«Καμπανάκι» από Στουρνάρα: Καθυστερήσεις στις μεταρρυθμίσεις θα φέρουν αναζωπύρωση της αβεβαιότητας

742397-stournaras.jpg

03-11-2016 20:26
Μιλώντας στην Ευρω-αραβική Σύνοδο ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, ζήτησε επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων και ιδιωτικοποιήσεων.
 
Ο Γιάννης Στουρνάρας προειδοποίησε ότι εξακολουθούν να υπάρχουν κίνδυνοι εξωτερικοί (όπως η επιλογή μίας αυστηρής εκδοχής του Brexit) αλλά και εσωτερικοί για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Όπως ανέφερε, τυχόν καθυστερήσεις στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και ιδιωτικοποιήσεων που προβλέπονται στο πρόγραμμα θα μπορούσαν να περιορίσουν την αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας, με αποτέλεσμα την αναζωπύρωση της αβεβαιότητας, την υπονόμευση του κλίματος εμπιστοσύνης και την εξασθένηση των προοπτικών οριστικής εξόδου από την κρίση.
 
Για να αντιμετωπιστούν οι παραπάνω κίνδυνοι και να επαληθευθούν οι θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, απαιτούνται συγκεκριμένες και συντονισμένες ενέργειες, όπως επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων και ιδιωτικοποιήσεων, την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων, και την εξειδίκευση των μέτρων μακροπρόθεσμου χαρακτήρα τα οποία θα καταστήσουν βιώσιμο το Δημόσιο Χρέος της χώρας.
 
Ωστόσο ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος προέβλεψε ότι θα υπάρξει ανάκαμψη από το δεύτερο εξάμηνο του 2016 και θα συνεχιστεί το 2017 και το 2018. Σύμφωνα με τις τρέχουσες προβλέψεις της Τράπεζας της Ελλάδος, θα υπάρξει ανάκαμψη από το δεύτερο εξάμηνο του 2016 και θα συνεχιστεί το 2017 και το 2018. Ειδικότερα, το ΑΕΠ προβλέπεται να μειωθεί ελαφρώς κατά 0,3% το 2016, αλλά να αυξηθεί στη συνέχεια κατά 2,5% και 3% το 2017 και το 2018 αντίστοιχα.
 
Η οικονομική προσαρμογή και οι διαρθρωτικές βελτιώσεις που επιτεύχθηκαν την τελευταία εξαετία έχουν καταστήσει την Ελλάδα πιο φιλική προς το επιχειρείν και έχουν δημιουργήσει σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες, ειδικότερα για όσους θα επενδύσουν νωρίς στην ελληνική οικονομία, υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος.
 
Όπως ανέφερε παρά τις καθυστερήσεις και τις αστοχίες, η πρόοδος στη διόρθωση των λαθών του παρελθόντος υπήρξε εντυπωσιακή. Έτσι, το νέο πρόγραμμα του ESM που συμφωνήθηκε τον Αύγουστο του 2015 βασίζεται στα επιτεύγματα των δύο πρώτων προγραμμάτων (δηλ. τη διόρθωση των δημοσιονομικών και εξωτερικών ανισορροπιών και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας σε όρους κόστους εργασίας) και δίνει προτεραιότητα σε μεταρρυθμίσεις.
 ΠΗΓΗ : Newsbomb.gr