Τηλεοπτικές άδειες: Το ΣτΕ «ξήλωσε» το νόμο Παππά – Συντριπτική ήττα για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ

740108-ste2.jpg

27-10-2016 8:06

Με ψήφους 14 έναντι 11, το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο της χώρας έκρινε αντισυνταγματικό το νόμο για τις τηλεοπτικές άδειες – «Σεισμός» στους κόλπους της κυβέρνησης – Ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις – «Πόλεμος» ανακοινώσεων μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης

Μήνυμα απαρέγκλιτης τήρησης του Συντάγματος και της νομιμότητας έστειλε χθες, Τετάρτη (27/10/2016) το Συμβούλιο της Επικρατείας, κρίνοντας αντισυνταγματικό το νόμο Παππά, με ψήφους 14 έναντι 11. Επί της ουσίας, πρόκειται για μια βαρύτατη πολιτική ήττα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, καθώς το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο της χώρας ξεκαθάρισε ότι ο νόμος 4339/2015 για τις τηλεοπτικές άδειες δεν επιδέχεται καμίας απολύτως βελτίωσης.

Ειδικότερα, οι δικαστές αποφάσισαν ότι το άρθρο 2 παράγραφος α’ του νόμου Παππά προσκρούει στις επιταγές του άρθρου 15 του Συντάγματος που καθορίζει ως μόνο αρμόδιο όργανο για τη χορήγηση των τηλεοπτικών αδειών το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ).

Το ΣτΕ έκρινε οριστικά ότι η διαμόρφωση του τηλεοπτικού τοπίου αποτελεί αποκλειστική αρμοδιότητα του ΕΣΡ, συνεπώς το υπάρχον καθεστώς με του τέσσερις οριστικούς υπερθεματιστές παύει να ισχύει και άρα η όλη διαδικασία θα πρέπει να επαναληφθεί από μηδενική βάση.

Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση οφείλει να επιστρέψει στους τέσσερις καναλάρχες το ποσό της πρώτης δόσης που είχαν καταβάλει για τις νέες τηλεοπτικές άδειες.

Παππάς: Δεν παραιτούμαι, στην Ελλάδα συντελείται μια αεροπειρατεία

Την πρόθεσή του να μην παραιτηθεί από το υπουργείο Επικρατείας ανακοίνωσε το πρωί της Πέμπτης (27/10/2016) στην ΕΡΤ ο Νίκος Παππάς, επαναλαμβάνοντας ότι «το τσάμπα και η πειρατεία θα τελειώσουν» και ότι «στην Ελλάδα συντελείται μια αεροπειρατεία».

«Σεισμός» στο Μαξίμου – Ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις

Όπως ήταν φυσικό, η απόφαση του ΣτΕ προκάλεσε πανικό στο Μέγαρο Μαξίμου, καθώς, πρακτικά ολόκληρο το αφήγημα της κυβέρνησης γύρω από το νέο τηλεοπτικό τοπίο και ιδίως ό,τι αφορά την πάταξη της διαπλοκής, καταρρέει. 

Με τη συγκεκριμένη απόφαση επηρεάζονται άμεσα και οι πολιτικές εξελίξεις με δεδομένο ότι ο πρωθυπουργός έχει ήδη ξεκινήσει τις διαδιακσίες για τον ανασχηματισμό του κυβερνητικού σχήματος. Επιπλέον πρόκειται για στρατηγική ήττα της κυβέρνησης καθώς στο ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών είχε στηρίξει όλο το αφήγημα για πάταξη της διαπλοκής.   

Ωστόσο, το Μέγαρο Μαξίμου ανακοίνωσε ότι μέχρι να συσταθεί το ΕΣΡ όποιο από τα υφιστάμενα κανάλια θέλει να εκπέμψει πρέπει να πάρει προσωρινή άδεια, να πληρώσει – χωρίς να διευκρινίζεται το ποσό -, και να τηρήσει τις νόμιμες προδιαγραφές για θέσεις εργασίας, υποδομές και πρόγραμμα.

Πρωτοφανής επίθεση Γεροβασίλη στη Δικαιοσύνη

Εν τω μεταξύ, βαρύτατες κατηγορίες σε βάρος της Δικαιοσύνης άφησε με δηλώσεις της λίγο πριν τα μεσάνυχτα χθες, Τετάρτη (26/10/2016) η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη.  «Πρόκειται για το ίδιο δικαστήριο που έκρινε συνταγματικά τα μνημόνια, το PSI, το “μαύρο” στην ΕΡΤ», δήλωσε χαρακτηριστικά η κυβερνητική εκπρόσωπος.

«Οι αποφάσεις του ΣτΕ είναι δεσμευτικές, αλλά κρίνονται από την δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση και τον ελληνικό λαό», δήλωσε η κ. Γεροβασίλη, για να συμπληρώσει στη συνέχεια: «Η νομοθετική πρωτοβουλία ανήκει στην κυβέρνηση. 

«Τίποτα δεν θα εμποδίσει την βούληση της κυβέρνησης να βάλει τάξη στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο. Η ασυδοσία δεν είναι συνταγματικά προβλεπόμενη», είπε – μεταξύ άλλων – η κ. Γεροβασίλη.ΠΗΓΗ : Newsbomb.gr

loading...