«Λέξεις επί Σκηνής» από την Κική Δημουλά και την Anise Koltz

456591-dimoula-2.jpg

01-11-2016 20:00

Δυο σημαντικές φωνές της ευρωπαϊκής ποίησης συναντιούνται στο Γαλλικό Ινστιτούτο στον κύκλο «Λέξεις επί σκηνής»

Ο κύκλος «Λέξεις επί σκηνής» ξεκινάει και πάλι, με δύο γυναικείες φωνές της ευρωπαϊκής ποίησης: την Κική Δημουλά και την Anise Koltz.

Η Anise Koltz γεννήθηκε στο Μεγάλο Δουκάτο του Λουξεμβούργου και εκεί ζει πάντα, στην πολυαγαπημένη της πατρίδα. Εξαιτίας της γερμανικής Κατοχής στον τελευταίο πόλεμο υποχρεώνεται να στραφεί προς τον γερμανικό πολιτισμό. Τα πρώτα της λοιπόν βιβλία εκδίδονται στο Λουξεμβούργο και στη Γερμανία. Όμως από τη δεκαετία του ’80 γράφει πλέον μόνο στα γαλλικά γιατί όπως λέει « H γλώσσα μας είναι ιερή. Ας την προστατεύουμε, ας την προσέχουμε σαν μια φωτιά που δεν πρέπει να σβήσει ποτέ γιατί είναι αυτή που πρέπει να φωτίσει τον κόσμο». Επιλογή ποιημάτων της Anise Koltz περιλαμβάνονται στο νέο τόμο της σειράς «Ποίηση» του εκδοτικού οίκου Gallimard ( Somnambule du jour ).

Η Κική Δημουλά, εξέχουσα φυσιογνωμία της σύγχρονης ελληνικής ποίησης έρχεται να μοιραστεί το υψηλό όραμα της Anise Koltz  για την αποστολή της λογοτεχνίας. Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών και επίτιμη διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης, έχει τιμηθεί πολλές φορές από την ελληνική πολιτεία (Μεγάλο Βραβείο Λογοτεχνίας για το σύνολο του έργου της το 2010) και από την Ακαδημία Αθηνών (Αριστείο των Γραμμάτων για το σύνολο του έργου της το 2001) ενώ το 2009 της απονεμήθηκε το Ευρωπαϊκό Βραβείο Λογοτεχνίας. Έχει υπογράψει 13 ποιητικές συλλογές και 4 δοκίμια. Το έργο της ξεπερνά τα ελληνικά σύνορα αφού έχει μεταφραστεί μεταξύ άλλων στα γαλλικά, στη συλλογή Ποίηση του οίκου Gallimard.

Αυτή η συνάντηση, την οποία θα συντονίσει η μεταφράστρια και κριτικός λογοτεχνίας Σεσίλ Ιγγλέση Μαργέλλου, θα διανθιστεί με εικόνες από ντοκιμαντέρ και με μουσικές εκτελέσεις από την Carole Hecker-Biever(κλαρινέτο) και την Ευγενία Βοτανοπούλου-Ιατρού (πιάνο).ΠΗΓΗ : Gossip-tv.gr