Μας πάνε φουλ για 4ο Μνημόνιο!

740676-lagarde-schauble.jpg

29-10-2016 7:24

Ένα αδυσώπητο παιχνίδι σχετικά με το ποιος είναι το απόλυτο «αφεντικό» στις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους Θεσμούς εξελίσσεται τα τελευταία εικοσιτετράωρα, τη στιγμή που κλιμάκια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου βρίσκονται στην Αθήνα για συζητήσεις σχετικά με την δεύτερη αξιολόγηση κι ενώ ήδη διακυβεύεται η συμμετοχή του διεθνούς οργανισμού στο ελληνικό πρόγραμμα.

Ωστόσο, εκείνος που έσπευσε να βάλει «φωτιά» στις εν εξελίξει παρασκηνιακές διαβουλεύσεις ήταν ο Τζέρι Ράις, ο οποίος τόνισε πως οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ που βρίσκονται στην ελληνική πρωτεύουσα συζητούν και για ένα πιθανό νέο πρόγραμμα της Ελλάδας με το Ταμείο.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ένα και μόνο πράγμα: κυβέρνηση και ΔΝΤ έχουν στα «σκαριά» ένα «Μνημόνιο 4», το οποίο δείχνουν έτοιμοι να μας το σερβίρουν και μάλιστα πολύ σύντομα!

RICE

Ο Τζέρι Ράις

Μάλιστα, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο κ. Ράις, το αίτημα για αυτό το «νέο πρόγραμμα» έχει διατυπωθεί από την ελληνική κυβέρνηση, ωστόσο ο ίδιος έσπευσε να επισημάνει πως άλλο πράγμα είναι η συζήτηση για την αξιολόγηση και άλλο η κουβέντα για το νέο αυτό πρόγραμμα.

Τι θα είναι αυτό το νέο Μνημόνιο

Ο εκπρόσωπος του Ταμείου, εξάλλου, επιχείρησε να δώσει μια πρώτη πρόγευση αυτού του νέου προγράμματος, σημειώνοντας: «Επιθυμία του ΔΝΤ, είναι να πετύχει ένα πρόγραμμα που θα βοηθήσει την Ελλάδα να επιστρέψει σε τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης και βιώσιμων δημόσιων οικονομικών».

Επανέλαβε δε πως «το Ταμείο είναι διατεθειμένο να λάβει μέρος σε ένα πρόγραμμα με στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% και το οποίο θα προβλέπει αξιόπιστες μεταρρυθμίσεις και μια σημαντική ελάφρυνση χρέους».

Παράλληλα, άφησε αιχμές για το υπάρχον πρόγραμμα, δηλαδή το «Μνημόνιο 3», σημειώνοντας: «Δε θεωρούμε ότι οι μη ρεαλιστικοί στόχοι του 3,5%, μπορούν να επιτευχθούν με το σημερινό πρόγραμμα». Εντούτοις έσπευσε να χαρακτηρίσει ως «θετική εξέλιξη» το γεγονός ότι ολοκληρώθηκε η πρώτη αξιολόγηση.

Με απλά λόγια, «μια στο καρφί και μια στο πέταλο» το ΔΝΤ: από τη μια φαίνεται να θέλει ελάφρυνση του χρέους, από την άλλη ζητάει περισσότερα μέτρα, δηλαδή να εφαρμοστεί ένα «Μνημόνιο 4» και παράλληλα ρίχνει «σπόντες» και για τους στόχους του παρόντος Μνημονίου.

Κι αυτό δεν είναι παρά μόνο η μία όψη του νομίσματος.ΠΗΓΗ : Newsbomb.gr


loading...