Παραλήρημα Γιλντιρίμ: «Δε μας νοιάζει η κόκκινη γραμμή της Ευρώπης, ούτε η ελευθερία του Τύπου»

741493-binali-yildirim.jpg

01-11-2016 13:49

Σε «παραληρηματικές» δηλώσεις εθνικιστικού και απολυταρχικού περιεχομένου προχώρησε σήμερα 1η Νοεμβρίου ο Τούρκoς πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ, κατά τη διάρκεια ομιλίας του προς τα μέλη του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) στο κοινοβούλιο, δηλώνοντας ότι η Τουρκία δεν έχει σεβασμό για την «κόκκινη γραμμή» της Ευρώπης σχετικά με την ελευθερία του Τύπου, μετά την καταδίκη από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο της σύλληψης δημοσιογράφων της αντιπολιτευόμενης εφημερίδας Cumhuriyet.

«Αδελφέ, δεν μας νοιάζει η κόκκινη γραμμή σου. Είναι ο λαός που χαράσσει την κόκκινη γραμμή. Τι σημασία έχει η γραμμή σου», είπε ο Γιλντιρίμ. «Δεν έχουμε πρόβλημα με την ελευθερία του Τύπου. Αυτό είναι που δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε με τους ευρωπαίους φίλους μας. Αναφέρουν πάντα την ελευθερία του Τύπου στα βήματά μας στη μάχη κατά της τρομοκρατίας», ανέφερε σχολιάζοντας τις σχετικές δηλώσεις Σουλτς.

Υπενθυμίζεται ότι η τουρκική αστυνομία συνέλαβε χθες τον διευθυντή και στελέχη της αντιπολιτευόμενης εφημερίδας Cumhuriyet, τους οποίους κατηγορεί ότι υποστήριξαν το αποτυχημένο πραξικόπημα. Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς δήλωσε πως οι συλλήψεις σημαδεύουν το πέρασμα «άλλης μιας κόκκινης γραμμής» κατά της ελευθερίας της έκφρασης στην Τουρκία.

Συνεχίζοντας την ομιλία του ο πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ επισήμανε πως «η υποστήριξη της τουρκικής εθνικιστικής αντιπολίτευσης είναι σημαντική για την εξασφάλιση της απαραίτητης πλειοψηφίας, όσον αφορά στις προτεινόμενες αλλαγές στο Σύνταγμα».

Το AKP κατέληξε στις αλλαγές που προτείνει –με τις οποίες θα εγκαθιδρυθεί εκτελεστική προεδρία– και είναι έτοιμο να υποβάλει το πακέτο (των συνταγματικών αλλαγών) στο Κοινοβούλιο.

Ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, ιδρυτής του AKP, επιδιώκει επί μακρόν μια προεδρία με μεγαλύτερες εξουσίες. Οι επικριτές του φοβούνται πως με τις αλλαγές θα συγκεντρώσει υπερβολική εξουσία στα χέρια του.

Η Τουρκία μπορεί να νομοθετήσει «περιορισμένη» επαναφορά της θανατικής ποινής, αν επιτευχθεί πολιτικός συμβιβασμός για το θέμα αυτό, είπε εξάλλου ο Γιλντιρίμ.

Μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου, πλήθη λαού έχουν επανειλημμένα καλέσει για την επαναφορά της θανατικής ποινής και ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν έχει πει ότι θα την εγκρίνει, αν το κοινοβούλιο την ψηφίσει.

Η Τουρκία κατήργησε επίσημα τη θανατική ποινή το 2002 στο πλαίσιο της διαδικασίας προσχώρησής της στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν την έχει εφαρμόσει από το 1984. Αξιωματούχοι της ΕΕ έχουν προειδοποιήσει ότι η επαναφορά της θανατικής ποινής θα μπορούσε να θέσει τέρμα στις διαπραγματεύσεις της Τουρκίας για την ένταξή της στην Ένωση.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός είπε πως η θανατική ποινή είναι ένα θέμα της συνταγματικής αλλαγής και απαιτεί συμβιβασμό. Δεν επεκτάθηκε για το τι είδους συμβιβασμός μπορεί να χρειάζεται.

Είπε επίσης πως οποιοδήποτε μέτρο για τη θανατική ποινή δεν θα εφαρμοστεί αναδρομικά.ΠΗΓΗ : Newsbomb.gr


loading...