«Οι γειτόνισσες» κάνουν πρεμιέρα 5 Νοεμβρίου

454989-mel.jpg

21-10-2016 16:52

«Οι γειτόνισσες», η καλύτερη ηθογραφία του Παντελή Χορν που παρέμεινε χαμένη για 70 ολόκληρα χρόνια, ανεβαίνει τον φετινό Νοέμβριο, για πρώτη φορά στο σύγχρονο θέατρο, στην Αθηναϊκή Σκηνή των Κάλβου-Καλαμπόκη. Σκηνοθετεί η Αλεξάνδρα Βουτζουράκη.

Το δράμα είχε παρουσιαστεί για πρώτη φορά το 1924 από τον θίασο της Κυβέλης με την ίδια την Κυβέλη και τον Αιμίλιο Βεάκη στους πρωταγωνιστικούς ρόλους και είχε σημειώσει μεγάλη επιτυχία, τόσο εμπορική όσο και καλλιτεχνική, με κριτικούς σαν τον Άλκη Θρύλο και τον Ξενόπουλο να το χαρακτηρίζουν ως το «μόνο γνήσιο ελληνικό έργο» και «το καλύτερο μέχρι στιγμής έργο του συγγραφέα». Το χειρόγραφο του έργου θεωρούνταν χαμένο για πολλές δεκαετίες ώσπου η ερευνήτρια Έφη Βαφειάδου το εντόπισε στις αρχές της δεκαετίας του ’90 και το δημοσίευσε μαζί και με άλλα λανθάνοντα έργα του συγγραφέα.

Φέτος το χειμώνα οι «Γειτόνισσες» θα ζωντανέψουν ξανά στην περιοχή μάλιστα που εκτυλίσσεται η υπόθεσή τους, στην Πλάκα. Οι θεατές  θα παρακολουθήσουν την ιστορία του Αλέξη, ενός μπογιατζή που κάποτε ήθελε να γίνει ζωγράφος και της συμβίας του, της Μέλπως. Την είχε συναντήσει σε κάποιο καφέ σαντάν, είχαν ερωτευθεί και εκείνη άλλαξε ζωή για χάρη του. Ζουν ευτυχισμένοι αν και ανύπαντροι με τα δύο τους παιδιά.. Οι γειτόνισσες όμως κατατρώνε την ευτυχία τους με την κακογλωσσιά τους. Ένας νεαρός γιατρός θα ξυπνήσει την ζήλια του Αλέξη ενώ το παρελθόν της Μέλπως, με την μορφή του πρώην εραστή της και προαγωγού της Αλέκου, θα σημάνει τον τραγικό επίλογο του έργου.  Η κοινωνία με την αυστηρή ηθική της και τους υποκριτικούς κανόνες της, το κουτσομπολιό που δεν γνωρίζει θύτες και θύματα είναι το θέμα του έργου, ένα θέμα που ο Χορν χειρίζεται πολύ τολμηρά για τα δεδομένα της εποχής του.

 ΠΗΓΗ : Gossip-tv.gr