Δεν κάνει πίσω η Βαλλωνία – Απορρίπτει τα τελεσίγραφα της ΕΕ για την υπογραφή της CETA

739111-1czda.jpg

24-10-2016 2:39

Ο επικεφαλής της βαλλωνικής κυβέρνησης Πολ Μανιέτ απέρριψε την Κυριακή (23/10) κάθε είδους «τελεσίγραφο» της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς το Βέλγιο ώστε να διασφαλιστεί η υπογραφή της Συμφωνίας Ελευθέρου Εμπορίου (CETA) με τον Καναδά.

«Το τελεσίγραφο δεν είναι συμβατό με την άσκηση του δημοκρατικού δικαιώματος» είπε ο Μανιέτ, οι αντιρρήσεις της κυβέρνησης του οποίου εμποδίζουν την υιοθέτηση της CETA από την ΕΕ.

Πάντως, πρόσθεσε ότι «δεν είναι ενήμερος» για κάποιο τελεσίγραφο της ΕΕ προς το Βέλγιο.

Νωρίτερα η ΕΕ έδωσε διορία στο Βέλγιο μέχρι το βράδυ της Δευτέρας για να δηλώσει αν θα υπογράψει ή όχι τη CETA. Στη δεύτερη περίπτωση, θα αναβληθεί η σύνοδος κορυφής για την υπογραφή της συμφωνίας, που ήταν προγραμματισμένη για την Πέμπτη.

Όλες οι κυβερνήσεις των 28 χωρών-μελών της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης και εκείνης του Βελγίου, θέλουν την υπογραφή της CETA. Ωστόσο ο Βέλγος πρωθυπουργός Σαρλ Μισέλ δεν μπορεί να ενεργήσει χωρίς τη συναίνεση των πέντε περιφερειακών αρχών.

Οι σοσιαλιστές της Βαλλωνίας αντιδρούν, τονίζοντας ότι η συμφωνία είναι κακή για τους αγρότες της Ευρώπης, ενώ δίνει υπερβολικά πολλές εξουσίες στα παγκόσμια εταιρικά συμφέροντα.ΠΗΓΗ : Newsbomb.gr