5 Δεκεμβρίου 2022

Μητσοτάκης στο NPR: Η λιτότητα παρατράβηξε

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, υπογράμμισε σε ραδιοφωνική συνέντευξή του την ανάγκη να σταματήσουν οι πολιτικές λιτότητας που ταλανίζουν την ελληνική οικονομία και να προωθηθούν η επιχειρηματικότητα και οι μεταρρυθμίσεις από «μια κυβέρνηση ικανή να προσελκύσει ξένες επενδύσεις».

Μιλώντας το αμερικανικό Εθνικό Δημόσιο Ραδιόφωνο (National Public Radio – NPR), ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δήλωσε χαρακτηριστικά: «Η λιτότητα παρατράβηξε. Σημαντικό μέρος της ευθύνης έχουν και οι πιστωτές μας. Εάν, όμως, θέλουμε να πείσουμε τους δανειστές ότι απαιτείται δημοσιονομική χαλάρωση, οφείλουμε να τηρήσουμε τις δεσμεύσεις μας. Πρέπει να προχωρήσουμε σε μεταρρυθμίσεις στην οικονομία. Να εξελίξουμε και να καταστήσουμε αποδοτικότερη τη δημόσια διοίκηση. Να αφήσουμε πίσω μας πελατειακές λογικές του παρελθόντος. Φοβάμαι πως, όταν αναφερόμαστε σε τέτοιου είδους δεσμεύσεις, ο κ. Τσίπρας και η κυβέρνησή του αδυνατούν να ανταποκριθούν».

«Η Ελλάδα έχει ανάγκη από μια κυβέρνηση που να προωθεί την επιχειρηματικότητα και τις μεταρρυθμίσεις. Μια κυβέρνηση ικανή να αναδείξει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας και να προσελκύσει ξένες επενδύσεις», πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο πρόεδρος της ΝΔ ανέφερε, εξάλλου, πως το πρόβλημα με τον κ. Τσίπρα δεν ήταν οι προεκλογικές του εξαγγελίες, αλλα οι πολιτικές που ακολούθησε μετά την εκλογή του.

«Θέλω να υπογραμμίσω ότι, δυστυχώς, η Ελλάδα βρίσκεται ακόμη σε ύφεση. Δύο χρόνια μετά την ανάληψη της εξουσίας από τον κ. Τσίπρα, η χώρα βρίσκεται σε χειρότερη κατάσταση από ότι στο τέλος του 2014. Ο κ. Τσίπρας ξόδεψε τους πρώτους έξι μήνες της διακυβέρνησής του σε μια υψηλού ρίσκου διαπραγμάτευση με τους Ευρωπαίους εταίρους. Η Ελλάδα βρέθηκε ένα βήμα πριν την έξοδό της από την Ευρωζώνη. Ο κ. Τσίπρας την τελευταία, κυριολεκτικά, στιγμή συμβιβάστηκε. Ωστόσο, πολύ μεγάλη ζημιά έχει γίνει έκτοτε στη χώρα. O κ. Τσίπρας επιχειρεί να παρουσιάσει τον εαυτό του ως μεταρρυθμιστή. Προσωπικά, έχω κάθε λόγο να αμφισβητώ τη δέσμευσή του στις μεταρρυθμίσεις», συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Για τις θέσεις της Νέας Δημοκρατίας

«Στόχος μας είναι να πείσουμε, τόσο τους πιστωτές όσο και τους Έλληνες πολίτες, ότι οι μεταρρυθμίσεις που προτείνουμε είναι απολύτως αναγκαίες για να γίνει ανταγωνιστικότερη η ελληνική οικονομία. Χρειαζόμαστε μια πιο ανοιχτή οικονομία. Ικανή να προσελκύσει περισσότερους τουρίστες, περισσότερες ξένες επενδύσεις. Μια οικονομία που θα είναι σαφώς πιο προσανατολισμένη στις εξαγωγές. Η Ελλάδα είναι μια πλούσια χώρα, με πλούσιο πολιτισμό και ταλαντούχους ανθρώπους. Θεωρώ ότι αδικείται από την πολιτική της ελίτ και ιδιαίτερα από τον κ. Τσίπρα και την Κυβέρνησή του. Η Ελλάδα χρειάζεται νέες θέσεις εργασίες. Για τη δημιουργία τους, απαιτούνται ξένες επενδύσεις ύψους 100 δις ευρώ μέσα στην επόμενη πενταετία. Είμαι πεπεισμένος ότι αυτός ο στόχος είναι εφικτός. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να υπάρχει μια αποφασισμένη Κυβέρνηση, που θα αποπνέει εμπιστοσύνη στους επενδυτές».

