27 Ιουνίου 2022

Ίμια 1996: Η αποκάλυψη του Πάγκαλου για τη μυστική επιχείρηση των ΗΠΑ !

Τι συνέβη το μοιραίο εκείνο βράδυ και ποιος ο ρόλος των αμερικανικών πολεμικών πλοίων;

Αποκαλύψεις είχε κάνει πέρυσι ο Θόδωρος Πάγκαλος για τον ρόλο των ΗΠΑ και του τότε υπουργού Εξωτερικών Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ στη μοιραία νύχτα της κρίσης στα Ίμια.

Ο τότε υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης Σημίτη έκανε λόγο για μία μυστική επιχείρηση που είχαν θέσει σε εφαρμογή οι ΗΠΑ στα Ίμια, παράλληλα με την παρουσία ελληνικών και τουρκικών δυνάμεων στην περιοχή.
«Μου λέει <δεν ήταν δύο αμερικανικά πλοία εκεί περα>; Λέω <ναι, αυτά παρακολουθούσαν τις κινήσεις των πλοίων της Τουρκίας και της Ελλάδας>. <Ναι>, μου λέει, <αλλά πέραν αυτού, είχαν ηλεκτρονικά μηχανήματα με τα οποία είχαν διαλύσει τον ηλεκτρονικό ορίζοντα. Δηλαδή, μόλις αποφασίζατε να ρίξετε εσείς ή οι Τούρκοι ή και οι δύο τους πυραύλους σας θα πήγαιναν όλοι στη θάλασσα>» είπε ο Θ. Πάγκαλος.
Με άλλα λόγια, τα αμερικανικά πολεμικά σκάφη που έπλεαν τον Ιανουάριου του 1996 στην περιοχή των Ιμίων ήταν έτοιμα να μπλοκάρουν ηλεκτρονικά τα οπλικά συστήματα των δύο πλευρών για να αποφευχθεί ο πόλεμος.
Ακόμα ο Θεόδωρος Πάγκαλος υποστήριξε ότι εκλήθη να κάνει διπλωματία με ανύπαρκτο στόλο. «Η δύναμη των Τούρκων ήταν σαφώς υπέρτερη. Υπήρχε συντριπτική υπεροχή της Τουρκίας εάν γινόταν το μπραφ θα κλαίγανε μανούλες από την πλευρά μας» είπε με έμφαση.