Συρία: Συνεχίζονται αεροπορικές επιδρομές στο δυτικό Χαλέπι

740782-xalepi.jpg

29-10-2016 14:45

Οι συγκρούσεις και οι αεροπορικές επιδρομές συνεχίζονταν στα δυτικά του Χαλεπίου έπειτα από την επίθεση των ανταρτών που έχει σκοπό να σπάσουν την πολιορκία που τους επιβάλλει το συριακό καθεστώς, το οποίο κατηγορείται από την Ουάσινγκτον ότι χρησιμοποιεί «την πείνα σαν πολεμικό όπλο».

Οι ρουκέτες που εκτοξεύουν από την Παρασκευή (29/10) οι αντάρτες εναντίον των δυτικών συνοικιών της πόλης, οι οποίες τελούν υπό τον έλεγχο του καθεστώτος του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαν, είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον 21 αμάχων, ανάμεσά τους και δύο παιδιά, σύμφωνα με νέο σημερινό απολογισμό του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
 
Προκειμένου να σπάσουν την πολιορκία, που επέβαλε στις ανατολικές συνοικίες ο στρατός του προέδρου Άσαντ, ομάδες ανταρτών εξαπέλυσαν χθες μεγάλη επιχείρηση από το εξωτερικό μέρος της πόλης, από τη δυτική πλευρά.
 
Περισσότεροι από 1.500 μαχητές από τις επαρχίες Χαλέπι και Ιντλίμπ (βορειοδυτικά) συμμετέχουν στην επίθεση εναντίον των συνοικιών που ελέγχονται από την κυβέρνηση, σε ένα μέτωπο 15 χλμ., ανέφερε το Παρατηρητήριο που διαθέτει μεγάλο δίκτυο πηγών.
 
Οι αντάρτες κατάφεραν να καταλάβουν “το μεγαλύτερο μέρος” της συνοικίας Νταχίγιετ αλ-Άσαντ, νοτιοδυτικά του Χαλεπίου, κοντά σε μια στρατιωτική ακαδημία, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
 
“Οι αεροπορικές επιδρομές στην Νταχίγιετ αλ-Άσαντ είναι σφοδρές”, ανέφερε το Παρατηρητήριο, σύμφωνα με το οποίο, εξάλλου, “τα αεροπορικά πλήγματα συνεχίζονται στις περιοχές των μαχών και στη δυτική περιφέρεια του Χαλεπίου, αλλά έχουν σταματήσει στις ανατολικές συνοικίες”.
 
Ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου ο οποίος μετέβη στην Νταχίγιετ αλ-Άσαντ ανέφερε πως σημειώνονται αεροπορικές επιδρομές και πυρά πυροβολικού που έχουν προκαλέσει σημαντικές ζημιές στη συνοικία.
 
“Ο επόμενος στόχος είναι η στρατιωτική ακαδημία και η συνοικία Χαμντανίγιε”, στο δυτικό Χαλέπι που ελέγχεται από το καθεστώς, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας στρατιωτικός διοικητής, ο Αμπού Μουσταφά, μέλος ενός συνασπισμού στον οποίο συμμετέχουν ισλαμιστές αντάρτες και τζιχαντιστές, του Τζάις αλ-Φάταχ.
 
Οι μάχες, τα πυρά πυροβολικού και οι εκρήξεις παγιδευμένων αυτοκινήτων που συγκλόνισαν τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Συρίας κατά την πρώτη ημέρα της επίθεσης προκάλεσαν τουλάχιστον 18 θανάτους στις τάξεις των δυνάμεων του καθεστώτος και των μαχητών που πολεμούν στο πλευρό τους, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο.
 
Στη διάρκεια της χθεσινής νύχτας οι αεροπορικές επιδρομές έθεσαν επίσης στο στόχαστρο την ανταρτοκρατούμενη συνοικία Σαλαχεντίν, που βρίσκεται στη διαχωριστική γραμμή, σύμφωνα με άλλον ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου που βρίσκεται στην πλευρά των ανταρτών.
 
“Σε λίγες ημέρες θα ανοίξουμε τον δρόμο στους πολιορκημένους αδελφούς μας”, υποσχέθηκε ο Αμπού Μουσταφά.

Οι ανατολικές συνοικίες του Χαλεπίου, όπου ζουν τουλάχιστον 250.000 κάτοικοι, βρίσκονται σε κατάσταση πολιορκίας από τον Ιούλιο, δεν έχουν λάβει ανθρωπιστική βοήθεια και είναι αντιμέτωπες με διατροφικές ελλείψεις, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.
 ΠΗΓΗ : Newsbomb.gr