Για τη νίκη Τραμπ και την επίσκεψη Ομπάμα στην Αθήνα

«Η βούληση των Αμερικανών πολιτών είναι απολύτως σεβαστή, οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις είναι πολύ ισχυρές και ανυπομονούμε να συνεργαστούμε με τη νέα διοίκηση», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

«Δεν εκτιμώ ότι θα υπάρχουν ουσιαστικές αλλαγές στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις. Τα τελευταία χρόνια, έχουν γίνει σημαντικά βήματα στην κατεύθυνση της βελτίωσης της εικόνας των Η.Π.Α. στην Ελλάδα», υπογράμμισε, ενώ για την επίσκεψη του Μπαράκ Ομπάμα στην Ελλάδα είπε ότι είναι ένας σπουδαίος φίλος και σύμμαχος της χώρας μας.«Στάθηκε ως φίλος κατά τη διάρκεια των τελευταίων έξι ετών, που η Ελλάδα αντιμετώπισε μεγάλα οικονομικά προβλήματα. Είμαι βέβαιος ότι θα βρούμε έναν ισχυρό σύμμαχο και με τη νέα αμερικανική διοίκηση. Εκτιμώ ότι η αμερικανική πολιτική προς την Ευρώπη δεν θα μεταβληθεί σημαντικά», σημείωσε.

Για το Brexit

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για την έκπληξη της πλειονότητας των Ευρωπαίων και για αποτέλεσμα που αποτυπώνει τη γενικότερη δυσαρέσκεια που επικρατεί σε ότι αφορά την κατεύθυνση, στην οποία κινείται το τελευταίο διάστημα η Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Σεβόμαστε πλήρως τη βούληση του βρετανικού λαού. Επιθυμούμε να προωθήσουμε μια νέα σχέση συνεργασίας με το Ηνωμένο Βασίλειο. Πρέπει να εντοπίσουμε τα αίτια που κρύβονται πίσω από το κύμα λαϊκισμού στην Ευρώπη. Να απαντήσουμε στο γιατί τα καθιερωμένα κόμματα έχουν αποτύχει να πείσουν τους πολίτες με τον πολιτικό τους λόγο» πρόσθεσε.

Άνοιγμα της ΝΔ σε νέες ιδέες

Ο αρχηγός της ΝΔ τόνισε ότι στην Ελλάδα προχωρούμε στην ανανέωση της φιλελεύθερης κεντροδεξιάς παράταξης. «Κάνουμε πράξη το άνοιγμα της ΝΔ σε νέες ιδέες, σε νέους ανθρώπους. Παράλληλα, επιδιώκουμε την επανασύνδεση με ένα μέρος των ψηφοφόρων που αντιμετωπίζει με σκεπτικισμό το πολιτικό κατεστημένο. Σφυρηλατούμε καθημερινά μια νέα πολιτική, που αποκαλούμε μεταλαϊκιστική», ανέφερε.

Για προσφυγικό-μεταναστευτικό

Είχαμε πάνω από 1.000.000 πρόσφυγες, που έφτασαν πέρυσι από την Τουρκία, στα ελληνικά νησιά και οι περισσότεροι από αυτούς συνέχισαν το ταξίδι τους με προορισμό την κεντρική Ευρώπη, ανέφερε για το προσφυγικό μεταναστευτικό ζήτημα.

Ωστόσο, συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης, σήμερα είμαστε αντιμέτωποι με μια διαφορετική πραγματικότητα καθώς υπάρχουν 60.000 πρόσφυγες και μετανάστες εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα.

Ο πρόεδρος της ΝΔ επ’ αυτού σημείωσε ότι «η συμφωνία μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας έχει μειώσει σημαντικά τον αριθμό των προσφύγων και μεταναστών που διασχίζουν το Αιγαίο και φτάνουν στην Ελλάδα και τόνισε πως οφείλουμε να διατηρήσουμε σε ισχύ αυτή τη συμφωνία, όσο πολύπλοκη και εάν είναι».

«Σε ένα τόσο σύνθετο πρόβλημα, είναι πολύ δύσκολο να ζητούμε από την Ελλάδα να βρει τη λύση μόνη της. Η αλληλεγγύη που επέδειξε η Ευρώπη υπήρξε περιορισμένη. Λίγες χώρες έδειξαν στην πράξη τη θέληση να δεχθούν πρόσφυγες από την Ελλάδα. Η Ευρώπη απέτυχε να βρει μια κοινή προσέγγιση. Η γενική εκτίμηση είναι ότι η Ελλάδα έδειξε στην πράξη το ανθρώπινό της πρόσωπο. Η πλειονότητα των Ελλήνων υποδέχθηκε τους πρόσφυγες. Είναι σαφές ότι πλέον η χώρα μας έχει φτάσει τα όριά της. Όλοι μας εργαζόμαστε, ώστε η συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας να συνεχίσει να βρίσκεται σε ισχύ μακροπρόθεσμα», κατέληξε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.ΠΗΓΗ : Newsbomb.gr