηθεί μεγάλες προσδοκίες, είχαν δοθεί υποσχέσεις για μη νομοθέτηση ούτε ενός ευρώ νέων μέτρων λιτότητας, αλλά τελικά θα γίνουν συμβιβασμοί και υποχωρήσεις.

Έντονα του απάντησε ο υπουργός Οικονομικών, τόσο με επιχειρήματα υπέρ των κατ’ αρχήν συμφωνηθέντων, αλλά και με τη σοβαρή επισήμανση ότι οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς είναι συλλογικές και όχι δικές του.

Είναι σαφές, ότι ο Ευκλ. Τσακαλώτος φοβάται ότι αν οι διαπραγματεύσεις για το κλείσιμο της αξιολόγησης (που αρχίζουν την Τρίτη) δεν πάνε καλά, τότε υπάρχει ο άμεσος κίνδυνος να φορτωθεί αυτός τον «μουτζούρη» της αποτυχίας και το ίδιο θα υποστεί, αν η τελική συμφωνία δεν είναι καλή.

Οι πληροφορίες μας λένε, ότι στιγμές γεμάτες ένταση υπήρξαν και με άλλα μέλη της Π.Γ.

Μετά απ’ αυτό ο υπουργός Οικονομικών είπε στον πρωθυπουργό ότι θέτει την παραίτησή του στη διάθεσή του και ότι σκοπεύει έτσι κι αλλιώς να παραιτηθεί μετά το κλείσιμο της αξιολόγησης!

Ο Αλ. Τσίπρας του απάντησε κατηγορηματικά όχι, ωστόσο το τεταμένο κλίμα παραμένει.

Είναι δε χαρακτηριστικό, ότι ο υπουργός την επομένη είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με το Ν. Φίλη, σε μια προσπάθεια να αρθούν οι διαφορές που είχαν δημιουργηθεί στη συνεδρίαση της Π.Γ.

Ανεξάρτητα πάντως με το αν αυτό επετεύχθη, γεγονός είναι ότι το κλίμα παραμένει έντονο.

Πολύ περισσότερο που ο Τσακαλώτος είναι ατύπως επικεφαλής της τάσης των «53» που ασκούν κριτική στα κυβερνητικά πεπραγμένα από αριστερά και αυτό του δημιουργεί επιπρόσθετα προβλήματα…

Από τις 2 Φεβρουαρίου 2017 είχαμε τονίσει ότι κάτι δεν πάει καλά με τον Τσακαλώτο σε σχετικό ρεπορτάζ με τίτλο: «Δεύτερη αξιολόγηση: Η «σιωπή» του Τσακαλώτου και η δυσφορία του Αλέξη Τσίπρα».

Καθόλου τυχαίο δεν μπορεί να θεωρηθεί το γεγονός ότι ακόμα και σήμερα 24/02/2017 ο κ. Τσίπρας από τη Βουλή άφησε αιχμές για τη στάση του Ευκλείδη Τσακαλώτου 

ΠΗΓΗ : Newsbomb.gr