Τουρκία: Συνέλαβαν τους ηγέτες και τους βουλευτές του τρίτου μεγαλύτερου κόμματος (vids)

742472-f7d8b46.jpg

04-11-2016 4:43

Η τουρκική αστυνομία έκανε επιδρομή στα σπίτια των προέδρων του φιλοκουρδικού κόμματος, Σελαχαντίν Ντεμιρτάς στην Αγκυρα και Φιγκέν Γιουκσέκνταγ στο Ντιγιαρμπακίρ, και τους συνέλαβε.

Οι δυο πρόεδροι και τουλάχιστον 13 βουλευτές του τουρκικού φιλοκουρδικού Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP) συνελήφθησαν μετά τα μεσάνυχτα της Πέμπτης λόγω της άρνησής τους να δώσουν κατάθεση «για εγκλήματα που σχετίζονται με τρομοκρατική προπαγάνδα».

Η τουρκική αστυνομία έκανε επιδρομή στα σπίτια των προέδρων Σελαχαντίν Ντεμιρτάς στην Αγκυρα και Φιγκέν Γιουκσέκνταγ στο Ντιγιαρμπακίρ, τη μεγαλύτερη πόλη στην κυρίως κουρδική νοτιοανατολική περιοχή της Τουρκίας, δήλωσαν οι δικηγόροι του κόμματος στο πρακτορείο Reuters.

Ο Ντεμιρτάς έστειλε από το σπίτι του μήνυμα μέσω Twitter: «Οι δυνάμεις ασφαλείας στην πόρτα του σπιτιού μου για να με συλλάβουν».

Η αστυνομία εισέβαλε και στα κεντρικά γραφεία του κόμματος στο κέντρο της Αγκυρας και διεξήγαγε έρευνα.

Πλάνα της τηλεόρασης δείχνουν στελέχη του κόμματος να διαπληκτίζονται με αστυνομικούς κατά τη διάρκεια της επιδρομής.

Αυτόπτης μάρτυρας είπε στο Reuters ότι η πρόσβαση στον δρόμο που βρίσκονται τα κεντρικά γραφεία έχει αποκλειστεί από πολλά περιπολικά και τεθωρακισμένα οχήματα της αστυνομίας.

Ομάδα διαδηλωτών φωνάζοντας συνθήματα προσπάθησε να φτάσει στα γραφεία του κόμματος, αλλά εμποδίστηκε από την αστυνομία προτού μπουν στο δρόμο, σύμφωνα με άλλη μαρτυρία.

Τουλάχιστον 13 βουλευτές του HDP, εκτός των προέδρων, βρίσκονται υπό κράτηση, ανέφεραν οι δικηγόροι.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών της Τουρκίας, εκδόθηκαν εντολές σύλληψης για 13 βουλευτές, αλλά κρατήθηκαν μόνο 11, καθώς οι άλλοι δύο βρίσκονται στο εξωτερικό.ΠΗΓΗ : Newsbomb.gr

loading...