Συνάντηση Παυλόπουλου με τον υπουργό Εξωτερικών της Πολωνίας

742245-pavlop_polonos.jpg

03-11-2016 14:01

Την ανάγκη η Ευρωπαϊκή Ένωση να ξαναγίνει ελκυστική και συνάμα να ενισχυθεί η εξωτερική πολιτική και η άμυνά της, επισήμανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, κατά την συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών της Πολωνίας, Witold Waszczykowski, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Απευθυνόμενος στον Πολωνό αξιωματούχο, ο κ. Παυλόπουλος υπογράμμισε ότι Ελλάδα και Πολωνία συνεργάζονται στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης πάνω σε κοινούς στόχους και, κυρίως, για μια Ευρώπη ισχυρή, ασφαλή και αναπτυσσόμενη.

«Η Ευρώπη πρέπει να είναι ισχυρή και ασφαλής, και γι’ αυτό οφείλουμε να τονώσουμε τους δύο πυλώνες: Της εξωτερικής πολιτικής και άμυνας», σημείωσε ο κ. Παυλόπουλος, προσθέτοντας ότι ο πόλεμος στη Συρία ανέδειξε πόσο ατροφικοί είναι αυτοί οι δυο πυλώνες για την Ευρώπη.

Παράλληλα, επισήμανε ότι πρέπει να αντιμετωπίσουμε το προσφυγικό με όρους ανθρωπισμού και αλληλεγγύης και την τρομοκρατία ως έναν υπαρξιακό κίνδυνο για την Ευρώπη, αλλά και για ολόκληρη την ανθρωπότητα.

Αναφορικά με τις εξελίξεις στο εσωτερικό της Ευρώπης, υπογράμμισε την ανάγκη να διασφαλιστεί η ανάπτυξη και να ενισχυθεί η ευρωζώνη, ενώ έκρουσε και τον κώδωνα του κινδύνου για το κοινωνικό κράτος, υπογραμμίζοντας ότι είναι πλέον μεγάλος ο κίνδυνος κατάρρευσής του και κατ’ επέκταση ρήξης του κοινωνικού ιστού.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας, Witold Waszczykowski, τάχθηκε υπέρ της συνεργασίες μεταξύ των Ευρωπαίων εταίρων για την επίλυση των προβλημάτων στην ΕΕ και εξέφρασε την ετοιμότητα της Πολωνίας να προσφέρει προς αυτή την κατεύθυνση.

Ωστόσο, παρατήρησε ότι «όλοι έχουμε τις ιδιαίτερες απειλές και προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε» επισημαίνοντας ότι «στην Πολωνία έχουμε εκδώσει παραπάνω από ένα εκατομμύριο θεωρήσεις σε Ουκρανούς και τετρακόσιες χιλιάδες σε Λευκορώσους, οι οποίοι έχουν καταφθάσει και διαμένουν στην Πολωνία».

Συνεχίζοντας, σημείωσε ότι πέραν του προσφυγικού και του μεταναστευτικού και της ανεπίλυτης σύγκρουσης Ρωσίας – Ουκρανίας, καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε και το Brexit, για να λάβει την απάντηση από τον κ. Παυλόπουλο ότι «το Brexit συνέβη γιατί η Ευρώπη δεν είναι πια ελκυστική. Πρέπει λοιπόν να εργασθούμε οι δύο λαοί μας και όλοι οι εταίροι μας, αλλά κυρίως οι δύο λαοί μας, να ξανακάνουμε την Ευρώπη ελκυστική».ΠΗΓΗ : Newsbomb.gr