ΕΣΡ: «Βατερλώ» της κυβέρνησης στη Διάσκεψη των Προέδρων – Η επόμενη ημέρα

741375-2625341a.jpg

01-11-2016 9:00

Το απόλυτο αδιέξοδο σημειώθηκε κατά τη χθεσινή (31/10/2016) Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής για τη συγκρότηση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ), με τη Νέα Δημοκρατία να παραμένει αμετακίνητη στη θέση της, θέτοντας ως προϋπόθεση την άμεση απόσυρση του νόμου Παππά, ώστε να υπάρξει η όποια συναίνεση για τη σύσταση της Ανεξάρτητης Αρχής. Ωστόσο, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Newsbomb.gr, υπάρχει δίαυλος επικοινωνίας Μαξίμου – Πειραιώς για να βρεθεί η χρυσή τομή και να επιτευχθεί συναίνεση για το ΕΣΡ, μέσα στις επόμενες ημέρες.

Ωστόσο, η μεγαλύτερη ήττα της κυβέρνησης, η οποία κινούνταν με σπασμωδικό τρόπο καθ’ όλη τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας, έγκειται στο γεγονός ότι η υποψηφιότητα του Βύρωνα Πολύδωρα αποσύρθηκε οριστικά και αντικαταστάθηκε διά του προέδρου της Βουλής, Νίκου Βούτση, από αυτή του Ροδόλφου Μορώνη για τη θέση του προέδρου του ΕΣΡ και του Βασίλη Μουλόπουλου για την αντιπροεδρία της Ανεξάρτητης Αρχής.

Τελικώς και αυτή η πρόταση έπεσε στο κενό, καθώς η εισήγηση του κ. Βούτση δεν συγκέντρωσε την απαραίτητη πλειοψηφία των 4/5 των μελών που απαρτίζουν τη Διάσκεψη των Προέδρων.

Ενδεικτικά, μόνο 16 βουλευτές ψήφισαν «ναι», δηλαδή οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, του Ποταμιού και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, 6 βουλευτές δήλωσαν «παρών», δηλαδή, οι βουλευτές της ΝΔ και του ΚΚΕ, ένας βουλευτής δήλωσε «όχι», δηλαδή ο Μάριος Γεωργιάδης της Ένωσης Κεντρώων, και ένας βουλευτής απουσίαζε, ο Χρήστος Παππάς της Χρυσής Αυγής.

Μετά και την εξέλιξη αυτή και κατόπιν σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, αποφασίστηκε να συγκληθεί εκ νέου η Διάσκεψη των Προέδρων των Βουλής πιθανότατα την Πέμπτη (03/11/2016). 

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν χαρακτηριστικά: «Έπειτα από την ολοκλήρωση της Διάσκεψης των Προέδρων, έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου σύσκεψη με τη συμμετοχή και του Προέδρου της Βουλής. Με δεδομένη την ευρεία πλειοψηφία που διαμορφώθηκε, αποφασίστηκε να μην επισπευσθεί η νομοθετική ρύθμιση για το προσωρινό καθεστώς, αλλά να συγκληθεί εκ νέου η Διάσκεψη των Προέδρων, πιθανότατα την Πέμπτη, με την ίδια πρόταση για τα πρόσωπα, σε μια περαιτέρω προσπάθεια να καμφθεί η αδιαλλαξία της ΝΔ».

Εξάλλου, όπως όλα δείχνουν θα κατατεθεί στη Βουλή έως την Πέμπτη και η τροπολογία με την οποία αναστέλλεται η εφαρμογή του άρθρου 2Α του νόμου ΠαππάΠΗΓΗ : Newsbomb.gr