Η μάχη για τη Μοσούλη σε μια εικόνα (Pics)

738926-clipboard01.jpg

23-10-2016 7:11

Μαινόμενες πυρκαγιές και στήλες πυκνού καπνού μέσα κι έξω από την «πρωτεύουσα» του Ισλαμικού Κράτους (ISIS) στο Ιράκ αποτυπώνουν χαρακτηριστικά τα βίαια σημάδια του πολέμου στην πόλη της Μοσούλης και αποκαλύπτουν την επέλαση των συμμαχικών στρατευμάτων για την ανακατάληψη του τζιχαντιστικού οχυρού, όπως αποτυπώνεται σε φωτογραφίες δορυφόρου που δημοσιεύουν οι New York Times. Οι Ιρακινές και Κουρδικές δυνάμεις προωθούνται στην πόλη από τρεις διαφορετικές πλευρές, υπό την κάλυψη αεροπορικών επιδρομών, που ανοίγουν διόδους μέσα από τα μέτωπα αντίστασης που υπερασπίζονται οι μαχητές του ISIS.

1a

Οι στήλες πυκνού καπνού στην ανωτέρω δορυφορική εικόνα προέρχονται από βομβιστικές επιθέσεις, αμερικανικές αεροπορικές επιδρομές και παραπετάσματα καπνού που προκαλούν επί εδάφους οι μαχητές του ISIS με στόχο να αποκρύψουν τις κινήσεις τους από τα αεροσκάφη του συνασπισμού.

Η κύρια προώθηση των συμμαχικών στρατευμάτων προς την κατεύθυνση της Μοσούλης κινείται εξ ανατολών, όπου ιρακινά και κουρδικά στρατεύματα έχουν ήδη επιτύχει να ανακαταλάβουν πολλά χωριά κατά τις πρώτες ημέρες της εκστρατείας.

Ιρακινές δυνάμεις αντιτρομοκρατίας, με την υποστήριξη και υπό την καθοδήγηση Αμερικανών συμβούλων, δέχθηκαν σφοδρές επιθέσεις από τους τζιχαντιστές με μπαράζ πυρών πυροβολικού, αποστολές αυτοκτονίας με αυτοκίνητα παγιδευμένα με εκρηκτικά -που οδηγούν στους στόχους τους  καμικάζι- και αυτοσχέδια ναρκοπέδια, στην προσπάθεια τους να καταλάβουν το χωριό Μπαρτέλλα. Μάλιστα, ένας Αμερικανός σκοτώθηκε στην εν λόγω περιοχή από βόμβα θαμμένη στο έδαφος που πυροδοτήθηκε από απόσταση.

2b

Κούρδοι μαχητές έχουν ήδη καταφέρει να απελευθερώσουν χωριά σε δύο διαφορετικά μέτωπα. Την πρώτη ημέρα της επίθεσης, δυνάμεις των Πεσμεργκά έθεσαν ως στόχο και επέτυχαν την ολική ανακατάληψη 10 χωριών ανατολικά της Μοσούλης.

Την Πέμπτη 20 Οκτωβρίου, μια μεγαλύτερη σε αριθμό αποστολή των Κούρδων βόρεια της Μοσούλης άρχισε να πιέζει τις δυνάμεις του ISIS, προκειμένου ο εχθρός να υποχωρήσει προς την πόλη σε τρεις κύριες ομάδες, ξεκινώντας από τα χωριά του Τελ Ισκούφ, Ναραβάν και Μπασίκα. Αν και πυρά πυροβολικού και αεροπορικοί βομβαρδισμοί του διεθνούς συνασπισμού προσπάθησαν να εξασθενήσουν τις άμυνες του ισλαμικού κράτους, εκατοντάδες βόμβες θαμμένες στο έδαφος σε όλες τις κύριες διαδρομές δυσχέραιναν την ταχεία προώθηση των στρατευμάτων.

3b

Όπως προκύπτει από τις στρατιωτικές εξελίξεις αυτήν την πρώτη εβδομάδα της μάχης για τη Μοσούλη, την οποία υπολογίζεται ότι υπερασπίζονται τουλάχιστον 4.500 μαχητές του ISIS, η ανακατάληψη αυτής της στρατηγικής σημασίας πόλης θα διαρκέσει εβδομάδες ή ακόμη και μήνες.

Επί του παρόντος, οι Ιρακινές και Κουρδικές δυνάμεις επιχειρούν να περικυκλώσουν τη Μοσούλη και να μπλοκάρουν όλες τις εξόδους διαφυγής πριν εισβάλλουν στην πόλη.

Σύμφωνα με μαρτυρίες από το εσωτερικό της πόλης, το Ισλαμικό Κράτος έχει ανατινάξει το κτήριο της κυβέρνησης της επαρχίας, έχει αυξήσει την παρουσία του στους δρόμους, ενώ παράλληλα προετοιμάζεται για τη μάχη που θα λάβει χώρα εντός της πόλης με οχυρωματικά έργα, παγιδευμένα με εκρηκτικά αυτοκίνητα και νάρκες.

4d

Source: Nytimes.comΠΗΓΗ : Newsbomb.gr