Συρία: Οι Κούρδοι απέκλεισαν την Τουρκία από την επιχείρηση ανακατάληψης της Ράκα – 12 άμαχοι νεκροί

742351-suria2.jpg

03-11-2016 18:24

Ένας αραβοκουρδικός συνασπισμός στη Συρία ανακοίνωσε σήμερα ότι θα «ηγηθεί» της εκστρατείας για την εκδίωξη της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος από το προπύργιό της στη Συρία, τη Ράκα, τονίζοντας ότι η Τουρκία δεν θα συμμετάσχει στην επιχείρηση.

«Θα υπάρξει μια εκστρατεία υπό τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) για την απελευθέρωση της Ράκα», ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του συνασπισμού που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ Τάλαλ Σίλο.

«Το ζήτημα της συμμετοχής της Τουρκίας έχει διευθετηθεί», πρόσθεσε, τονίζοντας ότι «δεν θα υπάρξει τουρκική συμμετοχή».

Οι Κούρδοι αντάρτες βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά του ΙΚ στη Συρία και μόλις ανακατέλαβαν το στρατηγικό προπύργιο των τζιχαντιστών στη Μανμπίτζ. Παρόλα αυτά η Τουρκία τους θεωρεί τρομοκράτες.

Ο τουρκικός στρατός και συμμαχικές του ομάδες Σύρων ανταρτών ενεπλάκησαν σε μάχες την προηγούμενη εβδομάδα με τις SDF στη βορειοδυτική Συρία, όπου και οι δύο πλευρές επιθυμούν να πάρουν εδάφη από τον κοινό τους εχθρό, το ΙΚ.

Η Άγκυρα ενοχλείται από τον ηγετικό ρόλο που διαδραματίζουν στο εσωτερικό του SDF οι Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), μια κουρδική πολιτοφυλακή, για την οποία θεωρεί ότι συνδέεται με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK).

Άμαχοι νεκροί στο Χαλέπι

Τουλάχιστον 12 άμαχοι σκοτώθηκαν και άλλοι 200 τραυματίστηκαν την Πέμπτη (3/11/2016) στις δυτικές συνοικίες του Χαλεπιού, οι οποίες ελέγχονται από τις δυνάμεις του καθεστώτος, οι οποίες επλήγησαν από ρουκέτες που εκτόξευσαν αντάρτες, μετέδωσε το συριακό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων από την πλευρά του έκανε λόγο για έναν απολογισμό 11 νεκρών αμάχων, συμπεριλαμβανομένων 4 παιδιών, από πυρά των ανταρτών, οι οποίοι έχουν εξαπολύσει εδώ και περίπου μία εβδομάδα μια ευρείας κλίμακα έφοδο σε μια προσπάθεια να σπάσουν την πολιορκία από όλες τις πλευρές που έχουν επιβάλει οι δυνάμεις του καθεστώτος στις συνοικίες που ελέγχει η αντιπολίτευση, στο ανατολικό τμήμα της πόλης.ΠΗΓΗ : Newsbomb.gr