Νέα ωρολογιακή βόμβα το ιδιωτικό χρέος

741718-trapezaellados141012.jpg

02-11-2016 8:08

Στο μαρτύριο του Σισύφου είναι καταδικασμένη η ελληνική οικονομία και οι πολίτες που όση προσπάθεια κι αν καταβάλουν, όσες περικοπές κι αν υποστούν, όσο κι αν τα εισοδήματά τους μειωθούν και οι φόροι αυξηθούν, το χρέος ιδιωτικό και δημόσιο πάντα θα αυξάνεται και ασήκωτο για τους ώμους του θα απαιτεί ακόμη περισσότερες θυσίες. 

«Τα νοικοκυριά υποφέρουν», σημειώνει σε ανάλυσή της η Citibank από τα νέα μέτρα και ιδιαίτερα από τις αυξήσεις φόρων. Αυτό, όπως υπογραμμίζει, η Citi θα εμποδίσει την επιστροφή της Ελλάδας στη βιώσιμη ανάπτυξη για πολύ καιρό ακόμη….

Υπό την πίεση των μνημονιακών περικοπών, οι  πολίτες δεν μπορούν πια να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους με αποτέλεσμα την εκτίναξη του ιδιωτικού χρέους και των κόκκινων δανείων. Η διπλή αποτυχία του μνημονίου μετριέται με την αδυναμία τελικά να περιοριστεί το δημόσιο χρέος από τη μια και από την άλλη με την εκτίναξη του ιδιωτικού, όπου αντανακλάται η μείωση των διαθέσιμων εισοδημάτων.

Το άθροισμα του δημοσίου και ιδιωτικού χρέους της Ελλάδας, μετά από 6 χρόνια Μνημόνια,  φτάνει στα 700 δισ. ευρώ. Οι ιδιώτες χρωστάμε προς τις τράπεζες, την Εφορία, τα Ασφαλιστικά Ταμεία και τους Δημοσίους Οργανισμούς κοντά στα 328 δισ. ευρώ. Ποσό αντίστοιχο με το δημόσιο χρέος, σύμφωνα με την έκθεση για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας που δημοσίευσε το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής.

 Οπως αναφέρουν οι αναλυτές, η χώρα πληρώνει και τις κακές επιλογές που έγιναν το πρώτο εξάμηνο του 2015. Οι συντάκτες εξηγούν ότι η «διαπραγμάτευση» Βαρουφάκη έφερε την χώρα ένα βήμα πριν την έξοδο από το ευρώ και επανέφερε την ύφεση στην οικονομία σε μια περίοδο που η υπόλοιπη Ευρώπη πετυχαίνει ρυθμούς μεγέθυνσης.

Επισημαίνουν δε ότι το ιδιωτικό χρέος αυξάνει ανεξέλεγκτα και κινείται προς το ύψος του δημόσιου χρέους, δηλαδή τα 328 δισ. ευρώ. Στην τριμηνιαία έκθεση του  εκτιμάται διόγκωση των χρεών των ιδιωτών προς όλους:

  • προς τις Τράπεζες (προβλέψεις για μεγαλύτερη αύξηση των “κόκκινων” δανείων),
  • προς την εφορία (€ 1,1 δισ. ανά μήνα κατά μέσο όρο περίπου το πρώτο οκτάμηνο),
  • προς τα ασφαλιστικά ταμεία (ανήλθαν σε περίπου € 25 δισ.),
  • ακόμα και προς τη ΔΕΗ..

Τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο φτάνουν σε 92 δισ. ευρώ, τα «κόκκινα» δάνεια προς τις τράπεζες ανέρχονται σε περίπου 100 δισ. ευρώ, οι οφειλές προς τα Ταμεία (οι συνολικές, όχι μόνο τα 17 δισ. ευρώ που έχουν μεταφερθεί στο ΚΕΑΟ) έφτασαν σε 31 δισ. ευρώ. Επίσης νοικοκυριά και επιχειρήσεις οφείλουν στη ΔΕΗ ποσό ύψους άνω των 2,5 δισ. ευρώ.

Έχουμε δηλαδή ένα συνολικό ληξιπρόθεσμο και μη εξυπηρετούμενο ιδιωτικό χρέος πάνω από 225 δισ. ευρώ, που φτάνει στο 128% του ετήσιου ΑΕΠ, το οποίο και σταθερά αυξάνεται…

Η έκρηξη του ιδιωτικού χρέους, που καταγράφεται από το 2009 και μετά είναι φυσική εξέλιξη της βαθιάς ύφεσης που οδήγησε στην απώλεια του 26% του ΑΕΠ, στο λουκέτο χιλιάδων επιχειρήσεων και στην αύξηση των ανέργων κατά 900.000 άτομα.ΠΗΓΗ : Newsbomb.gr