ΔΝΤ: Το συνταξιοδοτικό σύστημα της Ελλάδος δεν είναι βιώσιμο

740316-syntaxeis.jpg

27-10-2016 17:30

Τη στιγμή που όλα τα ασφαλιστικά ταμεία αντιμετωπίζουν σοβαρότατο πρόβλημα, το ΔΝΤ επισημαίνει με τον πλέον επίσημο τρόπο ότι πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα προκειμένου να μην καταρρεύσουν. 

Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος του Ταμείου, Τζέρι Ράις, ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους περιέγραψε το φάσμα των μεταρρυθμίσεων που επιθυμεί το ΔΝΤ να συμπεριληφθούν στο πρόγραμμα, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι το συνταξιοδοτικό σύστημα της Ελλάδος δεν είναι βιώσιμο καθώς το έλλειμμα του ετησίως αγγίζει το 11% του ΑΕΠ, έναντι 2,5% που είναι ο μέσος όρος στην Ε.Ε. Όπως υπογράμμισε αυτό πρέπει να αντιμετωπιστεί, υπονοώντας περαιτέρω περικοπές στις συντάξεις.

Στην πραγματικότητα, ο μεγαλύτερος σύμμαχος της ελληνικής πλευράς, το ΔΝΤ, στο ζήτημα της απομείωσης του χρέους αποτελεί ταυτόχρονα και τον ισχυρότερο μοχλό πίεσης για τη λήψη πρόσθετων δημοσιονομικών μέτρων.

Παράλληλα, ο  εκπρόσωπος του Ταμείου άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο το ΔΝΤ να λάβει απόφαση για τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα της Ελλάδος μέσα στον Δεκέμβριο. Μάλιστα, συνέδεσε τον χρόνο λήψης της σχετικής απόφασης με την έκθεση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού Δημοσίου Χρέους η οποία θα υποβληθεί τον Δεκέμβριο στο διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου.

Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ υπογράμμισε πάντως ότι η χρηματοδοτική συμμετοχή του Ταμείου προϋποθέτει είτε την μείωση του προωτογενούς πλεονάσματος στο 1,5% του ΑΕΠ, είτε την υιοθέτηση ενός ακόμη πιο φιλόδοξου προγράμματος μεταρρυθμίσεων. Όπως διευκρίνισε, το ΔΝΤ εκτιμά ότι οι στόχοι των πρωτογενών πλεονασμάτων που έχουν τεθεί στο παρόν πρόγραμμα του ΕSM δεν είναι συμβατοί με τα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί. 

Επανέλαβε ότι η χρηματοδοτική συμμετοχή του ΔΝΤ προϋποθέτει ένα πρόγραμμα με ρεαλιστικούς στόχους, το οποίο θα συνοδεύεται από ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις και σημαντική ελάφρυνση του Δημοσίου Χρέους.ΠΗΓΗ : Newsbomb.gr

loading...